„Teroristul” Alexandru Bejan, pe banca acuzaţilor // TRANSNISTRIA

Un dosar prin care se urmăreşte discreditarea liceelor cu predare în limba română

La 14 septembrie curent, la Tiraspol a avut loc prima şedinţă de judecată în cazul lui Alexandru Bejan, elev în clasa a XII-a la Liceul român „Lucian Blaga”, acuzat de serviciul de securitate separatist de terorism. Autorităţile de la Tiraspol au interzis familiei să-şi ia un avocat din dreapta Nistrului care să-i reprezinte în instanţă. Cu o zi înainte de şedinţă, avocatul de la Tiraspol, Dmitri Dimitrov, pentru serviciile căruia mama băiatului, Tatiana Bejan, a plătit deja 750 de dolari, a avut grijă să-i asigure că băiatul va fi încarcerat la Tiraspol imediat după şedinţă.

Sub influenţa acestor cuvinte, în dimineaţa zilei de vineri, la două săptămâni după începerea anului şcolar, Alexandru şi-a pus haine mai călduroase pe el, iar Tatiana, mama băiatului, a pregătit o sacoşă cu merinde. La judecată li s-au alăturat cei 34 de colegi, profesorii şi administraţia liceului. Sala de judecată s-a dovedit neîncăpătoare. Li s-a permis să intre doar câtorva profesori, conducerii liceului şi altor câţiva colegi de-ai băiatului. În sală era prezent şi un reprezentant al misiunii OSCE.

A cerut un traducător

Directorul liceului, Ion Iovcev, ne informează că prima şedinţă urma să aibă loc în august, dar atunci autorităţile separatiste au cerut ca şedinţa să se desfăşoare cu uşile închise. S-au opus, din această cauză procesul a fost amânat pentru 14 septembrie. Şedinţa de judecată a durat vreo 25 de minute. Potrivit directorului liceului, băiatul era emoţionat şi confuz. Procesul a avut loc în limba rusă. Alexandru a solicitat un traducător: „Îmi venea greu să înţeleg ce vorbesc. Mi-au spus că data viitoare îmi vor aduce un traducător. Aşteptam să fiu încătuşat, eram pregătit psihologic pentru aşa ceva. Mama mi-a luat biscuiţi, ceai. Mi-e teamă că aş putea fi închis pentru ceea ce n-am făcut”, a declarat pentru JURNAL Alexandru.

În cadrul procesului, acesta a negat categoric toate acuzaţiile. La solicitarea apărării, după ce elevul a cerut traducător, procesul a fost amânat pentru 15 octombrie. „Mi-a fost mai uşor că alături au fost colegii mei şi profesorii, m-am simţit mai sigur”, ne spune Alexandru. „Procesul nu are loc doar împotriva lui Alexandru, se urmăreşte scopul de a lovi în imaginea liceului nostru, singurul cu predare în limba română din Tiraspol”, susţine directorul liceului Ion Iovcev.

Intimidaţi de avocat

Alexandru Bejan face parte dintr-o familie cu trei copii. Locuiesc doar cu mama lor într-un apartament modest din Tiraspol. Tatiana Bejan lucrează vânzătoare. Unicul venit al familiei este salariul acesteia de 1500 de ruble (circa 1600 de lei). Avocatul le-a cerut iniţial 400 de dolari, iar înainte de prima şedinţă de judecată a mai cerut încă 350 de dolari. „Am luat ultimele economii din casă, am mai împrumutat bani de la prieteni. E o sumă mare pentru mine. Ştiu că băiatul meu este nevinovat, dar avocatul ne-a spus: „Şansov net” („Nu există şanse” – n.red.). Acest lucru mă îngrozeşte”, ne spune Tatiana Bejan.

Solicitat telefonic de JURNAL, Dmitri Dimitrov a declarat în limba rusă că nu discută despre cazurile clienţilor săi la telefon. Întrebat cum se înţelege cu băiatul, din moment ce acesta în instanţă a spus că înţelege cu dificultate limba rusă, Dimitrov a răspuns nemulţumit: „Nu ştiu dacă cunoaşte sau nu limba rusă, personal nu cunosc moldoveneasca. Orice întrebare o puteţi adresa familiei”, a spus acesta.

I-au interzis să treacă Nistrul

Anterior, autorităţile separatiste au organizat o percheziţie în apartamentul în care locuieşte elevul. „N-au luat nimic. Mama era speriată, deoarece ei au venit şi m-au luat de la liceu, după care au mers acasă şi au făcut percheziţia. Iniţial, nici nu înţelegeam bine ce vor de la noi”, ne mai spune Alexandru.

Pe moment, autorităţile separatiste au emis pe numele elevului o interdicţie de a părăsi regiunea. La solicitarea administraţiei liceului, sub semnătura directorului, i s-a permis să treacă o singură dată Nistrul, ca să-şi poată perfecta buletinul de identitate.

Alexandru visează să absolvească 12 clase, după care să meargă să-şi facă studiile la Chişinău. „Vreau să devin psiholog sau cosmetolog. Acum, însă, nu ştiu cum se vor derula lucrurile. În cazul în care vor considera că mă fac vinovat, risc să fiu închis pentru şapte–opt ani. Nu-mi dă pace gândul că aş putea fi închis pentru nimic. Dorm rău”, ne spune deprimat tânărul.

Pledează nevinovat

Amintim că Alexandru Bejan este acuzat în dosarul „Teroristul”, după cum arată pagina web a kgb-ului de la Tiraspol, dosar iniţiat încă în aprilie 2011 în baza unei scrisori anonime adresate şefului aşa-numitului minister de interne de la Tiraspol. Autorul scrisorii anonime cerea să i se restituie 2300 de dolari care i-ar fi fost sustraşi de angajaţii miliţiei transnistrene, în caz contrar ameninţa că va împrăştia mercur în grădiniţele de la Tiraspol.

Potrivit juristului de la Promo Lex, Alexandru Zubco, la secţia miliţiei orăşeneşti au fost aduşi mai mulţi minori care au fost obligaţi să copieze de mai multe ori scrisoarea. Printre aceştia se numără şi Alexandru, anterior ajuns în evidenţa miliţiei pentru un act de huliganism. Ulterior, autorităţile transnistrene au declarat că expertiza grafologică a demonstrat că Alexandru ar fi autorul scrisorii anonime. El a fost citat de kgb, unde i s-a spus că trebuie să scrie o scrisoare de autodenunţ. A fost intimidat timp de şase ore. Deşi s-a simţit nevoit să-şi recunoască vina, Alexandru Bejan susţine că nu el este autorul scrisorii de ameninţare şi pledează nevinovat.

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu