Tatăl monstru

Un bărbat din Leova şi-a bătut fiica de cinci ani până aceasta a ajuns în comă. Tamara Plămădeală, avocatul parlamentar al copilului, cere închisoare pentru asistenţii sociali ignoranţi

O lovitură urmată de alta. A tăcut atunci când concubinul o lua la pumni înnebunit de alcool. A încercat să-i ia apărarea concubinului violent atunci când fiica lor de doar cinci ani a ajuns în stare gravă la spital. Ieri, asistenţii sociali au păşit pragul casei în care, acum câteva zile, şi-a sărbătorit ziua de naştere femeia copleşită astăzi de durere. „Mi-au luat fiul. Am rămas singură”, spune femeia îndurerată. Cine se face vinovat?

“Autoritatea tutelară este vinovată. Dacă măcar un asistent social ar face puşcărie pentru neglijenţă, ar înţelege toţi că trebuie să supravegheze copiii lăsaţi în astfel de familii”, consideră Tamara Plămădeală, avocatul parlamentar al copilului. Adriana, cândva o fetiţă veselă, este astăzi pe patul Spitalului raional Leova. Medicii sunt rezervaţi în prognoze, dar continuă să lupte pentru viaţa micuţei care a intrat în comă profundă în urma loviturilor ce i-au fost aplicate de tatăl său.

Reţinut de poliţie, bărbatul susţine că alcoolul i-a luat minţile şi nu-şi aminteşte cum şi-a bătut fiica de cinci ani. Deşi Larisa, concubina sa, i-a luat iniţial apărarea, este astăzi de altă părere: „A mers cu fiica la săniuş. Când a venit, am văzut că Adriana avea buza spartă şi un ochi vânăt. L-am întrebat ce s-a întâmplat. El mi-a spus că Adriana a căzut de pe sanie”.

Femeia susţine că, după discuţia cu tatăl copiilor, a ieşit pentru câteva clipe afară, iar când s-a întors, fiica sa de cinci ani era întinsă pe podea. „I-am masat inima. Adriana a deschis ochii, însă, peste două minute, şi-a pierdut cunoştinţa”, povesteşte mama fetei. Disperată, femeia şi-a sunat rudele care au chemat ambulanţa. Ieri, un grup de medici de la Chişinău au mers la Spitalul Raional Leova, pentru a consulta micuţa care, până în prezent, nu şi-a mai revenit din comă.

Culmea este că incidentul a avut loc chiar de ziua de naştere a Larisei. Un pahar băut în plus de către concubin, „pentru sănătatea” femeii care i-a născut doi copii, a transformat viaţa Larisei într-un adevărat coşmar. În acele câteva clipe, în lipsa concubinei, bărbatul şi-a bătut fiica. „El mi-a spus că a împins-o uşor cu piciorul şi ea a căzut. După ce am vorbit cu medicii, am înţeles că el m-a minţit”, spune disperată femeia.

„Sunt femeie, nu pot scoate gunoiul din casă”

Larisa şi Iurie au făcut cunoştinţă în Rusia. Reveniţi acasă, au decis să-şi unească sorţile, dar nu printr-o căsnicie, ci prin naşterea unui copil. „Nu aveam bani să facem nuntă. Peste un an, s-a născut şi fetiţa. Era cam bolnăvicioasă. La naştere, avea doar un kilogram şi 200 de grame”, îşi aminteşte Larisa.

Peste puţin timp, femeia a simţit o durere acută în regiunea piciorului drept. Medicii nu-şi puteau explica ce ar putea fi motivul bolii, au spus iniţial că ar putea fi o consecinţă a naşterii complicate, astăzi însă, după ce s-a aflat că Larisa a fost bătută de concubin, lucru tăinuit de femeie, se poate spune deja cu exactitate că invaliditatea Larisei este o urmare a unei lovituri puternice.

„El m-a bătut de câteva ori. Dar, mă rog, sunt femeie, nu pot să scot gunoiul din casă. Cu copiii se comporta binişor. Îi mai lovea cu o vărguţă la poponeaţă, ca tată”, a menţionat Larisa. Femeia regretă că nu a anunţat poliţia atunci când era bătută de soţ, acum îşi asumă vina şi consideră că Iurie trebuie să facă puşcărie pentru că şi-a orientat agresivitatea spre fiica lor de doar cinci ani. Bărbatul a fost reţinut de oamenii legii şi, dacă medicii nu reuşesc să salveze micuţa, Iurie riscă ani grei de puşcărie.

Mama riscă să fie privată de drepturile părinteşti

„Părinţii nu sunt învăţaţi cum să-şi educe corect copiii. Nu ştiu alte metode în afară de violenţă”, opinează Tamara Plămădeală. Avocatul parlamentar al copilului consideră că se fac vinovaţi şi asistenţii sociali, care nu au acordat atenţie suficientă familiei aflate într-o situaţie vulnerabilă.

 

„Aici e vorba de doi copii de cinci şi, respectiv, şapte ani, care nu mergeau la grădiniţă, la şcoală. Unde este autoritatea tutelară? Copiii se aflau în pericol. Nu are importanţă că părinţii nu aveau viză de reşedinţă la Leova, acest lucru nu-i scuteşte pe asistenţii sociali de responsabilitate”, a adăugat Plămădeală.

 

Asistentul social din Leova, Carolina Levcenco, recunoaşte că a ştiut despre această familie în care mama este invalid de gradul doi, însă nu şi de faptul că era maltratată de concubin. Asistentul nu a uitat să menţioneze că Larisa este din raionul Anenii Noi, iar în Leova închiria o casă. „Nu am avut niciun apel de la mamă sau vecini că în această familie tatăl este violent. Familia nu era în evidenţa noastră. Nu am fost la ei acasă. Femeia a solicitat să obţină tutela copiilor pe numele bunicii în timp ce ea urma să suporte o intervenţie chirurgicală la picior”, ne-a relatat asistenta socială. Levcenco a confirmat că atât timp cât se desfăşoară ancheta, fiul Larisei se va afla la o casă de tip familial din Cupcui, Leova. „Mi-au spus că mă vor lipsi de drepturile părinteşti”, spune disperată Larisa. Mama copiilor este gata să meargă până în pânzele albe ca să-şi vadă fata sănătoasă, băiatul acasă şi concubinul după gratii.

The following two tabs change content below.