Tatiana Robu: „Dumnezeu mereu este cu mine, de aceea mai sunt în viaţă şi acum”

DESTIN // Tânăra lovită în anul 2005  cu o bară de fier, căzută peste ea de pe acoperişul Palatului Republicii, are speranţe că se va însănătosi şi va putea să meargă

În toamna aceasta, se împlinesc şase ani de la teribilul accident, care i-a marcat viaţa şi de care nu uită nici acum, pentru că este imobilizată în căruciorul cu rotile şi nu a devenit ce şi-a propus în viaţă. „A trecut mult timp, dar parcă a fost mai ieri momentul după care viaţa mea s-a împărţit în două părţi; până la accident şi după”, ne-a mărturisit tânăra cu o voce stinsă.

Totul e negru

„Nu ţin minte multe lucruri din acea zi de 17 octombrie 2005. Ne-am pornit cu fetele la ore şi ne-am propus să mergem pe la Biblioteca Naţională (BN). După care eu singură am decis să merg şi la Biblioteca „Onisifor Ghibu”, de unde puteam să iau cărţi acasă, pentru că la BN erau numai în sala de lectură. Restul e negru totul. Nu-mi mai aduc aminte. M-am trezit în sala de reanimare, iar ce-a mai fost mi-au povestit ai mei. Nu am putut vorbi vreo două luni”, ne-a mărturisit Tatiana Robu, în timp ce de-abia încerca să-şi reţină lacrimile.

Pentru a-şi reveni, Tatiana a făcut mai multe intervenţii. „Am avut la noi în republică patru operaţii: două la cap şi două pe coloana vertebrală. Am căutat poate găsesc un tratament prin care cât de cât să-mi recuperez sănătatea. La început eram foarte slăbită şi neajutorată, dar, cu timpul, prin exerciţiile fizice pe care le fac zilnic mi-am revenit. Acum starea mea este bună, doar că nu mă pot deplasa. Sunt imobilizată în scaunul cu rotile”.

Atunci când are nevoie de cineva, fratele mai mic de 16 ani este alături, dar şi părinţii ei s-au străduit să acomodeze multe lucruri prin casă, ca să-i fie totul la îndemână.

Gospodina casei

Întrebată cu ce se ocupă mai mult în prezent, Tatiana zâmbeşte şi spune că este mereu acasă lângă ai săi: „Îmi găsesc mereu treabă prin casă. Eu sunt gospodina casei. Mai citesc. Literatura mea acum este cea duhovnicească. Cred în Dumnezeu, care mereu a fost cu mine, de aceea şi sunt în viaţă şi acum. Îmi umplu timpul ca să nu mă plictisesc. Fac acum nişte cursuri de contabilitate, ca să câştig ceva bani şi eu. Am chiar de-acum şi un loc de muncă la un magazin privat”. Şi-a dorit mult să-şi finiseze studiile, dar sănătatea nu i-a permis, pentru că la Facultatea de Jurnalism nu are şi secţie fără frecvenţă.

După mai multe căutări prin Internet a găsit o clinică în capitala Rusiei, unde în 2007 a început un tratament. În prima etapa i-au fost colectate celule stem, care posedă capacitatea de a se transforma în celule înalt specializate, după care pot forma orice tip de ţesut şi organ din corp. Celulele urmau să-i fie implantate prin intervenţie chirurgicală în coloana vertebrală după trei luni, dar din cauza imposibilităţii de a achita costul operaţiei, tratamentul a fost întrerupt, dar celulele sunt păstrate şi în prezent la ei în clinică, unde Tatiana achită o anumită taxă anual pentru ele. „Deşi nu mi s-a garantat însănătoşire totală, pentru că fiecare organism reacţionează diferit după tratament, şanse reale pentru reabilitarea mea există şi trebuie de încercat”, spune cu încredere Tatiana.

Are nevoie de 80 de mii de euro

De aproape şase ani, Tatiana Robu este imobilizată de la brâu în jos. Suferinţele i se trag de la groaznicul incident din 17 octombrie 2005, când a fost lovită de o bară de fier care a căzut peste ea de pe Palatul Republicii. Deşi a acţionat încă de atunci în judecată Palatul Republicii şi muncitorii care se fac vinovaţi de cele întâmplate, procesul de judecată durează şi astăzi. „Acum un an, am atacat din nou în instanţă Palatul Republicii şi muncitorii, iar avocaţii lor în continuare vor să obţină achitarea Palatului şi muncitorilor de răspundere. Deja am ajuns la Curtea de Apel cu procesul. În prima instanţă, am avut câştig de cauză, dar, nefiind de acord cu hotărârea, oponenţii noştri au atacat decizia la Curtea de Apel. După câteva amânări ale procesului la Curtea de Apel, aşteptăm acum data următorului proces, pentru că ultimul s-a amânat pentru o dată nedeterminată”.

Pentru a o ajuta pe Tatiana, după incident, JURNAL de Chişinău a lansat acum mai bine de cinci ani o campanie de colectare de fonduri pentru a o ajuta să-şi facă tratamentul necesar. Nici acum nu are suma necesară pentru a face toate etapele tratamentului, deşi până acum a făcut mai multe intervenţii chirurgicale. Tratamentul care include operaţia, mai multe implanturi de celule stem şi întreg cursul de reabilitare se ridică la suma de 80 de mii de euro, din care 20 de mii îi are pe contul deschis îndată după accident. Suma este necesară pentru o intervenţie chirurgicală cu implant de celule stem la coloana vertebrală şi recuperarea într-o clinică specializată la Moscova.

Mulţumiri pentru multă lume, îndeosebi pentru premierul Filat

„La capitolul mulţumiri, trebuie să-mi exprim gratitudinea la multă lume care m-a ajutat şi susţinut, fie financiar, fie moral, şi o fac şi acum. Pot să dau şi câteva nume din care ştiu că m-au ajutat. Este vorba de Adrian Ursu, Alexandru Tănase, Vlad Filat, care m-a ajutat mult şi îi sunt foarte recunoscătoare. Datorită lui, am început tratamentul în care îmi pun atâtea speranţe. Dar sunt şi oameni pe care nu-i cunosc care, la fel, m-au ajutat şi cărora vreau să le mulţumesc din suflet pentru tot ajutorul şi sprijinul acordat”, accentuează tânăra. Potrivit Tatianei, graţie acestor oameni are speranţa că va merge într-o zi.

Spune că acum o vizitează mai rar colegii, prietenii, pentru că anii au trecut şi ei şi-au format familii, dar oricum vin şi de fiecare dată îi aşteaptă cu mult drag. Întrebată cum este Tatiana Robu astăzi, ne-a mărturisit că „Tatiana Robu azi gândeşte altfel, înţelege şi simte altfel, pune preţ pe lucruri care până la accident nu le lua în seamă. A avut şi încă mai are de învăţat din tot ceea prin ce i-a fost dat să treacă până acum şi tot ceea ce-i rezervă ziua de azi, de mâine”.

Şi acum părinţii Tatianei nu renunţă să adune bani pentru tratarea fiicei lor până la sfârşit. Astfel ei când mai adună un ban merg la bancă şi-i depun în contul deschis pentru a-şi vedea fiica veselă şi pe picioare.

Cei care vor s-o susţină pe Tatiana Robu în continuare pot să o facă la conturile indicate mai jos.

BC. Moldova Agroindbank S.A, filiala Nisporeni
cod bancar AGRNMD 2X765
cont curent lei 2252701213
cont curent euro 2252701216
cod fiscal 2005024010985

Victoria POPA

The following two tabs change content below.