Taxe oficiale pentru moldoveni în Rusia

Gara din Chişinău.Legea adoptată de Duma de Stat a Federaţiei Ruse îi vizează pe toţi cetăţenii republicilor CSI, în afară de cei ai statelor membre ale Uniunii Vamale

Începând cu 1 ianuarie curent, în Federaţia Rusă a intrat în vigoare o lege care reglementează regimul de şedere al imigranţilor ce nu au nevoie de vize pentru a intra pe teritoriul ţării. Potrivit noii legi, cetăţenii străini au dreptul să se afle pe teritoriul Federaţiei Ruse fără acte permisive 90 din 180 de zile.

După 90 de zile de şedere în Federaţia Rusă, cetăţeanul străin va avea dreptul să se întoarcă peste trei luni. Dacă a încălcat regimul de şedere, i se va aplica o interdicţie de a vizita statul rus timp de trei ani. Restricţia de şedere nu se aplică persoanelor care deţin permis de muncă, act în baza căruia imigrantul se poate afla pe teritoriul statului rus timp de un an. Cetăţeanul străin care intenţionează să lucreze pentru o persoană fizică trebuie să-şi cumpere patentă care îi permite să lucreze. Imigranţii pot procura patenta la un preț de până la 2500 de ruble (975 de lei).

În acest caz, imigrantul se angajează să achite lunar impozite statului rus în valoare de 1000 de ruble (390 de lei) timp de un an. Patenta oferă posibilitatea cetăţenilor străini să lucreze doar la persoane fizice în calitate de dădacă, guvernantă, bodyguard, şofer şi alte joburi care nu aduc venit angajatorului. Cetăţeanul străin care intenţionează să muncească pentru o persoană juridică trebuie să-şi perfecteze un permis de muncă emis de Serviciul Federal pentru Diasporă.

Informaţia va fi stocată în baza de date a Serviciului Federal pentru Migraţie

Despre efectele legii JURNAL am vorbit cu Aleksandr Kalinin, preşedintele Congresului Diasporei moldoveneşti din Federaţia Rusă. Kalinin explică faptul că legea adoptată de Duma de Stat îi vizează pe toţi cetăţenii din ţările CSI, în afară de statele membre ale Uniunii Vamale.

„Patenta costă bani. Prin procurarea acesteia se achită impozitele. Există firme juridice care ajută imigranţii să perfecteze actele pentru a achiziţiona patenta de la Serviciul Federal pentru Migraţie. Problema este că cetăţenii RM vor să lucreze fără a fi deranjaţi de achitarea impozitelor”, spune Kalinin. Odată ce au îndeplinit toate măsurile de înregistrare, informaţiile privind cetăţenii străini vor fi stocate în baza de date a Serviciului Federal pentru Migraţie. Cetăţenii moldoveni vor beneficia astfel de toate drepturile pe care le au cetăţenii străini în Federaţia Rusă.

Cetăţeanul străin trebuie să se legalizeze de sine stătător

Va fi în stare această lege să dezrădăcineze fenomenul robiei? Există cazuri în care cetăţenii RM sunt privaţi de orice drepturi, muncesc ilegal, fără acte de identitate, acestea fiind sechestrate de „patroni”.

„Desigur că aceşti ‘patroni’ nu au niciun interes să legalizeze forţa de muncă. Le este convenabil să aibă robi. Dar aici este şi problema cetăţeanului RM. El îi dă benevol actele, crezând că acesta îl va legaliza. Pentru ce? Cetăţeanul străin trebuie să se legalizeze de sine stătător”, menţionează Kalinin.

Aleksandr Kalinin nu crede că cetăţenii moldoveni se vor grăbi să părăsească Federaţia Rusă în urma adoptării acestei legi. Legea nu are putere retroactivă, spune el.

Cetăţenii sunt obligaţi, începând cu 1 ianuarie, să meargă la Serviciul Federal pentru Migraţie pentru a perfecta actele necesare. Cetăţeanul străin arată scopul vizitei sale. Dacă scopul vizitei este de a munci, acesta va putea perfecta permisul de muncă sau patenta. Dacă scopul vizitei este turismul, cetăţeanul străin are dreptul să se afle pe teritoriul Federaţiei Ruse timp de 90 de zile.

Dacă cetăţeanul străin nu a menţionat scopul adevărat al vizitei sale, acestuia i se poate aplica o amendă de la 2000 (750 lei) la 5000 de ruble (1950 lei) şi interdicţia de a intra pe teritoriul Federaţiei Ruse timp de trei ani.

„Un motiv în plus să nu mai vin la Moscova”

Președintele Congresului Diasporei Moldovenești a precizat că, conform datelor Serviciului Rus pentru Migrație, neoficial, pe teritoriul Rusiei se află circa 750 de mii de cetățeni moldoveni, iar oficial – 550 de mii, dintre care, la sfârșitul lui decembrie, 288 de mii se aflau pe teritoriul rus cu încălcarea legislației administrative și migraționale.

În programul interactiv aceștia sunt marcați cu „roșu”, ceea ce înseamnă că ar putea primi interdicția de accedere pe teritoriul Rusiei. Potrivit lui Kalinin, 400 de moldoveni au fost deportați.

Sergiu Scurtu este cetăţean al Republicii Moldova care, de un an, lucrează ca vânzător la Moscova. Zice că legea cu privire la regimul de şedere nu l-a întristat, din contra, tânărul spune că această lege îl va determina să plece de la Moscova şi să nu mai revină. Nu lucrează legal, pentru că nu şi-a făcut permis de muncă. „Legea este făcută pentru ca toţi cetăţenii să-şi facă documente, ca să lucreze legal, să plătească taxe. Pare a fi o lege ok. Nu sunt sigur dacă o să-mi fac actele necesare. Am un motiv în plus să nu mai vin la Moscova”, spune Sergiu.

The following two tabs change content below.