Tiko Tsomaia – o femeie georgiană modernă

Am cunoscut-o recent la un training la Tbilisi pe Tiko Tsomaia, 45 de ani, din Georgia. Tiko Tsomaia vorbește rusa și engleza fluent, predă la Şcoala superioară de jurnalism și media management de pe lângă Institutul public al Georgiei. E o şcoală importantă în regiune, îmi spunea ea, deoarece aici îşi fac studiile de masterat studenți din Armenia, Azerbaidjan, Georgia. Acum la jurnalism sunt 50 de studenți, unii fac studii gratuite, alții plătesc 700 de euro pe an. Studiile sunt de calitate și jurnaliștii formați activează în diferite redacții unde transpun în practică lucrurile învățate.

Tiko a studiat la Universitatea de  Medicina din Tbilisi, dar nașterea a patru copii nu i-a permis să profeseze opt ani și, pentru a activa, trebuia să facă studii de recalificare, de aceea a decis să facă jurnalism. A studiat la școala unde predă acum. Fiind mereu activă în spațiul public, Tiko este și fondatoarea unei ONG care luptă pentru apărarea drepturilor femeii din Georgia. Mi-a vorbit despre cât de puternice sunt femeile din Georgia, care în anii 1990 au preluat tot greul din familie – serviciul, casa, copiii, deoarece bărbații și-au revenit mai greu după destrămarea URSS.

Acum în Georgia este o concurență dintre bărbat și femeie, deoarece bărbaților nu le place ca femeile să fie la egalitate sau să-i depășească. Dar tot mai mult se vorbește în public despre violența în familie la care sunt supuse femeile și statul georgian a început să acționeze pentru a apăra femeia. Susţinerea statului le face pe femei mai curajoase, mai puternice. Tiko reprezintă imaginea femeii georgiene moderne – puternică, de sine stătătoare, care reușește să aibă o activitate frumoasă și să educe copiii săi în vârstă de 24, 19, 17 și 10 ani.

The following two tabs change content below.