Taxele care discriminează

Plăţile şcolare, o ecuaţie dificilă pentru părinţii cu dizabilităţi

Un nou an de studii înseamnă noi probleme pentru familiile în care părinţii sunt invalizi ori suferă de o anumită dizabilitate, iar taxele percepute de şcoli curg gârlă. Unicul venit al unor astfel de familii sunt pensiile de invalidate. Nu întotdeauna pot face faţă taxelor percepute de administraţia instituţiilor de învăţământ, din această cauză, spun ei, copiii lor se confruntă deseori cu un comportament discriminatoriu atât din partea colegilor, cât şi a unor profesori.

Soţii Cătană, Ion şi Valentina, din Sărata Galbenă, Hânceşti, sunt ambii invalizi, însă au doi copii sănătoşi. Băiatul este elev, iar fetiţa frecventează grădiniţa. „Uneori copilul vine acasă plângând. Se simte jignit când ceilalţi copii îi spun că părinţii săi sunt nişte calici. Se vorbeşte mult la capitolul toleranţă, dar, din păcate, mentalitatea oamenilor noştri rămâne neschimbată”, ne spune tatăl băiatului.

Bărbatul acceptă că nu întotdeauna micile răutăţi ale copiilor sunt gândite, mai trist e că se confruntă cu un comportament discriminator şi din partea maturilor.

„Deseori ne este dat să auzim că am profita de handicapul noastru. Abia legăm tei de curmei, ne dorim o viaţă decentă, în rând cu lumea, în pofida greutăţilor cu care ne confruntăm şi încercăm, pe cât putem, să ne protejăm copiii de vitregia sorţii”, spune bărbatul.

„Dascălii merită atenţie, dar din partea statului”

Familia Cătană are un venit lunar de 2120 de lei. Pensia soţiei este de 575 de lei, iar a capului familiei – de 845 de lei. Bărbatul este şi paznic la terenul de sport din sat, unde are un salariu de 700 de lei. Nu întotdeauna poate face faţă poverii taxelor şcolare. Cu toate acestea, a achitat chiria manualelor, taxa pentru reparaţia clasei şi pentru alte lucruri.

„Ne vine greu, deşi încercăm să le facem faţă. Recent, ne-am adresat cu o cerere către consiliul local să fim scutiţi de taxa la grădiniţă. Consilierii au dat curs solicitării noastre, fapt care ne-a bucurat”, spune el.

665 de copii din 7 sate

Referindu-se la familia Cătană, directoarea Liceului Teoretic „Universum”, Anastasia Pascaru, a spus că conflictele au loc de multe ori din cauza felului de a fi a persoanei. „În liceul nostru învaţă 665 de elevi din şapte sate. Trei autobuze aduc zilnic 200 de copii. Nimeni nu este discriminat. Pentru a preveni această atitudine, organizăm mese rotunde, de exemplu, ‘De la egal la egal’. În cadrul acestui proiect am avut o colaborare cu elevii cu handicap mintal de la Şcoala auxiliară din Sărata Galbenă. Elevii de acolo au avut un program de cântece în cadrul liceului nostru”, menţionează directoarea.

„Nu am bani ca să achit pentru meditaţii”

Cu probleme asemănătoare se confruntă şi o familie din Hânceşti, Lina şi Mircea N. Ambii au grade de invaliditate. Au doi copii. Femeia spune că vede şi simte atitudinea educatorilor şi profesorilor la instituţiile de învăţământ unde sunt copiii săi. „E o atitudine diferită în comparaţie cu ceilalţi copii, care au alte posibilităţi şi alţi părinţi”, relevă Lina N.

