Teatru Românesc la București și Chișinău

Scene din spectacolul „Hronicul găinarilor” de Aureliu Busuioc în regia lui Petru Hadârcă (Teatrul Național „M. Eminescu din Chișinău) ce va fi prezentat pe 14 septembrie la București

Scene din spectacolul „Hronicul găinarilor” de Aureliu Busuioc în regia lui Petru Hadârcă (Teatrul Național „M. Eminescu din Chișinău) ce va fi prezentat pe 14 septembrie la București

În perioada 11-28 septembrie 2014, va avea loc cel mai amplu schimb cultural între două Teatre Naţionale, cel din Bucureşti şi cel din Chişinău, în cadrul unui turneu de anvergură aşezat sub un numitor comun, limba română. Cu această ocazie se vor juca şapte spectacole reprezentative din repertoriul celor două teatre.

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău(TNME) prezintăla Bucureşti:
– 11 septembrie 2014: „Amorul dănţuie şi feste joacă după William Shakespeare. Regia Alexandru Vasilache. Durata spectacolului: 3 h cu pauză, ora de începere: 19.00, la Sala STUDIO

– 12 septembrie 2014:„12 Scaune” după IIf şi Petrov. Regia Petru Hadârcă.
Durata spectacolului: aprox. 3 h cu pauză, ora de începere: 19.00, la Sala STUDIO

– 13 septembrie 2014:„Copiii foametei. Mărturii”de Alexei Vakulovski. Regia Luminiţa Ţâcu.
Durata spectacolului: 1 h 40, ora de începere: 20.00, la Sala Atelier

– 14 septembrie 2014:„Hronicul găinarilor” după Aureliu Busuioc. Regia Petru Hadârcă.
Durata spectacolului: 3 h cu pauză, ora de începere: 19.00, la Sala STUDIO

Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din București prezintă la Chişinăuurmătoarele spectacole:
23 septembrie –„Dineu cu Proşti”de Francis Veber, regia Ion Caramitru
24 septembrie –„Dineu cu Proşti”de Francis Veber, regia Ion Caramitru
25 septembrie –„Micul Infern”de Mircea Ştefănescu, regia Mircea Cornişteanu
26 septembrie –„Micul Infern”de Mircea Ştefănescu, regia Mircea Cornişteanu
27 septembrie –„Sinucigaşul”de Nikolai Erdman, regia Felix Alexa
28 septembrie –„Sinucigaşul”de Nikolai Erdman, regia Felix Alexa

 

 

După Radio România Cultural

Potrivit comunicatului Teatrului Național din București (TNB), programul turneului cu genericul „Teatru Românesc la București și Chișinău” se deschide, în 11 septembrie, cu vizita la București a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, care va prezenta timp de patru zile spectacole de mare succes din repertoriul curent: „Amorul dănţuie şi feste joacă” după William Shakespeare, regia Alexandru Vasilache, „12 Scaune” după IIf şi Petrov şi „Hronicul găinarilor” după Aureliu Busuioc, ambele în regia lui Petru Hadârcă, precum şi „Copiii foametei. Mărturii” de Alexei Vakulovski, regia Luminiţa Ţâcu.

Cel mai amplu schimb cultural între două Teatre Naționale

Începând din 23 septembrie, scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chișinău va fi gazdă pentru spectacolele Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, „Dineu cu proşti” de Francis Veber, regia Ion Caramitru, „Micul infern” de Mircea Ştefănescu, regia Mircea Cornişteanu şi „Sinucigaşul” de Nikolai Erdman, regia Felix Alexa, fiecare cu câte două reprezentaţii.

Precizăm că, la 14 septembrie, ora 11.00, va avea loc conferința lui Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, în cadrul Programului Conferinţele Teatrului Naţional din București. În foaier va fi lansat Albumul Aniversar al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău.

„Comedie şi dramă, subiecte de istorie recentă tratate în cheie actuală, mărturii cutremurătoare şi întâmplări hazlii de o profundă umanitate, aduse în scenă de o trupă remarcabilă, într-o amplă desfăşurare de forţe artistice, iată numai câteva motive pentru a nu zăbovi în alegerea titlurilor propuse de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău”, se menționează în comunicatul TNB.

Subiecte de o profundă umanitate

Regizorul Petru Hadârcă, director al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, a declarat pentru JURNAL de Chișinău că este pentru prima dată când aproape întreaga trupă a Naționalului din Chișinău se va deplasa la București și va evolua pe scena celui mai mare Teatru Național din România. „E o bucurie enormă și o responsabilitate pe măsură”, afirmă Petru Hadârcă ce are în palmares numeroase colaborări cu Teatrul Național Radiofonic din București unde a montat și texte ale dramaturgilor basarabeni, de exemplu, „Șase autori în căutarea unui personaj” și „Avant de mourir” de Val Butnaru și „Hronicul găinarilor” de Aureliu Busuioc.

De notat că proiectul „Teatru Românesc la București și Chișinău” este susţinut de Institutul Cultural Român, OMV Petrom şi Biofarm. Parteneri media: Societatea Română de Radiodifuziune şi Televiziunea Română, care va reflecta evenimentul şi va promova spectacolele pe canalele TVR1, TVR2, TVR HD şi TVR Moldova.

The following two tabs change content below.