Teatru fără graniță, la Chișinău

Secvență de la conferința de presă consacrată Reuniunii Teatrelor Naționale, ediția a 3-a. Foto: Nadejda Roșcovanu

Teatrele Naționale din București, Iași, Craiova, Târgu Mureș, Sibiu și cele din Chișinău, Bălți, Cahul vor prezenta 25 de spectacole, în cadrul celei de-a 3-a ediții a Reuniunii Teatrelor Naționale, arta scenică trecând peste orice granițe și opreliști, în drumul ei spre public. Reuniunea se va desfășura între 20 septembrie și 1 octombrie, fiind organizată de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău (TNME), cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, al Ministerului Culturii și Identității Naționale al României și al Institutului Cultural Român.

La conferința de presă consacrată evenimentului, directorul TNME, Petru Hadârcă, a subliniat că încă de la prima ediție şi-a dorit ca această Reuniune să devină o tradiţie şi o normalitate. „Înrădăcinată adânc într-o istorie ce se apropie de 100 de ani, cea de-a 3-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale românești la Chișinău își propune să fie o platformă creativă, generatoare de încredere și de valori. Avem nevoie să privim în ochii colegilor noștri din România și să stăm de vorbă despre teatru”, menționează Petru Hadârcă.

Prezent la conferință, Secretarul de Stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Andrei Chistol, a declarat că Reuniunea Teatrelor Naţionale este cel mai important proiect cultural de cooperare între Republica Moldova şi România. Directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Valeriu Matei, a afirmat că Reuniunea Teatrelor Naţionale s-a extins, a căpătat amploare şi este cel mai costisitor proiect sprijinit de ICR, în acest scop fiind alocaţi peste 850 mii de lei moldoveneşti.

Cea de-a 3-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale, diversă, ofertantă

Potrivit criticului de teatru Larisa Turea, în cadrul Reuniunii ne vom întâlni cu reprezentanți străluciți ai teatrului românesc: Silviu Purcărete, Mihai Măniuțiu, Marcel Iureș, Dan Puric, Ofelia Popii, Claudiu Bleonț. „Va fi un tablou foarte divers, foarte convingător, avem spectacole de teatru-dans, spectacole de dramă, tragedie, avem spectacole muzicale și bineînțeles, avem multă dramaturgie națională bună”, punctează Larisa Turea.

Sunt așteptate de teatrofili și audițiile publice  ale spectacolelor realizate de Teatrul Național Radiofonic, București – Radio România şi Radio Moldova, Chişinău. Teatrul Național Radiofonic București va prezenta producții de teatru-document realizate în cadrul proiectului „Biografii, memorii”. Reuniunea va culmina cu „Seceta Roșie”, un spectacol după „Cartea Foametei” de Larisa Turea, montat de Petru Hadârcă la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Petru Hadârcă ne spune că actorii ieșeni s-au apropiat de material cu multă emoție, au lucrat „cu un nod în gât”. „Suferința colectivă a basarabenilor din perioada foametei din 1947 aproape că nu este cunoscută în România și nu este asimilată de memoria noastră istorică. Port în mine de mult timp povara datoriei de a aduce acest subiect în scenă”, remarcă Petri Hadârcă.

„Piesa îţi trimite aşchii ascuţite pe şira spinării încă din primele clipe. O soartă mai grea decât orice război, în care moartea vine încet şi roade”, scria Ziarul de Iași după premiera din iunie, de la Iași. Pe 30 septembrie, „Seceta Roșie” va fi jucată la Chișinău, iar pe 1 octombrie Reuniunea Teatrelor Naționale se va încheia cu „Casa Zoikăi” după Mihail Bulgakov.