Taximetriştii au început să vândă şi aerul

Agenţia pentru Protecţia Consumatorului: „Taxele suplimentare sunt inadmisibile!”

 

„Nu am mai văzut şi auzit aşa ceva. Mi s-a întâmplat deunăzi într-un taxi. Când am rugat şoferul să pună climatizorul, am auzit: «O să vă coste încă zece lei!». Cum vine asta? Achit 40 de lei pentru călătorie şi mai trebuie să dau 10? Şoferul mă temperează: «Nu vă revoltaţi, alţii cer 15 lei». Am ajuns să plătim şi pentru aer condiţionat?… Sau e normal aşa?”, îşi relatează experienţa neplăcută Zinaida J., o cititoare a JURNALULUI de Chişinău.

 

Svetlana Panţa

 

Zinaida nu este unica pasageră nemulţumită de taxele suplimentare cerute de şoferii de taxi. „Am mers cu mama la urgenţă. Se simţea foarte rău, iar căldura insuportabilă din taxi îi agrava starea”, îşi aminteşte Ana. Tânăra a scos din buzunar 10 lei pentru ca şoferul să pună în funcţiune climatizorul.

„Businessul este business”, ne spune Vasile. Bărbatul conduce de mai mulţi ani un taximetru şi ne informează că, pe timp de vară, apare un serviciu suplimentar, „aer condiţionat”, diferă doar preţurile de la o firmă de taxi la alta.

 

Tatiana îşi aminteşte cu groază despre ora petrecută într-o mașină de taxi: „Am nimerit într-un ambuteiaj. Era foarte cald. Taximetristul a spus că trebuie să-i mai dau zece lei pentru aerul condiționat, însă aveam doar bani pentru a achita drumul. M-am gândit să deschid geamul de la uşa din spate. Nu am putut, căci lipseau mânerele la ambele portiere”.

 

Tarifele pentru aer… condiţionat

 

Ziua de marţi, 7 august curent, meteorologii au declarat-o drept cea mai fierbinte zi din vara acestui an. Nu ne-a rămas decât să verificăm în ce măsură taximetriştii profită de arşiţă. După lungi căutări ale unui taxi: „Ne scuzaţi, nu avem maşini libere”, luăm o maşină care pesemne staţiona de ceva timp în faţa oficiului poştal. Deschidem uşa şi ne aşezăm pe scaunul din spate care este extrem de fierbinte. E sufocant. „De ce nu pun climatizorul? M-am deprins deja cu căldura. Dar dacă doriţi, achitaţi suplimentar 15 lei”, ne spune taximetristul.

Taximetriştii susţin că s-au obişnuit deja cu reacţiile de nemulţumire ale pasagerilor. „Cei care sunt mai bogaţi se revoltă cel mai tare. Ne spun că suntem tupeişti. Da, noi cerem bani pentru includerea climatizorului. În funcţie de distanţă, creşte şi preţul la aerul condiţionat, de la cinci la zece lei”, ne anunţă tarifele angajatul unei firme de taxi din Chişinău.

 

De e vară, de e iarnă… plătim suplimentar

 

De la acesta mai aflăm că unii pasageri renunţă la climatizor, însă, nemaiputând suporta căldura din maşină, roagă şoferii să se oprească pentru puţin timp ca să-şi cumpere o sticlă de apă. „Şi iarăşi nemulţumiri. Staţionarea presupune plus cinci lei la preţul călătoriei”, explică un alt taximetrist.

 

Unele maşini de taxi nu sunt dotate cu climatizoare. „Şefii ne-au spus că e treaba noastră în ce condiţii lucrăm. Datoria noastră este să facem planul (taxa zilnică pe care trebuie să o achite firmei un taximetrist), care astăzi este de 460 de lei pe zi, puneţi aici şi gazul, cumpără climatizor, alimentează-l. Cu ce ne alegem? De aceea suntem nevoiţi să cerem bani pentru acest serviciu suplimentar”, a menţionat Nicolae, şofer de taxi. „E important totuşi să nu sărim peste cal. S-au găsit unii colegi care au cerut mai mult de 15 lei. Pasagerii s-au plâns administraţiei şi a trebuit să le întoarcă o parte din bani, în caz contrar, riscăm să pierdem clienţii”, a mai adăugat taximetristul.

 

Taximetriştii riscă să fie sancţionaţi!

„Planificăm să înaintăm o iniţiativă ca toate maşinile de taxi să fie dotate cu climatizoare”, a declarat pentru JURNAL Alexandru Cuzimuc, directorul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului. Cuzimuc susţine că este inadmisibilă solicitarea unor taxe suplimentare, cum ar fi aerul condiţionat. „Sunt nişte invenţii ale şoferilor”, consideră directorul. Cuzimuc îndeamnă toţi consumatorii care au căzut în capcana taximetriştilor profitori să apeleze la linia directă a Agenţiei 022-74-14-64 şi să anunţe numele şoferului care a cerut taxe suplimentare pentru aerul condiţionat şi firma la care activează acesta.

 

Şoferii de taxi susţin la unison că este ceva normal ca pe timp de vară să ceară bani de la clienţi pentru aerul condiţionat. Ce facem la iarnă? Îngheţăm?. „Nu, iarna nu vom cere bani pentru aerul cald”, ne-au asigurat taximetriştii. Şoferii, însă au uitat că în iarna anului 2012  toate firmele de taxi au majorat tarifele cu cinci lei, cică drumul era lunecos, se circula mai greu, se consuma mai mult combustibil…

 

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.