„Tehnologii performante” la Bac

TRUCURI // Liceenii sunt tot mai inventivi la copierea examenelor de Bac

În acest an, absolvenţii ciclului liceal s-au arătat mai ingenioşi la folosirea metodelor şi mijloacelor de copiere la examenele de Bacalaureat. De data aceasta elevii copiază prin intermediului email-ului, telefoanelor de tip smartphone, căştilor wireless, mesajelor de tip sms şi mms, dar nici metodele tradiţionale nu sunt date uitării.

Un elev de la Liceul „Ion Suruceanu” din satul Suruceni, r. Ialoveni, a spus pentru JURNAL că în acest an la ei taxa pentru mituirea observatorilor de la Bac constituie 500 de lei. Este o taxă specială care, odată plătită, îi asigură elevului libertatea de a copia în voie. Pentru o taxă suplimentară, de 1300 de lei, liceanul va face rost de teste rezolvate, asigurându-şi astfel o notă mai mare. Un licean din satul Măgdăceşti, r. Criuleni, spune că, pentru o sumă de 500 de lei, elevul poate să-şi rezolve problemele din test în toaleta liceului. Acolo stă profesorul care îi aşteaptă pe cei care au achitat anterior serviciul. Elevul trebuie să aibă problema scrisă pe o fiţuică ori pe mână.

Gadget-uri la Bac

Liceenii de la „Spiru Haret”, municipiul Chişinău, spun că au strâns câte 50 de lei pentru observatori, cu scopul de a le diminua vigilenţa, dar şi pentru a fi lăsaţi să intre cu telefoane mobile în clasă. Pentru o sumă suplimentară (400 de lei) vor primi răspunsurile la teste prin sms şi mms. Metoda cea mai performantă de copiere la examene se realizează prin intermediul telefoanelor mobile de tip smartphone care au conexiune la internet, cu ajutorul cărora se accesează wikipedia, google şi email-ul. Testele sunt rezolvate de profesori plătiţi anterior. Testele rezolvate sunt expediate la adresa de email a elevului, acesta accesează poşta electronică prin intermediul telefonului. La Liceul „Mihai Viteazul” din Chişinău acest serviciu a costat 2000 de lei pentru toate examenele de bacalaureat. Un alt şiretlic tehnologizat sunt şi căştile minuscule fără fir. Acestea sunt conectate la distanţă cu un telefon mobil care se poate afla şi în afara sălii de examen.  Totodată, liceenii au lăsat să se înţeleagă că, pe măsură ce  este mai prestigios liceul, taxa pentru testele rezolvate este mai mare.

Profesori corupţi şi neglijenţi

Contact de JURNAL, directorul Agenţiei de Evaluare şi Examinare de pe lângă Ministerul Educaţiei, Adrian Ghicov, a spus că, pe moment, 31600 de elevi susţin examenele de bacalaureat. Printre cele mai grave încălcări depistate până acum este cazul de la Liceul „Mihai Viteazul” din Chişinău. Angajaţii CCCEC au dat buzna pe 6 iunie la centrul de Bac de la „Mihai Viteazul” când în liceu se susţinea examenul la limbi străine. În urma descinderii, ofiţerii anticorupţie au prins şase profesoare rezolvând testele de Bac. Directorul liceului, Nelly Berezovschi, a fost suspendată din funcţia de şef al centrului de Bac de la „Mihai Viteazul”, dar nu şi din funcţia de director al liceului. Profesorii care rezolvau testele nu au fost supuşi unei anchete penale pe motiv că nu s-a produs o infracţiune de ordin penal. O altă neregulă s-a produs la Liceul „Petru Rareş” din Chişinău. Aici, din cauza neglijenţei şefului centrului de Bac, 44 de elevi care urmau să susţină examenul la limba engleză au primit testele pentru limba franceză. Eroarea gravă a fost comisă de directoarea liceului, Lidia Ungureanu, care a solicitat Ministerului Educaţiei alte teste decât cele necesare. Lidia Ungureanu a fost suspendată din funcţia de şef al comisiei de Bac de la Liceul „Petru Rareş”. Copiii urmează să susţină testul la limba engleză la începutul lunii iulie. Cei 44 de elevi vor primi diplomele de Bac odată cu toţi absolvenţii liceali, pentru a reuşi în termenul stabilit să-şi depună dosarele la o instituţie de învăţământ superior.

Vadim Vasiliu