TERGIVERSARE // Transportarea gazului prin conducta Iaşi-Ungheni ar putea începe săptămâna viitoare

dezamagirea anuluigazoduct iasi ungheni_DSC9663

Anatol Mironaş, directorul tehnic al Întreprinderii de Stat „Vestmoldtransgaz”, care a primit pe 6 ianuarie curent licență din partea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru transportul gazelor naturale din România prin gazoductul Iași-Ungheni, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că importul de gaz din România prin conducta Iaşi-Ungheni va începe săptămâna viitoare. Conducerea raionului Ungheni s-a arătat însă sceptică în acest sens. Preşedintele raionului Iurie Toma ne-a comunicat că nu crede în astfel de declaraţii atâta timp cât distribuitorul nu a solicitat să încheie niciun contract cu consumatorii de gaze.

„Sub aspect tehnic toate pregătirile au fost finalizate, toate contractele au fost încheiate. Planificăm să importăm gaze începând de săptămâna viitoare”, a spus Mironaş. Directorul întreprinderii a refuzat să răspundă la celelalte întrebări ale noastre, sugerându-ne să le adresăm Ministerul Economiei, în subordinea căruia să află întreprinderea. Serviciul de presă al Ministerului Economiei a promis să ne ofere în curând răspunsul la întrebarea: când şi în ce condiţii va începe importul de gaze din România?

Gazul electoral

Preşedintele raionului Ungheni Iurie Toma se arată însă sceptic că gazul ar putea ajunge în curând la consumatori. „Atât timp cât persoanele fizice ori juridice, peste 10 mii de consumatori, nu au încheiat contracte cu noua întreprindere „Vestmoldtransgaz”, nu cred că se va urni carul din loc. Şi acest lucru ridică mai multe semne de întrebare din moment ce aspectele tehnice au fost soluţionate. Scopul proiectului era ca oamenii să beneficieze de gaz mai ieftin. Din cauza că s-a tărăgănat, oamenii şi-au pierdut încrederea, fapt care rezultă şi din modul cum şi-au dat votul la 30 noiembrie. Mergem prin sate iar lumea ne reproşează că i-am minţit”, afirmă preşedintele de raion. Acesta consideră că tărăgănarea are loc din considerente politice şi că nu în zadar Gazprom-ul a redus preţul la gaz pentru RM pentru anul curent. „Consider că gazoductul Iaşi-Chişinău, care valorează peste 28 de milioane de euro, putea fi preluat de Moldova Gaz în calitate de cotă parte a RM. Însă în astfel de condiţii, R. Moldova ar fi avut o cotă valorică mai mare şi ar fi devenit acţionar majoritar. De aceea partea rusă a refuzat, iar Guvernul a fost nevoit să conceapă o nouă întreprindere de stat, care să angajeze noi oameni. În timp lucrurile ar fi putut fi mult mai simple, Ungheni Gaz, Chişinău Gaz ar fi putut prelungi contractele cu consumatorii finali, iar gazul importat la un preţ mai ieftin să ajungă în casele oamenilor”, a mai menţionat preşedintele raionului Ungheni.

Promite să finalizeze proiectul

Într-un interviu pentru site-ul de ştiri hotnews.ro, noul premier Chiril Gaburici, la întreabarea ce va face cu gazoductul Iaşi Ungheni şi dacă va asigura continuitatea proiectului pe porţiunea Iaşi-Chişinău, a declarat că va întreprinde toate măsurile ca acesta să devină operaţional: „Voi depune tot efortul ca acest proiect, de importanţă strategică pentru ţara noastră, să devină întru totul operaţional. În contextul situației din regiune, securitatea energetică rămâne una dintre prioritățile de bază ale guvernului Republicii Moldova”, a spus el.

„Toţi cetăţenii trebuie să aibă siguranța zilei de mâine, de aceea, în cel mai scurt timp, împreună cu colegii mei din guvern, vom demara formalităţile necesare pentru ca acest proiect să fie în întregime unul funcţional. În acest sens, vom miza în continuare pe suportul României, Uniunii Europene, precum și pe cooperarea cu Banca Europeană pentru Investiţii și Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare”, a mai spus Gaburici. Proiectul gazoductului Iaşi-Chişinău a fost iniţiat în 2012, în timpul mandatului de premier al liderului PLDM Vlad Filat, construcția gazoductului fiind lansată și dusă la bun sfârşit în perioada mandatului ex-premierului Iurie Leancă.

Preţuri mai mici decât la gazul rusesc

Prin noua conductă, România ar putea furniza Republicii Moldova jumătate din necesarul de gaze. Conform acordului semnat pe 22 decembrie 2014 cu OMV Petrom Gas, Republica Moldova va importa gaz din România la un preţ de aproximativ 277 de dolari. Suma este cu 55 de dolari mai mică decât cea stabilită de Gazprom pentru 2015. Importul de gaz din România era planificat să înceapă la 1 ianuarie, proces care însă n-a demarat nici în prezent.

Vestmoldtransgaz a primit pe 6 ianuarie licență din partea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Licența a fost acordată pe un termen de 25 de ani. Compania Vestmoldtransgaz a fost creată în iunie 2014, în baza unei hotărâri de guvern. Aceasta are scopul de a asigura întreținerea segmentului gazoductului Iași–Chișinău de pe teritoriul Republicii Moldova.

În aşteptarea a încă 10 mil. de euro

Eurodeputatul român Siegfried Mureșan a atras atenția la începutul anului asupra întârzierilor legate de începerea livrărilor de gaze prin Gazoductul Iași–Ungheni. „ În august 2014, prim-miniștrii Iurie Leancă și Victor Ponta au inaugurat cu pompă gazoductul, însă gazul nu curge nici astăzi. Începerea livrărilor a fost amânată deja de două ori, dar nici până acum nu s-au semnat toate contractele care permit livrarea de gaze și nici nu știm când se va întâmpla acest lucru. În aceste condiții, cel mai probabil, vom asista la o a treia amânare”, afirma eurodeputatul român.
La sfârșitul anului trecut, Siegfried Mureșan, membru al Delegației Parlamentului European cu Republica Moldova, a adresat o întrebare scrisă comisarului european pentru energie dorind să afle dacă, din punctul de vedere al Comisiei Europene, proiectul Gazoductului Iași – Ungheni este pe deplin finalizat în condițiile în care încă nu curge gaz românesc spre cetățenii Republicii Moldova.

Comisia Europeană l-a informat că, deși lucrările importante au fost terminate definitiv și interconectorul inaugurat, pentru a fi operațional, mai trebuie semnat un contract de furnizare de gaze. Comisia nu a putut să ofere o dată exactă pentru îndeplinirea acestor condiții, afirmând doar că Republica Moldova și România au dat asigurări că livrările de gaze vor începe în luna ianuarie, proces care însă n-a demarat nici în prezent.

Anul acesta, Republica Moldova ar trebui să intre posesia a încă 10 milioane de euro, alocate de Uniunea Europeană pentru extinderea gazoductului pe segmentul Ungheni-Chişinău. Numai că, după ultimele evenimente de la Chişinău privind coaliţia minoritară de guvernare, care a reactivat politic jocul comuniştilor la manetele Parlamentului, e greu de crezut că Bruxelles-ul nu-şi va regândi „generozitatea” în relaţia cu Republica Moldova.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)