Consilierii municipali suspectează primarul general că ar tărăgăna adoptarea bugetului pentru a favoriza trucarea achizițiilor publice

Consilierii municipali suspectează primarul general al capitalei de faptul că acesta ar tărăgăna adoptarea bugetului pentru a favoriza trucarea achizițiilor publice

Minuni curate, Primăria mun. Chişinău funcționează fără buget. Municipalitatea nu a prezentat până în prezent, luna aprilie!, pentru examinare și aprobare în lectura a doua proiectul bugetului municipal pentru 2017. Reprezentanții Consiliului Municipal Chişinău (CMC) suspectează că Chirtoacă tergiversează formalităţile pentru a favoriza practicile vechi, falsificarea achizițiilor publice. Responsabilul de la primărie pentru comunicare, Vadim Brânzaniuc, a invocat că proiectul bugetului aprobat în lectura întâi necesită modificări, ceea ce presupune timp.

Potrivit consilierului PPEM, Veaceslav Bulat, la 23 martie, ora 15.00, urma să aibă loc ședința ordinară a Comisiei pentru buget şi finanţe în cadrul căreia trebuia să fie dezbătute, pe ordinea de zi, două probleme: modificarea deciziei privind aprobarea proiectului bugetului municipal pentru 2017, adoptat în prima lectură, și aprobarea bugetului municipal pentru 2017, în a doua lectură. „Însă, cu o oră înainte de ședință, consilierii municipali au fost anunțați că ședința nu va avea loc din cauza că primarul Chirtoacă a retras proiectul”, ne-a relatat consilierul.

Acesta susţine că toate instituțiile municipale așteaptă aprobarea bugetului. Şcolile, grădinițele și spitalele au nevoie de mijloace pentru reparații, întreprinderile – de resurse pentru buna organizare a prestării de servicii, suburbiile – de suport pentru realizarea proiectelor lor. De asemenea, sunt necesare fonduri pentru lucrările de reparații ale drumurilor, pentru efectuarea marcajului rutier, lipsa căruia pune în pericol viața pietonilor.

Interesul pentru investițiile capitale?

Conform legii, proiectul bugetului, potrivit lui Bulat, trebuia depus pentru examinarea CMC la sfârșitul lui noiembrie 2016. „Au trecut deja patru luni peste termenul limită. Şi primarul mai are obraz să spună că CMC nu aprobă bugetul?! Consiliul nu poate să aprobe bugetul deoarece acesta nu este finalizat nici la sfârșit de martie”, a subliniat el.

120 de milioane

de lei constituie valoarea investițiilor capitale prevăzute de proiectul bugetului municipal pentru 2017. „Proiectul prevede alocații de Paști pentru categoriile dezavantajate de populație şi acest lucru este exploatat întotdeauna pentru PR ieftin atât de primar, cât și de anumite fracțiuni din CMC [PSRM,PL]”

 

 

Referindu-se la cauzele retragerii de pe ordinea de zi a proiectului bugetului, Bulat a explicat că „primarul nu are timp, are alte chestiuni, de aceea nu reușește să examineze și să aplice propunerile direcțiilor și subdiviziunilor municipale”, a ironizat consilierul. „Primarul nu reușeşte nicidecum să identifice un consens între unii șefi de direcții (construcții capitale, sănătate, transport) în ce priveşte partajarea investițiilor capitale planificate în anexa 13 la buget, unde sunt prevăzute 120 milioane de lei”, a precizat acelaşi consilier.

În plus, „proiectul prevede alocații de Paști pentru categoriile dezavantajate de populație şi acest lucru este exploatat întotdeauna pentru PR ieftin atât de primar, cât și de anumite fracțiuni din CMC [PSRM,PL]. Există o practică obişnuită, în cazul în care bugetul este aprobat cu întârziere, pe motivul că nu pot fi organizate procedurile de achiziții, sunt finanțate doar cheltuielile necesare”, a opinat Bulat.

