Thorbjorn Jagland: „Combaterea corupţiei nu poate să se producă fără instituţii de stat independente”

Thorbjorn Jagland, declaraţii tranşante la Chişinău: Combaterea corupţiei NU poate să se producă atât timp cât nu există instituţii de stat independente, presă liberă şi societate civilă

Combaterea corupţiei şi spălării banilor nu poate să se producă într-un stat atât timp cât nu există instituţii de stat independente, presă liberă şi societate civilă. Declaraţiile aparţin secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, şi au fost făcute astăzi la Chişinău, în cadrul lansării oficiale a Planului de acţiuni Republica Moldova – Consiliul Europei pentru anii 2017-2020, scrie jurnal.md.

Înaltul oficial european este primul demnitar de nivel înalt care a declarat în 2015 că Republica Moldova este un stat capturat. Întrebat dacă şi-a păstrat opinia expusă atunci, Thorbjorn Jagland a răspuns: „În acea perioadă s-a aflat că din R. Moldova a dispărut practic un miliard de dolari, după care premierul a fost acuzat că a fost parte la acest furt, dar şi alte persoane. În mai multe ţări, oameni cu afaceri se implică în politică, însă trebuie să facem separare dintre bani şi politică. Nu putem deveni politicieni cu scopul de a ne îmbogăţi, dar pentru a servi cetăţenilor. Aceasta a fost logica mea în momentul în care am scris articolul şi continui să aplic această logică faţă de oricare alt stat din Europa, cu toate că acel scandal cu furtul miliardului, dacă s-ar fi produs în alt stat, ar fi fost ceva cu totul ieşit din comun şi, în acest caz, chiar putem vorbi de un stat capturat”.

În cadrul evenimentului, Thorbjorn Jagland a atras atenţia autorităţilor de la Chişinău că este nevoie de o serie de acţiuni pentru a oferi cetăţenilor R. Moldova o justiţie corectă şi cu adevărat independentă. „Noul Plan de Acţiuni se va concentra pe aceleaşi domenii, scopul principal fiind combaterea corupţiei şi spălarea banilor. Însă, din câte cunoaştem noi, din experienţa mai multor ţări, combaterea corupţiei şi spălărilor banilor nu poate să se producă într-un stat atâta timp cât nu există instituţii de stat solide, independente, o presă liberă şi o societate civilă. Doar consolidând capacităţile acestor instituţii, putem să vorbim de o abordare sistemică a acestor domenii. În urma primului Plan de Acţiuni, au fost realizate deja anumite reforme şi anume în sistemul judiciar, a Procuraturii, dar mai multe acţiuni rămân să fie întreprinse în continuare pentru a ne asigura că avem o justiţie cu adevărat independentă, avem o Procuratură separată de puterea executivă”, a declarat Thorbjorn Jagland.

În procesul de implementare a reformelor este nevoie şi de o presă liberă care să nu depindă de politicieni, a accentuat secretarul general al Consiliului Europei. „Este foarte important rolul pe care mass media îl are în acest exerciţiu. De aceea e important să avem presă care să fie cu adevărat independentă, imparţială, care să nu depindă de bani şi de politic, mass-media care să servească interesul public, interesul întregii societăţi şi nu a unor partide politice separate. De asemenea, este foarte important să avem pluralismul politic, ceea ce înseamnă să avem mai multe partide care să poată concura. Să concureze în baza unei legislaţii electorale echitabile, care ar asigura nu doar o competiţie corectă în procesul electoral,  dar care ar permite acestor partide să coopereze în cazul în care va fi necesar pentru beneficiul întregii societăţi. În planul de acţiuni se regăsesc şi alte activităţi, precum îmbunătăţirea condiţiilor din instituţiile penitenciare şi consolidarea încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului”, a menţionat Thorbjorn Jagland.

Planul de acţiuni al Consiliului Europei pentru R. Moldova, care a fost adoptat pe 1 februarie, are scopul de a susţine implementarea reformelor în domeniile prioritare, precum combaterea corupţiei şi spălării banilor, sporirea independenţei şi eficacităţii sistemului judiciar, consolidarea libertăţii presei şi a măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului. În cadrul vizitei sale la Chişinău, Secretarul general al Consiliului Europei se va întâlni cu reprezentanţi ai guvernării, precum şi cu membri ai societăţii civile şi ai partidelor extraparlamentare.