The Guardian: “Dezvăluiri despre conturile secrete ale reginei Marii Britanii pe insulele Cayman”

Elisabeta II, una dintre cele mai bogate femei din lume, şi-a investit veniturile în zone offshore şi are active în societăţi britanice controversate. Regina Angliei a investit milioane de lire sterline din patrimoniul privat în fonduri din Insulele Cayman, un portofel offshore până acum ţinut în taină, şi dezvăluit de „Paradis Papers”. Aceste documente demonstrează, pentru prima dată, că regina a deţinut şi încă mai deţine interese în mai multe fonduri de investiţii în paradise fiscale, scrie theguardian.com.

Dezvăluirile despre averile Elisabetei II, una dintre cele mai bogate femei din lume, vor relansa în Marea Britannie dezbaterile privind patrimoniul său din moment ce aceste sume nu apar în declaraţiile anuale ale Coroanei. Ele vor întări fără îndoială determinarea organizaţiilor şi deputaţilor care reclamă de mai multă vreme un control mai serios al cheltuielilor familiei regale.

Evident că gestionarii patrimoniului reginei afirmă că nu există avantaje fiscale să investeşti în aceste paradise, însă unele detalii despre aceste sume enorme din offshore ar putea fi jenante pentru ea. Ducatul din Lancaster este din 1399 domeniul privat al suveranului britanic ce i-a furnizat reginei o sursă de venituri independente. Acest domeniu cuprinde tradiţional terenuri şi fonduri deţinute în fiducie de regină. După propriile estimări ale ducatului, activele sale se ridică, la finele lui martie, la 519 mil. de lire.

De 20 de ani, ducatul din Lancaster a investit indirect – de manieră involuntară, asigură reprezentanţii acestuia – în societatea BrightHouse, o reţea britanică de 270 de magazine de aparate casnice acuzată că exploatează mii de familii sărace şi de persoane vulnerabile.

BrightHouse este acuzată de autorităţile financiare britanice de suprafacturare a clienţilor săi.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)