Teste personalizate pentru bacalaureatul din 2010

EDUCAŢIE // Schimbări în modul de susţinere a examenelor de bacalaureat

Pentru a evita copierea la examenele de susţinere a bacalaureatului, anul acesta Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova a schimbat Regulamentul privind organizarea examenelor de absolvire prin externat şi anume prin tipărirea testelor personalizate. Astfel, pe fiecare test disciplinar este indicat numele, prenumele şi codul de bare, care conţine datele despre candidat şi disciplina la care va susţine testul, acestea fiind depozitate în bănci de unde vor fi preluate de direcţiile de învăţământ raionale, a comunicat pentru JURNAL de Chişinău, vicedirectorul Agenţiei de Evaluare şi Examinare a Ministerului Educaţiei din RM, Valentina Miron.

Potrivit Valentinei Miron, anul acesta examenele de bacalaureat se deosebesc de cele din anul trecut prin procedura de asigurare a materialelor de examinare. Dacă anul trecut testele au fost transmise printr-un canal electronic securizat, anul acesta testele sunt tipărite, personalizate şi depozitate în bănci de unde sunt preluate de către direcţiile de învăţământ. La ce bancă sunt depozitate, Valentina Miron nu ne-a putut spune.

Tot ea a mai precizat că anul acesta sunt 209 centre de susţinere a examenelor de bacalaureat, unde majoritatea absolvenţilor de şcoli medii şi licee susţin extern examenele, adică în alte instituţii de învăţământ decât cele în care şi-au făcut studiile. În regulament se mai stipulează faptul că elevii vor susţine proba în săli obişnuite de clasă, în care să nu fie atârnate pe pereţi diverse planşe care i-ar ajuta să copieze, şi excluderea profesorilor-asistenţi de la obiectul la care se susţine examenul.

Pentru a evita diverse incidente care se întâmplă de obicei în timpul susţinerii examenelor de bacalaureat, au fost create comisii raionale şi municipale, în care sunt prezenţi reprezentanţi de la secţiile de învăţământ raionale şi delegaţi din cadrul Ministerului Educaţiei.
De asemenea, au fost create şi comisii republicane de evaluare, în fruntea cărora este desemnat câte un preşedinte care şi-a început activitatea.

Primul examen de bacalaureat a avut loc la 2 iunie curent, la limba română, care a fost susţinut de 5920 de tineri alolingvi, în 104 centre.

După susţinerea fiecărei probe lucrările vor fi întoarse în centrele de bacalaureat, pentru ca elevii să-şi poată vedea lucrarea şi să poată contesta, timp de 48 de ore de la afişarea rezultatelor, în cazul în care nu ar fi de acord cu evaluarea făcută.

Bacalaureatul 2010 se desfăşoară în perioada 2 iunie – 21 iunie, ultimul examen fiind la limba română, susţinut de minorităţile naţionale din RM, majoritatea având ultimul examen pe 17 iunie.

Anul acesta, sunt înregistraţi 29 213 candidaţi care vor susţine examene de bacalaureat la cinci profiluri: real, umanist, arte, sport şi tehnologic, faţă de patru din anul trecut, excluzându-l pe ultimul. Durata fiecărui examen este de trei ore astronomice.

Victoria Popa

The following two tabs change content below.