„The Guardian”: „Populistul” Viktor Orban este ultimul din Europa care poate deţine preşedinţia UE

Premierul „populist” ungar Viktor Orban este ultima persoană din Europa potrivită pentru a deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, comentează ziarul britanic „The Guardian”, în ediţia electronică.

„Problemele Ungariei sunt acum şi cele ale Uniunii Europene. În calitatea de preşedinte al UE în următoarele şase luni, Ungaria are multe responsabilităţi: încheierea acordului pentru aderarea Croaţiei, intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen, dezbaterea pe tema integrării romilor şi politici economice mai eficiente. Un populist de dreapta care deja a stârnit iritarea Germaniei, Cehiei, Luxemburgului şi a OSCE în legătură cu legea ungară a presei (care prevede sancţiuni pentru încălcarea „interesului public, moralei şi ordinii publice” – n.red), Viktor Orban este ultima persoană din Europa potrivită să monitorizeze, să nu mai spunem să găzduiască, aceste consultări”, apreciază ziarul „The Guardian”.

„Contribuţia sa la dezbaterea central-europeană a fost retrezirea fantomelor trecutului prin oferirea posibilităţii de a primi cetăţenie ungară celor aproximativ 3,5 milioane de etnici maghiari din ţările vecine Ungariei”, subliniază „The Guardian”.

„Este corect să vedem dezastruoasa moştenire economică a fostului guvern ungar. Poate că cel mai asemănător model de revoluţie patriotică a fost regimul nefericit al fraţilor Kaczynski în Polonia. Dar, spre deosebire de Polonia, Ungaria este o ţară mică, a cărei economie este dependentă de investiţiile germane. Fără investiţiile germane, acest castel de cărţi s-ar prăbuşi”, apreciază publicaţia britanică. (mediafax.ro)

The following two tabs change content below.