Teatrul basarabean, aproape absent la BITEI 2010

Festivalul Internaţional al Artelor Scenice BITEI 2010, încheiat duminică, a oferit publicului autohton bucuria de a vedea excelente reprezentaţii de teatru, muzică şi dans, aduse de peste hotare. În programul evenimentului însă nu au încăput decât foarte puţine spectacole din R. Moldova (montări ale teatrelor Rus de Stat „A. Cehov”, „Luceafărul” şi „Licurici”).

Cu toate acestea, pentru prima dată în istoria Bienalei, a fost prezentat un spectacol după piesa unui dramaturg basarabean – „În container” de Constantin Cheianu, producţie a Teatrului „Odeon” din Bucureşti, semnată de cunoscutul regizor Cristian Ban.
Versiunea de la „Odeon” a piesei „În contanier”, montată şi la Iaşi, şi la Chişinău, se remarcă printr-o abordare radicală, intransigentă a problemei migraţiei, prin trecerea bruscă, ameţitoare, de la ludic la tragic. Am fost contrariaţi însă de faptul că actorii au ales graiul moldovenesc din stânga Prutului pentru a vorbi în acest „Container” bucureştean, efortul actorilor de a pronunţa cuvintele cu accent basarabean fiind unul vizibil şi, poate, inutil. Totuşi, pe prim-plan s-au aflat profesionalismul, inventivitatea, implicarea artistică, iar integrarea unui dramaturg basarabean în teatrul românesc este reală şi indubitabilă. Autorul piesei merită toate felicitările, valabile şi pentru Teatrul „Odeon”, prezent la festival datorită susţinerii din partea Institutului Cultural Român.

Irina Nechit