Teatrul Național din Chișinău, aplaudat la Iași

Turneu IasiNaționalul din Chișinău a jucat pe 24 și 25 ianuarie în cea mai frumoasă sală de teatru din România, cea a Naționalului ”Vasile Alecsandri” din Iași. Turneul a fost consacrat Unirii Principatelor Române, cu ocazia acestei sărbători actorii chișinăueni au prezentat la Iași spectacolele ”Hronicul găinarilor” de Aureliu Busuioc și ”12 scaune” după Ilf și Petrov, ambele în regia lui Petru Hadârcă.

Capodoperă de arhitectură, creată de arhitecții vienezi Fellner şi Helmer la finele secolului XIX, clădirea Teatrulul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași a fost restaurată timp de opt ani și redeschisă în 2012. Împodobită cu picturi rafinate, cu peste o mie de lămpi venețiene, cu ornamente aurite de inspirație barocă și rococo, sala mare a Teatrului Național ”Vasile Alecansdri” din Iași a fost arhiplină în cele două seri când au evoluat actorii de la Chișinău. La primul spectacol a fost prezentă Monica Babuc, Ministru al Culturii al Republicii Moldova, domnia sa a declarat pentru Jurnal de Chișinău: ”Turneul Naționalului chișinăuean la Iași a fost o continuare fericită a inițiativei din toamna anului trecut, intitulată ”Teatrul românesc în oglindă”. ”Oglindirea” teatrelor s-a bucurat de un interes enorm al publicului, constituind unul din evenimentele culturale principale ale anului. Cultura poate fi comparată cu un sistem uriaș și complex de vase comunicante care se îmbogățesc reciproc, în permanență. Unde mai pui că schimburile culturale dintre protagoniștii unui gen de artă care sunt legați prin rostirea în aceeași limbă dar și prin aceeași tradiție, conferă acestui fel de comunicare spirituală o semnificație aparte”.

Petru Hadârcă: ”Turneul la Iași este un eveniment simbolic”

”Cu spectacolele aduse de la Chișinău continuăm proiectul ”ReUniuni teatrale” datorită căruia ne propunem să adunăm la un loc teatrele din întregul ținut al Moldovei”, a menționat la festivitatea inaugurală Cristian Hadji-Culea, director al Teatrului Național din Iași. Regizorul și actorul Petru Hadârcă, director al Teatrului Național din Chișinău a subliniat: ”N-am pășit pe această scenă din 1990, de la Podul de Flori. Actualul turneu al Naționalului din Chișinău la Iași este un eveniment simbolic, ce reafirmă unitatea noastră identitară prin limbă și cultură. Vă amintesc că marele actor Costache Antoniu, născut în județul Iași, a jucat timp de 9 ani la Teatrul Național din Chișinău. Dorim să molipsim de teatru publicul de pe ambele maluri ale Prutului. Colaborarea celor două Teatre Naționale va continua. Pe 27 și 28 martie Naționalul din Iași va prezenta două spectacole pe scena Teatrului Național din Chișinău”.

Un sentiment copleșitor de căldură

Publicul ieșean a urmărit cu maximă atenție reprezentațiile Naționalului nostru din 24 și 25 ianuarie curent. Între scenă și sală s-a produs un schimb de emoții și trăiri care s-a finalizat cu o explozie de aplauze. Spectacolele Naționalului din Chișinău au fost apreciate pentru exuberanța jocului actoricesc, dinamic și totodată cizelat, vădind o construcție regizorală de calitate. Trupa a pus în valoare profunzimea și actualitatea romanului cu filon istoric ”Hronicul găinarilor” de Aureliu Busuioc (dramatizare de Petru Hadârcă) și a transmis în sală un sentiment copleșitor de căldură. Înrudirea cu privitorii s-a simțit în tematica spectacolului și în limba română savurată în monologuri, în replicile scânteietoare, până și în intonații și interjecții extrem de sugestive.

Impresii ale spectatorilor

După reprezentație am stat de vorbă cu unii dintre spectatori, rugându-i să ne împărtășească impresiile de la ”Hronicul găinarilor”. Tudor Șipurel, programator, Iași: ”Eu merg des la teatru și mi-a plăcut ”Hronicul…”, văd în el influențe ale teatrului din Europa. Aluziile istorice sunt clare, ele sunt valabile și aici, în România”.

Ștefania Pahomi-Postelnicu, cântăreață, profesor, Iași: ”Sunt foarte emoționată, m-am bucurat să-i revăd pe artiștii basarabeni. Eu am plecat din Chișinău în 1989, m-am stabilit și activez la Iași. În comparație cu spectacolele de altădată, ”Hronicul găinarilor” îmi pare modern, emancipat. Tema istorică nu e cenzurată, ci e redată veridic, fără denaturări”. Cornel Slăvoiu, inginer, Piatra-Neamț: ”Mi-a plăcut tot, și actorii, și muzica, și decorul. E despre trecut, dar și despre prezentul nostru. E o satiră excelentă”. Smaranda Scalschi, economist, Iași: ”Actorii sunt talentați, au convins prin jocul lor, au criticat realitatea, au fost și scene comice, impresia mea e foarte bună”.

Ciprian Gănceanu, economist, Bârlad: ”A fost un spectacol foarte reușit, artiștii au atins lucruri sensibile pentru toți românii, dar mai cu seamă pentru basarabenii persecutați de regimul comunist. Ar trebui să fie puse în scenă mai des asftel de spectacole. Am înțeles mesajul, bunicul meu a fost moșier, a avut și el de suferit din cauza regimului comunist instaurat în România. A fost nevoit să dea C.A.P.-ului pământurile, animalele, recoltele sale. A avut 12 copii și a dus-o greu din cauza dărilor la stat. Simt foarte bine problemele din ”Hronicul găinarilor”, mă bucur tare mult că am ales acest spectacol, mi-a fost la inimă”.

Petru Botezatu, șef al secției Cultură a Consiliului raional Cahul: ”În primul rând doresc să-mi exprim bucuria de a fi de Ziua Unirii la Iași. Este o deosebită onoare și plăcere pentru noi, cei de la Cahul, să fim aici, deoarece Cahulul a fost unul dintre cele trei județe care au luat parte la Unirea din 1859. În ceea ce privește spectacolul ”Hronicul găinarilor” al Teatrului Național din Chișinău, este pentru noi o revelație, o posibilitate de a privi prin prisma umorului o tragedie pe care înaintașii noștri au trăit-o. Vreau să remarc talentul deosebit al actorilor din Chișinău de a reda această tragedie cu mijloacele umorului. Ținem să mulțumim Consulatului General al României de la Cahul pentru posibilitatea de a vedea acest spectacol al Naționalului ”Mihai Eminescu” din Chișinău pe scena Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” din Iași”.