Taxi ecologic, alimentat cu hidrogen

Lotus a creat o maşină specială, care se alimentează cu hidrogen şi care produce zero emisii de carbon, pentru a fi folosită ca taxi la Olimpiada din 2012 de la Londra.

Automobilul arată ca faimoasele taxiuri negre ale Londrei şi cântăreşte aproape cât acestea (2,6 tone): cu toate acestea, accelerează până la 100 de kilometri la oră în 15 secunde, de două ori mai rapid decât vechile maşini, relatează BBC.
Taxiul are tracţiune pe spate şi două motoare electrice, deşi nu este o maşină electrică convenţională. Automobilul are o baterie pe bază de litiu, care nu este însă sursă primară de energie pentru motoare.

Sub maşină se află mai multe celule care transformă hidrogenul în energie, iar acesta este stocat sub capotă. Motoarele electrice pot fi alimentate cu energie din hidrogen de la o baterie care se reîncarcă.

Micuţul vehicul hibrid nu are ţeavă de eşapament, aşa că produce zero emisii de carbon, eliberând în atmosferă doar vapori de apă. Alimentarea rezervorului cu hidrogen durează doar cinci minute.

Reprezentanţii Lotus, firmă cunoscută pentru maşinile realizate pentru Formula 1, susţin că vor folosi taxiul ecologic pentru marketing, pentru a demonstra tehnologia energiei pe bază de hidrogen.

Aceştia susţin că celulele de combustibil sunt similare cu bateriile, însă se reîncarcă mai rapid decât o baterie convenţională, cu hidrogen în formă gazoasă.

Taxiul ecologic poate parcurge aproximativ 386 de kilometri fără să aibă nevoie de reîncărcare, aşa că poate funcţiona o zi întreagă, dacă este condus cu atenţie.