Teatrul din Stradă, inaugurat cu spectacolul ”Aniversarea”

Teatrul din Stradă va fi inaugurat cu spectacolul ”Aniversarea” de Jeroen van den Berg, în regia lui Serghei Chiriac.

O nouă companie teatrală a fost fondată la Chișinău, având o denumire sugestivă, Teatrul din Stradă. Inaugurarea va avea loc pe 30 și 31 octombrie, cu spectacolul ”Aniversarea” de Jeroen van den Berg, în regia lui Serghei Chiriac. Premiera se va juca la Teatrul ”Ginta Latină”, din distribuție fac parte Gheorghe Pietraru, artist al poporului, actor la Teatrul Național “Eugene Ionesco”, Galina Lazarenco, artistă emerită, actriță la Teatrul “Ginta Latină”, Maxim Chiriac, actor la ”Teatrul Național ”Eugene Ionesco”, Maria Anton, studentă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) din Chișinău.

Serghei Chiriac: ”Teatrul din Stradă e un proiect inedit”

”Teatrul din Stradă constituie un proiect inedit ce reunește actori, regizori, creatori și iubitori de teatru în jurul unui nucleu – arta spectacolului”, declară fondatorii noii companii. Inițiativa de a înființa acest teatru independent îi aparține tânărului regizor Serghei Chiriac, deținătorul Premiului pentru Debut la Gala UNITEM 2017, acordat pentru spectacolul ”Bufonii” după ”Angajare de clovn” de Matei Vișniec. Noul teatru nu are sediu, trupă, nu are angajați, personal tehnic etc., va funcționa cu riscul de a se pomeni oricând în stradă, de aici provine ludica sa denumire. Pe de altă parte, inițiatorii companiei își propun să monteze și reprezentații care se vor juca în aer liber, adică spectacole stradale, menite să diversifice peisajul teatral autohton.

Piesa ”Aniversarea” de Jeroen van den Berg a fost aleasă pentru lansarea proiectului datorită actualității și complexității sale. ”Dramaturgul olandez a săpat adânc în psihologia și relațiile fundamentale ale unei familii. Piesa reflectă perfect societatea modernă și lovește direct în conștientul, emoțiile și subconștientul nostru, având la bază lipsa de comunicare, înșelăciunea, violența. Avem în față o ”familie model”, dar ne dăm seama că e multă minciună și ipocrizie între membrii ei, așa că, la un moment dat, în familia Beumer se produce o explozie”, a spus pentru JURNAL de Chișinău regizorul Serghei Chiriac, motivându-și opțiunea pentru ”Aniversarea”.

E o gamă bogată de culori în acest text dramatic, pe lângă motivele tragice întrezărim și sarcasmul, umorul dezlănțuit al personajelor, frica viscerală, aflată în vecinătatea crimei. ”Familii similare găsești nu doar în Moldova, ci în întreaga lume”, accentuează tânărul regizor.

 Galina Lazarenco: ”Tinerii regizori se pot manifesta doar pe cont propriu”

Actriță cu experiență, ce activează în trupa Teatrului ”Ginta Latină”, Galina Lazarenco a acceptat cu bucurie să joace în piesa ”Aniversarea”. ”Interpretez rolul Mamei, un rol complicat, cu mari frământări psihologice, cu o paletă variată de trăiri. Într-o oră și jumătate, personajul meu trece de la euforie și senzația de împlinire, la regrete profunde și învinuiri, de la dragoste, la ură și dușmănie. Astfel de familii sunt în orice colț al lumii, relațiile se distrug când domină egoismul, falsitatea”, ne spune Galina Lazarenco, mărturisind că a rămas impresionată de performanța regizorală a lui Serghei Chiriac în spectacolul ”Bufonii”, de aceea îi este alături și în noul proiect. ”Unde mai pui că-l am ca partener pe Gigi Pietraru! Când lucrezi cu an actor bun, parcă devii și tu mai bun, mai ales că îi avem în echipă și pe Maxim Chiriac și Maria Anton, doi tineri actori foarte promițători”, afirmă Galina Lazarenco.

