„Teatrul trebuie să dezbată problemele cu care se confruntă societatea”

Vă aşteptăm la premiera spectacolului „CLASA NOASTRĂ”!

Teatrul „Eugene Ionesco” anunță o nouă premieră pentru acest weekend – „Clasa noastră”, după un text de Tadeusz Slobodzianek, în regia tinerei regizoare Luminița Ţîcu.

Un grup de copii învaţă în aceeași clasă: fete și băieți, catolici și evrei. Învață împreună, se joacă împreună, cresc împreună. Dar într-o bună zi, pentru lecțiile de istorie și religie au de înfruntat realitatea: stalinismul, nazismul, discriminările, dogmele, nedreptățile. Viața îi obligă să se maturizeze prea repede, punându-i la încercare: să-și urască prietenul, să-și iubească dușmanul, să-și trădeze credința din frică sau din iubire. Să lupte și să moară pentru convingerile lor, să trăiască în speranța de a nu-și pierde niciodată demnitatea.

E o dramă tulburătoare despre noi, oamenii, și puterea sentimentelor noastre.

Tadeusz Slobodzianek este dramaturg, regizor, secretar literar, fondator și conducător al Laboratorium Dramatu (Laboratorul de dramaturgie) din Varșovia. Promotor al noii dramaturgii poloneze. În 2008, sub influenta unor texte despre cel de-al II-lea Război Mondial, marcat de deportările în Siberia, exterminarea evreilor, scrie piesa „Clasa Noastră”. Textul se desfășoară cu rapiditatea unui film hollywoodian de acțiune și, aproape ca într-un abecedar, se dezvăluie privirii o serie de imagini însoțite de enunțuri simple despre ura reciprocă și lupta întru pierzanie. În 2010, Tadeusz Slobodzianek a fost distins cu Premiul Nike – unul dintre cele mai importante premii în literatura poloneză contemporană – pentru piesa „Clasa Noastră”, text tradus și montat în peste zece țări.

„E un text cutremurător. Despre toate întâmplate cu noi sau cu vecinii noștri trebuie să învățăm să vorbim și din scenă. Teatrul trebuie să dezbată problemele cu care se confruntă societatea. Păcat că nu avem dramaturgie… Așa că să învățăm de la alții, iar acest text este un exemplu bun”, motivează Luminița Țîcu alegerea piesei „Clasa noastră” pentru a o monta pe scena Teatrului „Eugene Ionesco”.

Spectacolul se va juca pe 19 și 20 octombrie, începutul la ora 18.30.

Pentru mai multe detalii, accesați site-ul Teatrului, www.tei.md sau pagina de facebook: https://www.facebook.com/TEI.md

Vă așteptăm cu drag!

Serviciul de presă al Teatrului „Eugene Ionesco”

 „Există ceva, în Polonia, care ne chinuieşte foarte tare, ne traumatizează, nu ne permite să uităm şi nici să mergem mai departe, ceva cu care, ani de-a rândul, n-am putut, n-am vrut sau poate nu am ştiut să încheiem socotelile. Această relaţie blocată cu trecutul, generată de Holocaust şi de antisemitismul polonez – ale căror consecinţe au fost pogromurile de după Al Doilea Război Mondial, ce au acoperit de ruşine poporul polonez, un popor obişnuit să creadă despre sine că este martir, văzându-se zeci de ani victima persecuţiilor şi a catastrofelor istorice –, sau de tainica şi ruşinoasa dezvăluire a crimelor înfăptuite la Jedwabne, unde polonezii şi-au împins, ca pe nişte vite, vecinii evrei într-un hambar şi i-au ars de vii sub ochii nemţilor, toate acestea necesitau să fie scoase la iveală şi jelite prin doliu naţional. Un doliu care nu a fost posibil imediat după război, nu a fost posibil, în Polonia, nici în anii comunismului, când istoria se falsifica în mod curent, ascunzându-se exterminarea evreilor. Noi înşine trebuie să ne punem în locul celor care poartă răspunderea pentru actele săvârşite în timpul războiului. Trebuie să aruncăm un ochi şi sub preşul sub care, ani de-a rândul, a fost măturat tot gunoiul şi să ne înfruntăm moştenirea, chiar şi cea lipsită de eroism.” (Piotr Gruszczynski, critic de teatru, dramaturg)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)