Taxa pe horn

Casele cu o suprafaţă de peste 120 de metri pătraţi din mediul rural ar putea să ajungă sub incidenţa proiectului care prevede impozitarea suplimentară pe imobil

central._DSC5938_1

Ministerul Finanţelor îşi propune să impoziteze suplimentar persoanele fizice care au case ce depăşesc 120 de metri pătraţi. Un demers apreciat, am spune, având în vedere că prăpastia dintre cei bogaţi şi marea majoritate a celor săraci este imensă. Şi totuşi cine are case în R. Moldova cu o suprafaţă mai mică decât cei 120 de metri pătraţi? Potrivit experţilor, proiectul respectiv, din cauza metehnelor sale, ar putea face ca cele mai multe case de la ţară să plătească impozit dublu, iar bogătanii să stea bine-mersi în continuare.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută un nou proiect de lege despre modificarea şi completarea unor acte legislative pentru realizarea politicii fiscale, vamale și bugetare pentru 2016. Unul din proiectele de legi, care urmează să fie prezentat pentru examinare legislativului, propune ca imobilele persoanelor fizice să fie impozitate suplimentar. Este vorba de casele care au o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi, a căror valoare estimată, apreciată de către organele cadastrale teritoriale, depășește 1,5 milioane de lei. Taxa suplimentară pe avere va constitui 0,8% din valoarea imobilului.

„Prin aceste schimbări urmărim să obţinem o impozitare suplimentară pentru persoanele care au averi mari sub formă de imobile. Anul acesta facem un prim-pas în această direcţie, vom înainta proiectul parlamentului, urmând ca acest mecanism de impozitare să poată fi aplicat şi pe alte bunuri de lux. Am estimat că încasările, în urma acestor impozite, ar putea depăşi 50 milioane de lei”, a declarat ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu.

Potrivit acestuia, evaluarea imobilelor va fi efectuată de către oficiile teritoriale cadastrale. „Dacă legea va intra în vigoare, impozitul va fi perceput la 1 noiembrie în fiecare an”, a precizat ministrul.

JURNAL de Chişinău a încercat să afle mai multe despre această nouă impozitare de la autorii proiectului, însă ofiţerul de presă al Ministerului Finanţelor ne-a declarat că nu ne poate oferi mai multe detalii deoarece acest proiect ar putea fi modificat.

„Propunere necugetată?”

Expertul în economie de la IDIS „Viitorul”, Ion Tornea, referindu-se la noul proiect de lege, a menţionat că intenţia de a aplica metode de impozitare indirecte pentru a percepe taxe de la persoanele cu venituri mari există din 2012. Însă până în prezent nu au fost identificate metodele de realizare a acestui demers. Cu toate acestea, el consideră că reforma este binevenită şi trebuie implementată. Proiectul îi are în vizor pe cetăţenii care deţin case de lux.

„Legea nu ar trebui să se refere la casele din mediul rural, care, tradiţional, sunt mari. Tocmai din acest considerent problema principală va sta în evaluarea caselor. Cine şi cum o va face? Şi asta deoarece casele de la ţară au o valoare redusă şi nu au cum să ajungă de fapt în categoria celor care vor fi impozitate. În categoria celor care vor depăşi suprafaţa de 120 de metri pătraţi trebuie să ajungă doar casele de lux. Probabil, anume acest aspect nu este bine pus la punct”, a apreciat expertul IDIS.

„Casele din mediu rural au o valoare redusă şi nu au cum să ajungă de fapt în categoria celor care vor fi impozitate. În categoria celor care vor depăşi suprafaţa de 120 de metri pătraţi trebuie să ajungă doar casele de lux. Probabil, anume acest aspect nu este bine pus la punct”, a apreciat expertul IDIS Ion Tornea.

Sate cu case mari, tradiţionale

Se ştie că majoritatea cetăţenilor din R. Moldova au casele mari. De exemplu, în Peresecina, Orhei, localitate cu 3209 de gospodării, circa 450 de case depăşesc suprafaţa de 120 de metri pătraţi. Acestea sunt ridicate în sectorul Butoiaş după 1990 încoace, potrivit inginerului cadastral din cadrul primăriei acestei localităţi, Ion Postică. La Măgdăceşti, Criuleni, sunt înregistrate 1700 de case. Peste 50% din acestea depăşesc suprafaţa de 120 de metri pătraţi. Acestea au fost construite de asemenea după 1990, ne-a declarat primarul satului Liuba Cojocaru.

De aceea, experţii de la IDIS „Viitorul” au intenţia să propună ca diferenţierea să fie făcută, mai exact, în trei categorii – până la 1 milion, până la 1,5 milioane şi peste 1,5 milioane de lei, cu scopul de a exclude de sub incidenţa acestui proiect categoriile de populaţie care au case mari, dar care nu sunt de lux. „Or, diferenţierea în doar două categorii, până la 1,5 milioane de lei şi peste această valoare, nu este echitabilă”, a opinat Tornea.

Proiectul în redacţia actuală nu este echitabil, pentru că cele două criterii de diferenţiere nu reflectă adecvat situaţia şi e posibil ca acele case din mediul rural care nu sunt de lux să nimerească în categoria celor impozabile, iar imobilele de lux să scape de această taxă.

Oficiile cadastrale, în incapacitate

Totodată, expertul Tornea consideră că oficiile cadastrale nu au pentru moment capacitatea necesară pentru a efectua evaluări la scară amplă. „Evaluarea imobilelor este o procedură costisitoare şi aici apare întrebarea: cine va o face?”, se întreabă el. De exemplu, notează expertul, o evaluare realizată de către companiile private costă aproximativ 300–400 de euro. „Nu cred că o persoană care are un venit lunar de 2000 de lei îşi va permite o evaluare de 400 de euro, chiar şi o dată la trei ani. Aceasta este funcţia oficiilor cadastrale, de există
structurile respective, ca să facă evaluări cadastrale. Prin urmare, autorităţile trebuie să identifice o modalitate pentru efectuarea acestor evaluări”. Pentru moment, potrivit şefului Oficiului cadastral teritorial Teleneşti, Iurie Corman, evaluarea unei case, conform tarifelor stabilite de R. Moldova, variază între 1200 şi 2000 de lei.

În prezent, orice evaluare se efectuează la solicitare. „Cine vrea să facă o tranzacţie de vânzare-cumpărare, donaţie, testament etc., scrie o cerere către serviciul de evaluare la oficiul teritorial cadastral”, a comunicat pentru JURNAL de Chişinău şeful Oficiului teritorial cadastral Ialoveni, Anatolie Jalbă. Evaluările variază la preţ în funcţie de zona în care este situată gospodăria, la sat sau oraş, mărimea casei şi anexele.

The following two tabs change content below.