Teatru la microfon, cu voci inconfundabile ale scenei românești

Spectacolul radiofonic „Lumină pentru Basarabia” va fi prezentat pe 28 septembrie, ora 14.00, TNME.

Teatrul Național Radiofonic din București (redactor șef, Atilla Vizauer) participă, în perioada 19 – 30 septembrie 2018, la cea de a IV-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale (RNT) de la Chișinău. O secțiune aparte a Reuniunii o constituie audițiile publice ale spectacolelor realizate și prezentate de Teatrul Național Radiofonic, București – Radio România şi Radio Moldova, Chişinău. Aceste audiții vor avea loc zilnic, de la ora 14.00, în Sala Antract a Teatrului Național ”Mihai Eminescu” (TNME) din Chișinău și sunt urmate de dezbateri.

Magda Duțu: „Teatrul Național Radiofonic București e o prezență inedită la RNT, o piesă din program e semnată de Regele Mihai și Regina Ana”

Magda Duțu, coordonator al proiectului „Dramaturgi români contemporani” (proiect inițiat în 2003), afirmă că audițiile publice au adunat și pe parcursul edițiilor anterioare ale RNT numeroși spectatori care apreciază acest gen accesibil pentru un public foarte larg, teatrul la microfon. Potrivit Magdei Duțu, Teatrul Național Radiofonic București „s-a remarcat ca o prezență inedită la RNT, cu un program de audiții și dezbateri care au stârnit interes și au impresionat prin tematică și realizare. Selecția din 2018 a avut în vedere faptul că ediția a IV-a a Reuniunii este dedicată Centenarului Marii Uniri şi e axată, prioritar, pe lucrări din dramaturgia românească”. Astfel, în Sala Antract a Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, vor fi ascultate următoarele spectacole: „Alegerea”, piesă de teatru într-un act scrisă la Versoix în anul 1960 de Majestăţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana (adaptare radiofonică și regie artistiă, Ion Andrei Puican); „Ovidiu – exilatul de la Pontul Euxin” (scenariu după Tristele şi Ponticele, în alcătuirea şi rostirea lui Emil Boroghină, regie, Gavriil Pinte); „Victoria și crocodilul” de Ion-Costin Manoliu (regie, Alexandru Dabija), cu Olga Tudorache în rolul principal; „La început roșu, galben și albastru, apoi roșu și la urmă gri” de Cornel Teulea (adaptare radiofonică și regie, Gavriil Pinte).

Spectacolul „Sfaturile Melaniei – de la Nistru până la Dunăre” va fi prezentat pe 24 septembrie, ora 14.00, Sala Antract, TNME.

Producții radiofonice după autori basarabeni

 

Vor fi prezentate, de asemenea, producții după texte scrise de autori basarabeni. Două dintre acestea ne propun o incursiune în istorie, ele includ episoadele-cheie ale complicatului proces de pregătire și realizare a Marii Unirii din 1918. Astfel, „Lumină pentru Basarabia” e un spectacol-document consacrat Centenarului Unirii Basarabiei cu România. Scenariul a fost scris de Mariana Onceanu. Adaptarea radiofonică e semnată de Ion Costin Manoliu. Regia artistică: Petru Hadârcă. În spectacol răsună mărturii ale lui Anton Crihan, deputat în Sfatul Țării. Muzica originală îi aparține lui Adrian Naidin, solista Nadia Trohin (intepretae vocală) ne oferă inspirate improvizații muzicale.

„27 martie 1918 – întoarcerea acasă”, de asemenea, e un spectacol-document (scenariu de Mariana Onceanu), în regia lui Petru Hadârcă. Din distribuție fac parte Ion Caramitru, Adrian Păduraru, Mircea Constantinescu, Constantin Florescu, Orodel Olaru, Marcelo Cobzariu, Ion Arcudeanu, Silviu Oltean, Rodica Mandache, Tania Popa ș.a.

În premieră absolută, la Teatrul Național Radiofonic București a fost montat spectacolul „Sfaturile Melaniei – de la Nistru până la Dunăre” de Irina Nechit, în regia lui Petru Hadârcă. Adaptare radiofonică: Magda Duțu. Protagonistă a acestui spectacol e cunoscuta actriță Rodica Mandache. Muzica originală, interpretarea vocală și instrumentală îi aparțin lui Valentin Boghean.

Radio Moldova, Chișinău va prezenta spectacole din Fonoteca Radio Moldova, cu actori și regizori importanți ai Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Vom audia spectacolele „Eminescu” de Mircea Ștefănescu, regia artistic, Valeriu Cupcea, „Două vieți și a treia” de Feodosie Vidrașcu, „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, „Copiii și merele” de Constantin Condrea.

În fiecare zi, de la ora 11.00, în Sala Antract a Teatrului Național „Mihai Eminescu”, sunt organizate conferințele „Marginalii”, discuții, întâlniri la care participă actori, regizori, critici de teatru, dramaturgi, jurnaliști, studenți, privitori pasionați de teatru.

Irina Nechit