„Fetiţa mea este în clasa a IV-a. Ea deprinde mai greu materia faţă de ceilalţi copii, de aceea are nevoie de mai multă atenţie. Învăţătoarea sa de la Gimnaziul din Hânceşti nu mai este în învăţământ, dar o numea proastă şi ţipa la ea. Chiar colegii ei îmi spuneau că o numea urât. De aceea, am decis să trecem la Liceul „Mihail Sadoveanu” din Hânceşti. Atitudinea e mai bună. Nimeni n-o numeşte urât, dar nu i se acordă nicio atenţie. La sfârşit de an, trebuia să meargă cu toată clasa în excursie. Voiam să meargă şi fiica mea. Dădeam şi eu bani. Au spus că vor suna acasă, în nimic. Colegii ei au mers în excursie şi la tabără. A mea nici la tabără n-a fost de trei veri”, mărturiseşte cu lacrimi femeia.

Pe moment, copila învaţă la Liceul „Mihail Sadoveanu” şi ar trebui să ia meditaţii, pentru că nu asimilează întreaga materie. „Dar nu am bani ca să achit meditaţiile. 15 lei pentru oră. Copilul surorii mele învaţă la Chişinău şi face meditaţii, însă nu achită bani, la noi trebuie să plăteşti”, spune indignată femeia.

Al doilea copil al cuplului din Hânceşti merge la grădiniţă. „Am înţelegere numai de la directoarea Grădiniţei nr. 7 din Hânceşti, de la educatori, nu. Acum ne-a scutit de plata lunară la grădiniţă. În prima grupă unde mergea băiatul era lăsat în voia sorţii, ţipau la el. Are doar patru ani, dar la grădiniţă merge de la 1,6 ani, din cauza problemelor mele de sănătate.

Am avut discuţii cu directoarea în privinţa unei educatori, însă nu s-a schimbat nimic din cauza că nu sunt educatori. A lucrat şi va lucra mai departe. Copilul este acum în altă grupă. Merge o săptămână la grădiniţă şi două luni stă acasă. Are astm bronşic. Părinţii trebuie să achite mereu bani, ni s-a cerut pentru covor, pentru colacul de la scaunul de la WC, cărţi ş.a.”, îşi spune oful femeia.

Familia N. din Hânceşti are un venit lunar mic, femeia cu gradul I de invaliditate are o pensie de circa 900 de lei, iar bărbatul său – 300 de lei. Mai primesc şi un ajutor social de 920 pe lună.

Banii mamei de peste hotare

Lina N. povesteşte că atitudinea oamenilor faţă de oamenii suferinzi nu o poţi schimba, însă a autorităţilor publice locale ar trebui să fie alta. „Merg la Primăria Hânceşti şi scriu cerere în fiecare vară ca fetiţa mea să meargă la tabără. N-a mers niciodată. Copiii din familii sărace nu merg oricum, se duc cei care au de fiecare dată. Când locuiam la Scoreni, Străşeni, primeam deseori ajutor umanitar – cutii cu mâncare, haine. Aici n-am primit niciodată”. Potrivit femeii, dacă n-ar fi fost ajutorul părinţilor lor, ar fi murit de foame.

Solicitată de JURNAL, şefa Direcţiei Asistenţă Socială, Primăria Hânceşti, Tamara Călugăr, a comunicat pentru JURNAL că anul acesta pentru raionul Hânceşti au fost distribuite 344 de foi pentru tabere, în plus, din bugetul raional, a fost alocată suma de circa un milion de lei pentru vacanţa copiilor.

„Foile primite de la MMPSF sunt distribuite primăriilor care întocmesc o listă aprobată de consilieri. De obicei, merg la tabără copiii din familii cu venituri mici”, a explicat funcţionara. Despre ajutoarele umanitare, Tamara Călugăr ne-a spus că este Comisia de primire şi distribuire a ajutoarelor umanitare pe lângă Consiliul raional Hânceşti.

Şeful comisiei Valeriu Condratiuc spune că rolul comisiei în fruntea căreia se află este de a înregistra şi aproba distribuirea ajutoarelor umanitare care vin în raion. Funcţionarul i-a recomandat familiei Linei N. să se adreseze la Fondul de ajutorare a populaţiei de pe lângă Consiliul Raional Hânceşti.

Victoria Popa

 

 

 

The following two tabs change content below.