Teatrul „Licurici” ne invită în paradisul păpuşilor

Gala Internaţională a Teatrelor de Păpuşi Licurici-65 s-a deschis ieri cu un concert festiv în cadrul căruia au răsunat lucrări ale compozitorilor din ţările participante: R. Moldova, România, Franţa, Germania, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Belarus şi Israel.

Creaţiile muzicale au fost interpretate de Orchestra Naţională de Cameră dirijată de Vasile Goia. La manifestarea de inaugurare, directorul festivalului, Titus Jucov, a subliniat că această Gală Internaţională, ajunsă la cea de-a IV-a ediţie, este „o şansă extraordinară pentru regizori, actori, scenografi, coregrafi, compozitori, o posibilitate unică de a înţelege, o dată în plus, că teatrul se face numai şi numai pentru spectatori”.

Evenimentul organizat de Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Chişinău şi UNITEM, în parteneriat cu companiile Moldcell şi Baştina-Radog, reuneşte circa 200 de participanţi din 17 trupe de păpuşari care vor prezenta, în perioada 7-14 octombrie, 21 de spectacole inedite pentru copii în care vom vedea marionete însufleţite de artişti, precum şi actori vii, ce vor utiliza limbajul pantomimei, cel coregrafic, cel verbal şi nonverbal.

Primul spectacol din festival e „Spărgătorul de nuci” după Hoffman, adus de Teatrul de Păpuşi din Baia Mare, regia aparţinându-i lui Traian Savinescu, iar scenografia lui Marian Sandu. Astăzi, la ora 12.30, vom mai putea vedea monospectacolul „Ursuleţul Puf şi prietenii săi” al Teatrului de Păpuşi „УСМИВКИ” („Zâmbete”) din Sofia, Bulgaria, avându-l ca protagonist pe Dorian Vasiliev Galabov. La ora 17.00, păpuşarii Teatrului „Gulliver” din Galaţi ne oferă „Povestea de Crăciun” de Joel Guerria, în regia lui Bogdan Drăgulescu. Ne aşteaptă o săptămână în care copiii vor putea vizita paradisul păpuşilor, iar cei maturi se vor simţi, pe durata reprezentaţiilor, copii.