În Republica Moldova, teatrele sunt monopolizate de directorii de teatre și de regizorii angajați în colective cam osificate. ”Tinerii ori ajung în stradă, ori sunt nevoiți să facă proiecte independente. În fond, tinerii regizori, actori nu pot să se manifeste nicicum, doar pe cont propriu. După mine, UNITEM și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării ar trebui să vină cu inițiative prin care tinerii regizori să fie trimiși la studii, ca pe timpuri, la București, Sibiu, Moscova, Sankt-Petersburg, apoi să li se ofere șansa de a activa acasă, pe scene profesioniste”, subliniază Galina Lazarenco. Ea aduce, de asemenea, mulțumiri lui Tudor Țărnă pentru că a oferit scena Teatrului ”Ginta Latină” echipei ce a realizat ”Aniversarea”.

Maxim Chiriac: ”Familia din ”Aniversarea” are la bază un fundament vicios”

Interpret al rolului Fiului din ”Aniversarea”, Maxim Chiriac ne vorbește despre nevoia de comunicare în familiile moderne, erodate de egoism, de multe frustrări, dar și de ușurința cu care le permitem tehologiilor să ne dirijeze, să ne facă insensibili la suferința aproapelui. ”Familia din piesă are la bază un fundament vicios. Din păcate, viciile ne trag la fund ca o mlaștină. Personajul meu folosește des exclamația ”Super!”, e un clișeu care adesea ne împiedică să vedem adevărul. Nu trebuie să ne camuflăm temerile, sentimentele atunci când apare o problemă, nu trebuie s-o învăluim în roz, ci să o soluționăm”, susține Maxim Chiriac, actor ionescian care, întâmplător sau nu, e fratele regizorului Serghei Chiriac.

”Îmi place modalitatea de lucru a lui Serghei, și anume exactitatea și evitarea superficialității. Îmi plac exigența lui, efortul de a pătrunde în esența lucrurilor”, recunoaște Maxim, precizând că și conceptul scenografic – o casă ruinată în care trăiesc oameni îmbrăcați la patru ace, străduindu-se să păstreze aparențele, urându-se cu ferocitate unul pe altul – îi aparține regizorului.

”Repetăm cu ușurință și inspirație în spațiul Teatrului ”Ginta Latină”. Țin să-i mulțumesc pentru asta în mod special domnului Tudor Țărnă. Sunt necesare mai multe proiecte pentru tinerii creatori de teatru. Statul trebuie să înțeleagă cât de importantă e investiția în cultură”, punctează Maxim Chiriac.

La inaugurarea Teatrului din Stradă vor veni, firește, și părinții fraților Chiriac, din Transnistria (satul Nezavertailovca, Slobozia), ei le-au cultivat copiilor dragostea de carte, de artă și urmăresc cu atenție evoluția fiilor, deosebindu-se radical de părinții din spectacolul ”Aniversarea”.

Maria Anton: ”Sper să-mi găsesc un locușor sub soare”

Cea mai tânără actriță din echipa ”Aniversării”, Maria Anton, e în anul IV, în clasa lui Vlad Ciobanu, AMTAP. ”Pe mine m-au dat gata ridicolul și absurdul situațiilor. Am descoperit personaje tipice, care sunt aduse la limită. În ele se vor regăsi mulți dintre spectatori”, zice Maria Anton (Fiica, în piesă).

La întrebarea dacă ar putea să scoată în evidență o replică crucială a personajului său, Maria ne răspunde: ”Mi-e foame, mamă!”, cred că pentru personajul meu aici începe totul. Copilului îi este pur și simplu foame, iar maturii sunt preocupați de alte lucruri și îi interzic sa mănânce. E ridicolă situația, dar consecințele ei sunt dure de tot”.
Pentru Maria Anton, a fost un privilegiu să lucreze cu actori cu experiență: ”Ei m-au ajutat foarte mult să înțeleg ce se întâmplă în capul personajului meu, să-mi explic comportamentul Estherei. Tot ei mă asigură că va ieși un produs demn de a fi prezentat în scenă. Alături de actori cu experiență, poți crește pe plan profesional”.

Maria Anton are 22 de ani, curând va absolvi Facultatea de Teatru: ”Evident, mă tem de ceea ce va fi după absolvire, nu știu ce șanse am să-mi fac meseria într-o trupă de teatru. Dar poate că o să-mi găsesc un locușor sub soare, poate voi ajunge pe-o scenă ca să pot face ceea ce-mi place. Ar trebui ca oamenii ”de sus” să înțeleagă importanța culturii pentru noi toți”.

Premiera cu ”Aniversarea” se va juca pe 30 și 31 octombrie, la ora 19.00, e primul spectacol din repertoriul Teatrului din Stradă, nu ratați evenimentul.