Temerara de la Primărie

Gabriela Ciumac răspunde acuzaţiilor deputatului din Duma de Stat a Federaţiei Ruse

„Vreau să accentuez că bunelul meu, Petru Bulat, a luptat în Armata sovietică şi a ajuns până la Berlin. Nu trebuie să se dea cu presupuneri domnul deputat. Eu consider în continuare că este grav să foloseşti simbolurile comuniste ca şi pe cele naziste”, este răspunsul Gabrielei Ciumac pentru deputatul rus care a criticat dur iniţiativa de a declara 9 mai zi de doliu în Chişinău.

La şedinţa săptămânală a Primăriei Chişinău din 29 aprilie curent, şefa Direcţiei Relaţii Externe, Gabriela Ciumac, a lansat o iniţiativă care a supărat multă lume: de a declara 9 mai zi de doliu şi de a interzice simbolurile comuniste în municipiul Chişinău. Imediat ce iniţiativa cu privire la declararea zilei de 9 mai zi de doliu a ajuns în presă, pe forumuri au început să apară insulte, cuvinte licenţioase la adresa Gabrielei Ciumac.

„Ih, tvarei nujno znati v liţo” (Asta-i jigodia!), scrie Serghei Dobrovolski pe o reţea de socializare, punând mai jos fotografia Gabrielei Ciumac. Au urmat alte comentarii şi postări în spaţiul virtual în care Gabriela Ciumac este atacată verbal.

Declaraţia deputatului rus

Internauţii rusofoni nu au fost unicii care au vorbit furios despre iniţiativă. Membrul Comisiei pentru relaţii cu CSI, deputat în Duma de stat a Rusiei, din partea Partidului Liberal-Democrat din FR, a făcut o declaraţie pentru site-ul rusnovosti.ru în care sugerează că Federaţia Rusă va reacţiona dur în cazul în care la Chişinău se va adopta o asemenea lege.

„Cei care fac asemenea propuneri nebune uită că am fost odinioară o singură ţară şi am câştigat împreună cel mai straşnic război. În intenţia de a se închina în faţa Occidentului, ei îşi trădează propria istorie. Nu exclud faptul că cineva din strămoşii lor au luptat de partea forţelor române de ocupaţie, deci de partea lui Hitler. În acest caz, e clară poziţia lor. Consider că Federaţia Rusă, Ministerul Afacerilor Externe, trebuie să vină cu o reacţie dură. Consider că avem pârghii de ordin economic şi politic pentru a-i influenţa”, a declarat acesta.

Condamn atât nazismul, cât şi comunismul

JURNAL a cerut opinia Gabrielei Ciumac cu referire la acuzaţiile demnitarului rus. Ar putea părea ciudat, dar Gabriela Ciumac a aflat de la JURNAL despre această declaraţie. Pe moment, funcţionara este, în concediu, peste hotare şi spune că nu are acces la internet.

Totuşi Gabriela a fost şi de această dată tranşantă în declaraţii şi şi-a apărat poziţia cu fermitate: „Vreau să subliniez că bunelul meu, Petru Bulat, a luptat în Armata sovietică şi a ajuns până la Berlin. Nu trebuie să se dea cu presupuneri domnul deputat. Am tot respectul faţă de bunicul meu şi faţă de toţi cei care au luptat împotriva nazismului. Dar condamn atât nazismul, cât şi comunismul. Consider în continuare că este la fel de grav să foloseşti simboluri naziste şi comuniste”.

Este o părere

Gabriela spune că după ce a lansat iniţiativa în cadrul şedinţei de la primărie au urmat multe insulte la adresa ei. „De două zile, un simplu adevăr pe care l-am spus a provocat atâta mizerie, atâtea discuţii…” „Totuşi, spune Gabriela, nimeni nu m-a ameninţat direct deocamdată.”

Funcţionara speră că lumea are suficient discernământ pentru a nu face un asemenea pas. „Este o părere. Dacă nu este pe placul cuiva, nu ar trebui să rostească ameninţări, cuvinte urâte şi atac la persoană”.

S-au obişnuit cu ideea că moldovenii sunt cuminţi

Gabriela Ciumac afirmă că n-a spus nimic nou în ziua de 29 aprilie. Simbolurile comuniste au fost interzise deja în Ţările Baltice, iar în două oraşe din Ucraina 9 mai a fost declarată zi de doliu. Ruşii au reacţionat dur, deoarece s-au obişnuit cu ideea că moldovenii sunt mai îngăduitori.

JURNAL aminteşte că în oraşul Lvov iniţiativa de a interzice simbolurile comuniste, în zilele de 8 şi 9 mai, a fost votată de majoritatea deputaţilor din Duma orăşenească. „Ei s-au obişnuit ca moldovenii să fie mai cuminţi, mai docili. Ce am spus eu i-a deranjat, altfel nu-mi explic. Da, ne-aţi eliberat de fascism, dar ce a urmat după asta este comparabil cu ceea ce făceau naziştii în lagăre. După aceea a urmat ocupaţie, au fost trimise milioane de oameni în Gulag, iar noi ne ascundem acum după deget. M-au sunat şi de la Moscova, de la două posturi de radio, şi le-am spus acelaşi lucru. Ei insinuează că aş fi de partea naziştilor, ceea ce e eronat”, a declarat Gabriela.

„Nu am făcut-o ca să mă arăt curajoasă”

Gabriela Ciumac afirmă că iniţiativa sa a provocat şi reacţii de încurajare. Oameni pe care nu-i cunoaşte i-au scris că o susţin, spunând că este curajoasă. Însă funcţionara nu consideră că a făcut un pas care ar necesita un curaj deosebit, a spus nişte lucruri pe care le consideră adevărate. Acum Gabriela îşi dă seama că îi va fi foarte greu să înregistreze proiectul în Consiliul Municipal şi cu atât mai complicat va fi să capete voturi.

„Dar nu am făcut asta pentru că am vrut să arăt curajoasă. Am simţit şi am spus. Mi s-a părut că e un lucru absolut firesc. Sunt mulţi oameni care gândesc ca mine. Îmi pare rău că îmi va fi foarte greu să înregistrez iniţiativa ca să fie votată la nivel local sau chiar la nivel central cu atât mai mult. Nu cred că majoritatea din Consiliul municipal sau Parlamentul, în componenţa sa actuală, va vota iniţiativa mea”.

Ziua Europei pe 18 mai

În ziua de 9 mai, când se sărbătoreşte Victoria asupra fascismului în PMAN, va avea loc un concert grandios oferit de cântăreţi locali şi de artiştii ruşi ca Iosif Kobzon şi Lev Leşcenko. Ziua Europei va fi celebrată în acest an la 18 mai. Al cincilea an consecutiv Gabriela Ciumac propune Delegaţiei Uniunii Europene în RM ca manifestările dedicate Zilei Europei să aibă loc pe 9 mai, în PMAN, însă aceştia nu o fac din raţiuni diplomatice.

„Am propus Delegaţiei UE de mai multe ori să sărbătorim Ziua Europei pe 9 mai în PMAN. Reprezentanţii acesteia mi-au spus că e ‘Den’ pobedy’. Le-am spus că nu are nicio importanţă, deoarece sunt mai multe sărbători care se celebrează în aceeaşi zi. Dar în fiecare an nu acceptă.” Gabriela Ciumac speră că în 2014 Ziua Europei va fi sărbătorită pe 9 mai în PMAN, iar panglica „Sf. Gheorghe” va fi celebrată la complexul memorial „Eternitate”, aşa cum a promis primarul Dorin Chirtoacă.

Vadim VASILIU

 

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)