„Proiectul nu a fost consultat cel puțin cu consilierii municipali, care au de asemenea întâlniri cu cetățenii, primarii din suburbii, responsabili instituțiilor municipale. Consilierii au propuneri pe marginea bugetului. Despre cetățeni, nici nu mai vorbim… Consultările se fac oricum formal, cu toate astea, niciuna dintre aceste cauze nu justifică iresponsabilitatea, incompetența și impertinența primarului general, singurul responsabil de elaborarea bugetului municipal”, a spus el.

Dezbateri publice mimate

Și consilierul PSRM, Petru Burduja, susține ca încă la începutul lui 2017 a propus să fie organizate dezbateri publice cu societatea civilă despre bugetul municipal ca să fie aprobat în lectura finală până la 17 martie 2017. Proiectul nu a fost prezentat nici măcar în cadrul Comisiei buget şi finanțe. Din păcate, înțelegem că acest lucru se face intenționat”, şi-a dat cu părerea Burduja.

Potrivit acestuia, în decembrie 2016, prin intermediul unei dispoziții emise de primarul general, a fost aprobat bugetul provizoriu. „Adoptarea bugetului împiedică desfăşurarea achizițiilor publice şi favorizează desfășurarea acestora în condiţii opace, încurajează marile interese ale unor persoane. Prin urmare, achizițiile publice pentru 2017 sunt compromise. Companiile aflate sub aripa organului executiv al primăriei pregătesc pachetul pentru a participa la exercițiul de achiziții publice, iar ceilalți agenți economici, care pot și vor să participe la procesul de achiziții, nu vor fi pregătiţi. Ulterior, în câteva zile, se va anunța ziua în care vor fi desfășurate achizițiile publice. Și vor participa din nou aceleaşi companii implicate în achizițiile trucate în domeniul alimentației publice, al investițiilor capitale, firme cu reputație proastă ce funcţionează cu multe abateri de la norme”.

Și Ruslan Codreanu, consilier PPEM, susține că bugetul nu este aprobat din cauza „că avem primar incompetent și indiferent, care nu are timp pentru administrarea treburilor municipiului. Până astăzi, Primăria nu a elaborat bugetul, și anume anexa privind investițiile capitale. Deși a solicitat în septembrie propuneri de la primarii din suburbii și de la direcții pentru investiții în școli, grădinițe, spitale, Chirtoacă nu poate să prezinte CMC bugetul în lectura a doua. Mai mult, el spune minciuni că, chipurile, bugetul nu poate fi adoptat din cauza CMC. Repet, noi suntem dispuşi să analizăm bugetul, doar că nu l-am văzut încă”, şi-a dat cu părerea acesta.

Nici Adrian Culai, consilier municipal PLDM, nu ştie cauza tergiversării adoptării bugetului municipal. „Au fost programate audieri publice la 6 martie curent cu privire la bugetul municipal 2017, apoi a fost planificată ședința CMC la 16 martie 2017. Nici una, nici alta nu au avut loc. În timpul apropiat, noi, consilierii, ne vom convoca la Biroul Permanent al CMC pentru a discuta cauzele neadoptării bugetului. Aceasta este o enigmă și pentru reprezentanții CMC”, a spus Culai.

Brânzaniuc: „Bugetul municipal necesită modificări”

Vadim Brânzaniuc, șeful serviciului de presă al Primăriei Chișinău, ne-a declarat că bugetul a fost prezentat consilierilor pentru prima lectură la începutul lunii decembrie, iar aceștia l-au votat abia la început de februarie. „De la prima lectură până la a doua, executivul trebuie să pregătească anumite modificări. Este un proces de durată. Primăria pregătește bugetul și va anunța consilierii la 6 aprilie 2017”, a precizat funcționarul.

În ce priveşte retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de buget la 23 martie curent, Brânzaniuc s-a eschivat să comenteze.

The following two tabs change content below.