„Telenovela” criminală cipriotă a luat sfârşit la Bălţi

FLAGRANT // Presupusul asasin al unui magnat media cipriot a fost reţinut în R.Moldova

Poliţiştii l-au reţinut la Bălţi, în după-amiaza zilei de luni, 14 iunie, pe presupusul asasin al magnatului media din Cipru, Andy Hadzhikostis, care a fost ucis la comanda unei prezentatoare tv. Persoana arestată s-a dovedit a fi Gregoris Xenophontos, un cipriot de 29 de ani, căsătorit cu o femeie din R. Moldova. Potrivit anchetatorilor, bărbatul a părăsit Ciprul la trei zile de la asasinat. Cu toate acestea, bărbatul susţine că este nevinovat şi că a venit în R. Moldova în vizită, nu ca să se ascundă.

La cinci luni după ce a fost dat în urmărire generală internaţională, presupusul asasin al lui Andy Hadzhikostis, unul din cei mai mari magnaţi din domeniul mass-media din Cipru, a fost reţinut în Bălţi, în locuinţa cumnatei lui. Persoana ucisă a fost patronul grupului „Dias”, în proprietatea căruia se află trei posturi de televiziune (Sigma, Sigma Sport 1 şi Sigma Sport 2), două cotidiene (unul dintre care e cotidianul „Simerini”, al doilea după popularitate în Cipru) şi cinci posturi de radio.

Crimă din răzbunare

Potrivit poliţiei cipriote, magnatul de 41 de ani a fost împuşcat la 11 ianuarie curent lângă pragul casei sale din prestigiosul cartier din Nicosia, unde îşi au sediile mai multe misiuni diplomatice, printre care se numără Ambasada Americii, cea a Egiptului, a Franţei şi a Rusiei. Victima a fost ucisă de către un bărbat mascat, care a tras de două ori în direcţia ei dintr-o armă de calibrul 12, interzisă pe teritoriul Ciprului. Imediat după omor, presupusul asasin, împreună cu complicele său, au părăsit locul faptei dispărând într-o direcţie necunoscută.

Anchetatorii ciprioţi au reuşit să stabilească că omorul a fost săvârşit la comandă. Au fost identificaţi toţi membrii grupului criminal. La scurt timp, au fost arestaţi Elena Skordelli, fostă prezentatoare la un post TV din Media Holding “DIAS”, şi fratele ei, Tassos Krasopulis. Se presupune că anume femeia a comandat omorul lui Hadzhikostis, după ce acela a concediat-o.

Gregoris Xenophontos, de 29 de ani, cetăţean al Ciprului, presupusul asasin, a părăsit Ciprul la trei zile după omor şi a fost dat în urmărire generală de către Interpol. Acesta a venit pe 14 ianuarie în Republica Moldova. Potrivit Valentinei Litvinov, şefa Biroului naţional Central Interpol în Republica Moldova, bărbatul a reuşit să intre în ţară, deoarece pe 14 ianuarie autorităţile cipriote nu emiseseră încă un mandat internaţional de arest. „Mandatul a fost eliberat pe 15 ianuarie 2010, iar Biroul nostru l-a primit pe data de 21 ianuarie”, a declarat pentru JURNAL Litvinov.

Nu a spus nimic rudelor

În aceeaşi ordine de idei, procurorul Liliana Nani susţine că bănuitul a spus că a venit în ospeţie la rudele lui. Xenophontos era însurat cu o moldoveancă. „Fata a plecat în Cipru în 2007 şi a lucrat la o cafenea în calitate de chelneriţă. Acolo l-a cunoscut pe viitorul soţ, s-au căsătorit şi urmau să vină în ţară să înregistreze relaţia lor aici”, a declarat pentru JURNAL Adrian Burduja, şef adjunct al Secţiei misiuni speciale din cadrul Ministerului de Interne.

Oficialul din cadrul MAI a spus că rudele la care era ascuns Gregoris Xenophontos nu ştiau că era căutat pentru omor. „Nici chiar soţiei lui nu i-a spus, motiv pentru care rudele nu au fost anchetate. Acesta a spus că se ascunde pentru un act de huliganism”, susţine Burduja. „Chiar dacă ar fi ştiut, nu cred că l-ar fi pârât”, a adăugat şeful adjunct al Secţiei misiuni speciale.

Potrivit oficialului, toate măsurile de urmărire penală au fost efectuate de către poliţia cipriotă. „Noi primeam informaţia despre locul unde s-ar putea afla bănuitul”, spune poliţistul. „Cât de curând, trebuie să sosească un reprezentant al poliţiei cipriote, ca să-l însoţească în ţară pe bănuit”, a menţionat Burduja.

Învinuit de o altă persoană

Cu toate acestea, bărbatul reţinut se declară nevinovat. „Xenophontos susţine că nu cunoaşte nici persoana care a fost împuşcată, nici pe cele care au comandat omorul şi că este învinuit de către o altă persoană, fără să indice cine ar fi aceasta”, a declarat pentru JURNAL Liliana Nani, procuror. Potrivit acesteia, bărbatul susţine că a intrat legal în Republica Moldova şi că nu s-a ascuns.

Odată ce a fost reţinut, pe numele bărbatului a fost emis mandat de arest preventiv în vederea extrădării pentru 18 zile. „Am solicitat autorităţilor cipriote să prezinte în termenele prevăzute de Convenţia Europeană de extrădare, a demersului de extrădare şi a actelor în susţinerea acestuia”, spune Nani. Conform Convenţiei, partea cipriotă urmează să transmită actele solicitate pe adresa Procuraturii Generale a Republicii Moldova, în termen de până la 40 de zile.

„Dacă după ce vor expira aceste 18 zile, poliţia din Cipru nu va perfecta actele de extrădare, vom cere prelungirea mandatului pentru alte 22 de zile”, spune Liliana Nani.

Potrivit legislației Republicii Cipru, în cazul în care va fi găsit vinovat de comiterea acestei infracţiuni, Gregoris Xenophontos riscă să-şi petreacă restul vieţii după gratii.
Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)