Telefoane mobile în reparaţie continuă

O companie specializată în reparaţia telefoanelor mobile a înşelat peste 1.000 de clienţi posesori de portabile în valoare de peste 5.000 de lei. După ce telefoanele erau primite în cele 18 gherete, amplasate în diverse localităţi ale republicii, pentru a fi reparate, compania refuza să le restituie, motivând clienţilor că mai are nevoie de timp pentru achiziţionarea unor piese.

Direcţia misiuni speciale a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a verificat recent activitatea Întreprinderii „Contact Service” din mun. Chişinău şi a depistat că aceasta nu restituia clienţilor portabilele mai scumpe de 5.000 de lei. Angajaţii MAI au demarat investigaţii pentru a identifica persoanele implicate în această acţiune ilegală.

Conform cercetărilor, întreprinderea îşi realiza „obiectivele” conform următorului scenariu: aceasta avea standuri de deservire a clienţilor în 18 localităţi ale republicii; dacă preţul telefonului depăşea valoarea de 5.000 de lei, angajaţii întreprinderii înregistrau clientul într-un registru, eliberându-i un tichet cu inscripţia „Contact Service”; când clientul solicita telefonul, termenul prevăzut pentru reparaţie era prelungit sub pretextul că atelierul mai are nevoie de timp pentru a achiziţiona nişte detalii; după un timp, la standul de deservire a clienţilor apărea o altă persoană care nu avea habar despre cele întâmplate. Astfel, proprietarul rămânea fără telefon. Poliţia a stabilit că întreprinderea avea 18 gherete pe teritoriul republicii, cu 35 de angajaţi. Aceştia erau regulat schimbaţi dintr-un punct în altul, pentru a evita contactul cu clienţii care au fost înşelaţi. Investigaţiile poliţiei au permis identificarea şi reţinerea principalilor suspecţi. Este vorba de doi chişinăueni, ambii cu vârsta de 20 de ani, care aveau roluri bine determinate. Unul gestiona sediul central, situat în capitală, iar celălalt îndeplinea funcţia de curier, colectând banii şi telefoanele mobile de la filiale.

MAI a înregistrat 12 plângeri ale persoanelor care au fost înşelate de acest grup, însă investigaţiile sale au descoperit circa 1.300 de persoane care au avut de suferit de pe urma acţiunilor suspecţilor. Aceştia sunt cercetaţi penal în baza articolului 190, alineatul 2, Codul Penal al RM. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă până la şapte ani de închisoare.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)