TEATRUL „EUGENE IONESCO” SOLICITĂ IMPLICAREA PRIMULUI MINISTRU

COMUNICAT DE PRESĂ

Teatrul „Eugene Ionesco” i-a adresat primului ministru Vlad Filat o solicitare în care se menţionează:

„Domnule Prim-ministru,

ne adresam Dumneavoastră în speranţa că ne veţi proteja de actele de samavolnicie manifestate de ministrul Culturii Boris Focşa în raport cu Teatrul „Eugene Ionesco”.

Probabil că sunteţi la curent că, invocând chichiţe de ordin procedural, deja de mai bine de trei luni dl Focşa refuză să numească un director la TEI. Asta în pofida faptului ca dl Val Butnaru a câştigat concursul anunţat de minister.

Demersurile colectivului adresate ministrului, ca de altfel şi scrisoarea lui Val Butnaru adresată Dumneavoastră, au rămas fără rezultate concrete.

Acum câteva zile, s-a produs un nou episod revoltător care denotă faptul că, recurgând la un document fals, ministrul Focşa vrea să deposedeze Teatrul de o sumă de 13.000 de lei.

Vorba e că, în urma unui control efectuat de Ministerul Finanţelor la sfârşitul anului 2012, a fost stabilit faptul că fostul director al TEI, dl Andrei Locoman, şi-a atribuit ilegal o primă în valoare de 13000 de lei. Fiind somat să restituie banii în casa Teatrului, dl Locoman a fost iniţial de acord, dar peste câteva zile a prezentat la contabilitatea Teatrului un contract semnat, chipurile pe 1 mai 2012, de prestări servicii de consulting pe perioada organizării Festivalului Internaţional de Teatru BITEI nr. 65/1 între Andrei Locoman, persoană fizică, şi Boris Focşa, ministrul Culturii.

Acest contract este un fals fiindcă asemenea contract nu a existat la acea dată şi fiindcă asemenea servicii nu au fost prestate. În schimb, în document este indicat faptul că Teatrul trebuie să plătească 13000 de lei pentru aceste servicii inexistente prestate chipurile ministrului Focşa.

În legătură cu acest fapt apar câteva întrebări:

În timp ce Festivalul este organizat de Teatrul „Eugene Ionesco”, care ar fi necesitatea ca directorul acestuia să ofere consultaţii ministrului Focşa?

De ce contractul semnat pe 1 mai 2012 face trimitere la un ordin al MC nr. 97 din 14 mai 2012?

De ce atât numerotarea contractului, cât şi numărul ordinului MC sunt înscrise cu mâna? Oare nu e clar că întocmirea contractului a fost făcută cu dată ulterioară?

De ce achitarea fost făcută în avans, 100%, ceea ce contravine normelor Codului Civil privind contractele de prestare civilă, art. 971, care stabileşte că plata pentru servicii se efectuează după prestarea serviciilor?

Dacă ministrul Focşa a avut nevoie de consultaţii la organizarea unui Festival al Teatrului „Eugene Ionesco”, de ce nu a plătit 13000 de lei din propriul buzunar? Teatrul se confruntă cu suficiente probleme de ordin financiar ca să-şi permită asemenea lux.

Domnule Prim-ministru, ne oprim aici cu întrebările, sperând că celelalte vor fi puse de organele abilitate.

Vă rugăm să interveniţi personal în soluţionarea definitivă a unor probleme create în mod artificial de ministrul Boris Focşa.”