Tatiana Sofronovici, răpusă de o boală incurabilă // IN MEMORIAM

Am rămas fără grai când bunul meu prieten, Radu Sofronovici, m-a anunţat că mămica lui a fost. În anii de liceu şi studenţie, doamna mi-a fost un model de mărinimie, înţelepciune şi dragoste pentru cântecul popular românesc.

Fiind un puştan venit la Chişinău dintr-un mediu în care nu se punea accent pe valorile româneşti, am avut norocul să-i cunosc pe soţii Tatiana şi Ştefan Sofronovici şi să învăţ de la ei cine suntem noi, românii basarabeni, şi de unde venim. Şi am avut ce învăţa de la regretata Tatiana Sofronovici.

 

Născută la 3 aprilie 1959 în satul Bălăneşti, Nisporeni, doamna Tatiana încă de la sfârşitul anilor 1980 a fost conducător artistic al ansamblului folcloric „Ţărăncuţa”, format în cadrul colectivului pedagogic al grădiniţei de copii nr. 2 din Durleşti, unde a fost educatoare o bună parte a vieţii.

 

Timp de mai bine 20 de ani, doamna Tatiana a cules cu grijă, dragoste şi responsabilitate cântece populare de la oameni apropiaţi şi dragi – perle folclorice adunate din zestrea spirituală a neamului românesc din Basarabia. Averea adunată de Tatiana Sofronovici a fost cântată de ansamblul folcloric „Ţărăncuţa” la prestigioase festivaluri de muzică populară de pe ambele maluri ale Prutului.

 

„Ţărăncuţa” Tatianei Sofronovici s-a afirmat prin repertoriul bogat, prin stilul propriu de interpretare şi prin ţinuta scenică. Repertoriul „Ţărăncuţei” – cântece din folclorul obiceiurilor de calendar, folclorul obiceiurilor de familie, cântece istorice etc. – demonstrează încă şi încă o dată unitatea limbii române şi a neamului românesc. Culegerea de folclor din repertoriul ansamblului a încăput în cartea „Ilenuţa Româncuţa”, semnată de Tatiana şi Ştefan Sofronovici şi editată în 2009.

 

Doamna Tatiana ne aduna în jurul cântecului popular ca o mamă în jurul mesei. Ne-a cucerit cu zâmbetul ei cald, cu sufletul ei larg şi inima plină de căldura folclorului. Îi simţim lipsa şi suntem alături de îndoliata familie Sofronovici.

 

Dumnezeu s-o ierte şi s-o odihnească împreună cu toţi drepţii în împărăţia sa.

 

Dumitru Lazur

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)