Tăvălugul rusesc înaintează în Ucraina

620x352Numărul de votări ale unui cetăţean era limitat doar de capacitatea sa de a se deplasa la mai multe secţii de vot

Separatiştii din estul Ucrainei se laudă cu o prezenţă masivă la vot în cadrul referendumului de duminică, iar autorităţile de la Kiev au calificat respectiva acţiune a radicalilor proruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk drept farsă. Moscova şi-a declarat „respectul faţă de exprimarea voinţei poporului”, iar oficialii UE critică vehement plebiscitul separatist. Acum, Doneţkul, văzut cu ochii localnicilor, pare amorţit.

Ziua de 9 mai a fost marcată de ciocniri sângeroase şi victime la Mariupol, regiunea Doneţk, au murit 21 de oameni, dintre care 20 de separatişti şi un colaborator al trupelor ucrainene care desfăşoară operaţiunea antitero. Valeri Androşciuk, fostul şef al miliţiei din oraş, capturat de către insurgenţii proruşi şi torturat inuman, în noaptea de 12 mai a fost eliberat. Oleg Leaşko, deputat al Radei Supreme de la Kiev, a scris pe contul său de Facebook că, Androşciuk „e viu, dar într-o stare foarte gravă: traumatism cerebral, leziuni ale creierului, coaste rupte, o mulţime de vânătăi pe corp”.

Separatiştii se laudă cu o participare masivă la referendum

Între timp, separatiştii proruşi au anunţat rezultatele aşa-numitului referendum de la Doneţk, informează ziarul „Ukrainskaia pravda”. Unul din liderii separatiştilor din partea locului, Roman Leaghin, a declarat că prezenţa la vot a fost de 74,87%, dintre care 89,07% au optat pentru formarea Republicii Populare Doneţk, împotrivă s-au pronunţat 10,19% şi 0,74% din buletine au fost declarate nevalabile.

Leaghin a declarat că rezultatele sunt definitive şi că în regiunea Doneţk nu vor avea loc alegerile prezidenţiale. Totodată, reprezentantul separatiştilor din regiune a mai informat că un alt referendum la Doneţk nu se pregăteşte şi că regiunea nu se va separa de Ucraina.

Pe de altă parte, surse oficiale din cadrul CEC-ului de la Kiev informează că în cadrul aşa-numitului referendum s-au comis încălcări grave ale procesului de vot. Au fost fixate cazuri când o singură persoană arunca mai multe buletine în urna de vot. Nu toate „secţiile de votare” dispuneau de liste şi, din acest motiv, li se permitea tuturor doritorilor, indiferent de cetăţenia lor, să voteze.

Observatori independenţi de la Lugansk estimează participarea la vot cu 10%

Cu câteva ore mai târziu, ieri, şi separatiştii din Lugansk au anunţat rezultatele aşa-numitului referendum în regiunea lor. Conform datelor preliminare ale radicalilor ruşi, pentru independenţa Republicii Populare Lugansk au votat circa 94-98% din alegătorii din partea locului. Însă, potrivit Irinei Verighina, guvernatorul interimar al regiunii Lugansk, în câteva raioane nu s-a deschis nicio secţie de votare. După datele observatorilor independenţi, la acţiunea separatiştilor au participat nu mai mult de 10% din alegătorii regiunii. Ar fi o absurditate să se vorbească despre felul în care s-au distribuit opţiunile în situaţia când separatiştii n-au asigurat condiţiile necesare pentru un scrutin echitabil şi un proces transparent de numărare a voturilor. Experţii consideră că respectivul pseudoreferendum nu poate fi privit nici ca sondaj sociologic, iar autorităţile de la Kiev l-au calificat drept farsă.

Kievul susţine că au votat 32% din locuitorii celor două regiuni

Speakerul Radei Supreme şi preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, în cadrul şedinţei Consiliului de Reconciliere din cadrul parlamentului, a susţinut că la acţiunea de duminică a elementelor separatiste din estul ţării au participat circa 32% din numărul localnicilor, a informat ieri site-ul de ştiri „LIGA.net”.

Turcinov a anunţat că în regiunea Lugansk prezenţa la urnele de vot a fost de 24%, iar la Doneţk, de 32%. „În anumite zone din regiunea Lugansk, această farsă nici n-a fost organizată”, a declarat oficialul, citat de „LIGA.net”. Liderul de la Kiev a mai subliniat că, din cauza acţiunilor distructive ale rebelilor, în regiunile Doneţk şi Lugansk există un pericol real al unei catastrofe economice.

Rusia respectă, iar UE condamnă

Autorităţile de la Moscova vor arăta „respect” faţă de rezultatele anunţate ale aşa-numitului referendum ale radicalilor proruşi, a declarat o sursă oficială din cadrul serviciului de presă de la Kremlin, citată de Agenţia de ştiri „ITAR-TASS”

„Moscova manifestă o atitudine de respect faţă de exprimarea voinţei populaţiei din Doneţk şi Lugansk şi mizează pe faptul că realizarea practică a rezultatelor referendumurilor se va produce pe cale civilizată, fără nici un fel de recidive ale violenţei, prin intermediul dialogului între reprezentanţii de la Kiev, Doneţk şi Lugansk”, se menţionează în documentul oficial citat. În context, Kremlinul dă asigurări că „va saluta orice eforturi ale mediatorilor externi, inclusiv OSCE, care ar putea contribui la iniţierea respectivului dialog”.

Oficiali ai UE, în schimb, condamnă aşa-zisul referendum din estul Ucrainei şi propun să nu fie luat în seamă. Bunăoară, ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat într-o conferinţă de presă înainte de şedinţa miniştrilor de externe ai UE la Bruxelles că „referendumul, care a avut loc duminică în Ucraina e unul nelegal”, iar ministrul de externe al Olandei, Frans Timmermans, a susţinut că „acest referendum trebuie, pur şi simplu, ignorat”.

„Oraşul Doneţk pare amorţit”

Rugat să comenteze pentru JURNAL situaţia din Doneţk, Oleksa Zolotarenko, ziarist ucrainean din părţile locului, mi-a spus că luni era linişte la Doneţk. „Şi duminică, şi luni, oraşul părea amorţit! Aşa l-am văzut doar în timpul Campionatului Europei la fotbal, în 2012. Show-ul cu denumirea de „referendum” s-a produs în suburbiile muncitoreşti ale Doneţkului şi în unele orăşele ale regiunii. N-aş putea aprecia această acţiune drept exprimare liberă a voinţei populaţiei de la noi. Ştiu cazuri când votanţii primeau mai multe buletine de vot şi puteau vota unde doreau. Numărul de votări ale unui cetăţean era limitat doar de capacitatea sa de a se deplasa la mai multe secţii de vot. „Ştirea” de ultima oră e că am „intrat în război” cu Ucraina. Ce-i drept, faptul nu se înscrie în nicio dimensiune a realităţii, căci nu ştiu cu cine va lupta Ucraina – prin oraş umblă doar câţiva mercenari din Rostov şi paramilitari din Osetia”, ne-a comunicat jurnalistul ucrainean.