Theodor Paleologu pune accentul pe axa Iaşi–Chişinău

Despre prima sa vizită la Chişinău din ianuarie 2009, eseistul, diplomatul şi omul politic român Theodor Paleologu a spus că a avut valoare de simbol. Acea vizită a fost prima deplasare în străinătate de la numirea lui Theodor Paleologu în funcţia de ministru al Culturii al României.

Fostul ministru al Culturii a participat atunci la funeraliile lui Grigore Vieru, aducând un omagiu marelui poet care „şi-a iubit limba, s-a dedicat unor idealuri şi şi-a unit destinul în mod tragic cu cel al lui Eminescu”.

Oameni de cultură şi de ştiinţă, studenţi din Chişinău au avut prilejul de a se întâlni din nou cu Theodor Paleologu pe 24 ianuarie 2011, de Ziua Unirii Principatelor Române.

Cunoscutul eseist a susţinut în sala arhiplină a Rectoratului Universităţii de Stat din Chişinău o conferinţă cu tema „Cine a făcut Unirea?”, arătând că Unirea Principatelor Române a fost rezultatul unui îndelungat proces istoric, pornit de la conştiinţa unităţii de neam şi limbă a românilor din Moldova, Ţara Românească şi Transilvania, dublată de transformările socio-politice care au avut loc pe scena europeană în prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Acţiune diplomatică de foarte bună calitate

Unirea de la 1859 a avut un element intern de convingere a opiniei publice, de punere la punct a unei anumite strategii interne, dar a avut şi o componentă diplomatică extrem de importantă. Cu toate că în perioada aceea nu exista un corp diplomatic formal al României (deoarece România nici nu exista ca stat), s-a înfăptuit o acţiune diplomatică de foarte bună calitate pentru a obţine susţinerea marilor puteri în vederea realizării Unirii, a remarcat Theodor Paleologu.

În discuţia cu publicul, eseistul a menţionat că în privinţa apropierii celor două maluri ale Prutului „lucrurile trebuie lăsate să curgă de la sine” şi că integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană oferă şansa de a remedia o restanţă istorică.

Axa Iaşi–Chişinău

Th. Paleologu, deputat în Parlamentul României, a subliniat că e necesar să fie creată „axa Iaşi–Chişinău” care presupune intensificarea colaborării transfrontaliere prin construirea unei noi autostrăzi între Iaşi şi Chişinău. E ciudat că astăzi trebuie să mergi două ore şi jumătate din Iaşi până în Chişinău, normal ar fi să putem parcurge această mică distanţă, de doar 90 de kilometri, în doar o oră. De aceea, o şosea directă e absolut necesară, a menţionat Theodor Paleologu.

Conferinţa a fost organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova. La eveniment au participat Excelenţa Sa Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, şi directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, Petre Guran, care, cu prilejul împlinirii a 152 de ani de la Unirea Principatelor Române, a anunţat lansarea Programului de Studii Avansate „Alexandru Sturdza”.

I.N.