Teroare la Moscova

RĂZBOI // Atacul terorist din capitala Rusiei a curmat viaţa a cel puţin 38 de persoane

Cel puţin 38 de persoane au murit luni dimineaţa, şi alte 65 au fost rănite la Moscova, în urma a două explozii ce au avut loc la două staţii de metrou.

Prima explozie a avut loc la staţia de metrou Lubianka din centrul Moscovei şi au fost ucise 26 de persoane. Sediul central al Serviciului Federal de Securitate, fostul KGB, este situat deasupra gurii de metrou, iar ambasada R. Moldova în Federaţia Rusă se află la o depărtare de 300 de metri de staţie. La faţa locului s-au deplasat imediat echipe de intervenţie, însă accesul lor a fost îngreunat de faptul că deflagraţiile au avut loc la o oră de vârf, când traficul este la cote maxime în capitala rusă.

Cea de-a doua explozie a avut loc la 40 de minute după prima deflagraţie. Aceasta s-a produs în staţia de metrou Park Kulturî. 12 persoane au murit în urma celei de-a doua deflagraţii, a declarat Viktor Biryukov, şeful Biroului de Informare şi Relaţii Publice a Departamentului de poliţie. Incidentele au avut loc la o oră de vârf, când mii de persoane se aflau în metrou.

Mai bine de jumătate din cei peste 70 de răniţi în dublul atentat de la Moscova sunt în stare gravă, iar potrivit unor surse, printre răniţi sunt şi copii, transmite newsru.com. Potrivit şefului Serviciului Federal de Securitate din Rusia, Alexandr Bortnikov, încărcătura bombei care a explodat în staţia „Lubianka” ajunge la echivalentul a 4 kg de trinitrotoluen, iar cea din „Park Kulturî” – la 2 kg, potrivit Itar-Tass.

Serviciul rus de informaţii FSB a confirmat că autorii ambelor atacuri sunt două femei-kamikaze, anunţă Ria Novosti. Cele două dispozitive explozive au fost detonate la înălţimea de 100-120 de centimetri, deci la nivelul pieptului.

Premierul rus, Vladimir Putin a declarat că organizatorii atacului terorist vor fi nimiciţi. Exploziile de la metroul din Moscova ar putea reprezenta răspunsul unor militanţi din Caucazul de Nord la operaţiuni recente ale poliţiei ruse împotriva unor lideri ai acestora, a declarat prim-vicepreşedintele Consiliului Federaţiei, Aleksandr Torşin, citat de Interfax.

Solicitată de JURNAL, Doina Gaitur, angajată a Ambasadei R.Moldova la Moscova, a declarat că printre victime nu se numără cetăţeni moldoveni. Informaţiile apărute pe site-urile ruseşti cu privire la decesul unui cetăţean moldovean în exploziile produse luni dimineaţă la metroul din Moscova nu s-au confirmat. Numele vehiculat s-a dovedit a fi al unei persoane victimă a atentatelor teroriste din 2004.

Jurnal TV a fost prima televiziune din R.Moldova care a relatat imediat despre evenimentele tragice din capitala Rusiei şi a prezentat pe larg în cadrul unor ediţii speciale derularea evenimentelor din Moscova.

„Războiul vine în oraşele lor”

Gândurile tuturor s-au îndreptat imediat spre separatiştii ceceni, care nu ar fi la primul atac sângeros îndreptat împotriva ruşilor. Suspiciunile se îndreaptă spre liderul rebel Doku Umarov, care luptă pentru un emirat islamic în întreaga regiune caucaziană. La 15 februarie, Umarov declara, într-un interviu postat pe site-ul islamist kavkazcenter.com, că “sângele nu va mai fi limitat la oraşele din Caucazul nostru. Războiul vine în oraşele lor”. Potrivit postului tv american CNN, un site de Internet asociat separatiştilor ceceni a revendicat atentatele comise luni dimineaţa la metroul din Moscova.

Imediat după explozie, autorităţile au avansat posibilitatea ca exploziile să fie comise de separatiştii ceceni, care luptă de multă vreme pentru independenţa faţă de Rusia.

Cecenia este o republică din sud-vestul Rusiei, din regiunea Caucaz, cu o populaţie cuprinsă între 600.000 şi 800.000 de persoane. Majoritatea locuitorilor acestei republici sunt musulmani sunniţi.

Mii de persoane au fost ucise şi 500.000 de ceceni au fost strămutaţi în timpul conflictului cu Moscova.

Cele mai sângeroase atacuri ale cecenilor în Rusia

O femeie cecenă a ucis în august 2004 nouă persoane şi a rănit alte 51 în cadrul unui atac sinucigaş comis în apropierea unei staţii de metrou din nord-estul Moscovei. În februarie 2004, un atentator sinucigaş a detonat o bombă în metroul din Moscova provocând moartea a 40 de persoane şi rănirea altor 100, iar în 2003, alte 15 persoane au fost ucise în cadrul unui atac sinucigaş comis în timpul unui concert din Moscova.

Teroriştii ceceni au ucis sute de persoane în 2004, la o şcoală din Beslan, în Rusia. Aceştia au fost suspectaţi şi de detonarea a două avioane în acelaşi an, într-un atac soldat cu moartea a 89 de persoane.

Poveşti din metroul groazei

Zeci de moscoviţi s-au prezentat la medic cu căderi nervoase şi atacuri de cord, după exploziile de la metrou. Mărturiile celor care au scăpat cu viaţă din atacuri sunt de-a dreptul impresionante. Alexandra Antonova, martoră a exploziilor de la staţia Lubianka, a descris panica din metrou: “Eram într-o stare de şoc. Am fost asurzită de zgomotul exploziei, însă la început nu m-am gândit că era un atac terorist. Apoi am văzut fumul şi mi-am dat seama că fusese o explozie. Singurul meu gând a fost să mă îndepărtez cât mai repede posibil”.

“Eram la mijlocul garniturii de metrou, când, undeva pe la primul sau al doilea vagon a avut loc o explozie puternică. Am simţit cum vibraţiile au reverberat în tot corpul meu”, a povestit un bărbat, martor al atacului de la staţia Park Kulturî.

Condoleanţe

Condoleanţele au început să curgă din toate colţurile lumii, exprimând sprijinul comunităţii internaţionale pentru Rusia. Atât Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al R.Moldova, cât şi Vlad Filat, prim-ministru al R.Moldova, au adresat mesaje de compasiune autorităţilor ruse.

Bogdan Vlaicu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)