Tatăl e alături, dar dacă nu-l cunoşti…

HAZARD // Instinctul sexual şi alcoolul naşte nesăbuinţă

Ionuţ de mic era altfel decât cei de seama lui. Ziulica întreagă îşi găsea de lucru pe lângă maică-sa. Îi era atât de dragă încât, dacă ar fi spus cineva vreun cuvânt urât despre femeia care i-a dat viaţă, sigur, l-ar fi bătut. Era cea mai frumoasă, cea mai deşteaptă şi cea mai cuminte. Când o vedea zâmbind, ar fi făcut totul pentru ea!

Avea însă o supărare mare, mama lui refuza să-i spună cine este tatăl-său. E în viaţă sau nu? Mamă-sa îl liniştea întotdeauna cu un sărut pe creştet şi îl întreba oarecum vinovată: „Oare nu ţi-i bine cu mine, spune-mi ce îţi lipseşte şi mama o să-ţi dea!”. Cum avea să-i spună că ar fi vrut un tată, să se ducă cu el la pescuit, să fie purtat în spate, cum o face tatăl lui Valeriu, vecinul lor. Însă imediat ce pornea vorba asta, apărea ceva ostil în relaţia lor.

Incomod pentru tată-său

Ionuţ a încercat să o întrebe şi pe bunică-sa ce s-a întâmplat că nu are tată? Bătrâna, pesemne în înţelegere cu fiică-sa, evita asemenea discuţii. O dată nu i-a sugerat nepotului cine ar fi putut să-i fie tată. Creştea copilul, cu fiecare an devenea mai sigur, mai frumos şi, pe la 16 ani, s-a apropiat de mama lui cu rugămintea să-l lase să plece la studii la un colegiu din Chişinău. Sofica nu i-ar fi dat drumul în ruptul capului, îi părea prea tânăr. Însă tot mama ei a sfătuit-o: „Dă-i voie să facă ce îi place, lasă-l să înveţe meserie că viaţa-i scurtă şi băiatul, mâine-poimâine, se însoară şi trebuie să aibă o slujbă”.

Nu v-am spus că Sofica avea atunci 33 de ani şi că lucra asistentă medicală la ambulatoriul din sat. L-a născut pe Ionuţ în anul doi de studii. A terminat Colegiul de Medicină din Chişinău. A ajutat-o maică-sa să crească copilul, aceasta nu i-a scos niciodată ochii că i-a adus în poale un prunc nedorit. L-au crescut amândouă. Băiatul acesta a avut atâta iubire cum rar se întâmplă şi în familiile complete. Un lucru nu ştia Ionuţ, dar l-a aflat mai târziu: tatăl lui s-a descotorosit de maică-sa şi de el cu o sumă de bani, ca să le închidă gura mamei şi bunicii sale. Era om mare tatăl lui Ionuţ, însă era căsătorit şi mai avea doi fii. Ionuţ nu ştia că se duce la învăţătură chiar în instituţia unde lucra tată-său.

Taică-său nu l-a văzut niciodată

Vă spuneam că băiatul avea 16 ani şi taică-său nu l-a văzut niciodată. Aşa le-a fost înţelegerea celor care l-au adus pe lume. Sofica nu mai putea nervi. Ar fi dorit ca Ionuţ să plece la învăţătură oriunde, numai nu la acel colegiu. Acolo putea să se întâmple orice. Spre exemplu, să fie învinuită de cel care printr-o nesăbuinţă a ajuns să-i dea viaţă băiatului ei că şi-a trimis special fiul în instituţia ceea ca să-l pună în lumină rea.

Orice putea să-şi închipuie cel care i-a închis gura cu o sumă importantă de bani. De altfel, tânăra femeie i-a depus fiului nişte bani la o bancă, aşa ca să se adune ceva până va atinge majoratul. Aşa a sfătuit-o bătrâna ei mamă, care a trecut prin nevoi şi mai grele decât să crească un copil din flori.

Ionuţ a susţinut cu succes examenele de admitere, că era băiat silitor la învăţătură. Fiind comunicativ şi generos, era drag tuturor. Nu trecuse nici jumătate de an şi devenise cunoscut în întregul colegiu, pentru că se implica în toate activităţile. Ceea ce nu ştia el şi nu bănuia nimeni era că îl vedea pe taică-său mai în fiecare zi. Se ciocneau pe culoarele instituţiei; uneori, stăteau de vorbă şi în afara orelor.

Suspiciunea Olimpiadei

Cei doi chiar se simpatizau. Şi nimeni nu observa asemănarea dintre ei. Avea băiatul ochi verzi, era smead şi cu un nas coroiat. Poate că ar fi absolvit colegiul şi s-ar fi despărţit de taică-său fără a şti de rudenia dintre ei, dacă întâmplarea nu le-ar fi scos-o în cale pe soţia tatălui lui. Aceasta lucra la Ministerul Sănătăţii, îşi omora zilele acolo, şi a venit întâmplător într-o inspecţie la colegiu. Nu ştiu cum s-a întâmplat că l-a văzut pe soţul ei alături de Ionuţ.

A prins imediat asemănarea dintre ei, ceea ce nu a observat nimeni din colegiu. Era o femeie bănuitoare şi geloasă peste seamă. Chiar şi acolo unde nu era nimic, vedea adulter. „Seamănă şi cu Mihăiţă al nostru!”, s-a gândit ea. „Oare cu cine l-o fi făcut? În ce relaţii este acum cu mama lui?” Pe loc în capul femeii au pornit întrebări, presupuneri de tot soiul. Îi părea că se deschide în faţa ei o prăpastie care o să-i înghită familia şi pe ea în primul rând.

Nu trebuie să vă spun ce înseamnă o femeie bănuitoare. Chiar în seara acelei zile a scos din bărbatu-său numele studentului şi nu i-a fost greu să afle mai târziu unde s-a născut băiatul şi cine-i sunt părinţii. Soţul ei nici cu spatele nu bănuia ce se coace în capul nevestei. Şi chiar dacă ar fi aflat, mare lucru… Olimpiada trecea peste oameni ca tancul, dacă avea vreun interes. Fără a cunoaşte realitatea, a început să îl suspecte pe soţul ei, avea de gând să se răzbune chiar şi pe femeia cu care s-a culcat. Nu avea nicio îndoială că relaţia lor de iubire mai continuă. Altfel de ce l-ar fi adus pe băiat la colegiul unde muncea de 30 de ani? „Cred că cei din colegiu râd de mine ca de o proastă!” Acest lucru o durea poate mai mult ca orice…

Întâlnirea dintre Sofica şi Olimpiada

Bărbatul a simţit duşmănia nevestei, dar nu se ştia vinovat cu nimic… Ar fi vrut să o întrebe ce viespe a înţepat-o, dar o cunoştea şi nu-i trebuia gălăgie în casă. Dacă o să vrea, o să-i spună… Ce-a făcut între timp Olimpiada? A aflat adresa mamei lui Ionuţ, i-a scris o scrisoare, chipurile în numele administraţiei colegiului şi a invitat-o la Chişinău pentru o discuţie. Chiar în ziua când bărbatu-său avea ore toată ziua. Sofica era şi aşa neliniştită, ştiindu-şi fiul alături de tatăl lui. Şi nu în zadar… Olimpiada nici n-a lăsat-o să deschidă gura: „Spune-mi, dragă, cum e să te iubeşti cu bărbatul meu? E al lui băiatul, nu?!”. Cei prezenţi – v-aţi dat seama că i-a adunat pe toţi eroii acestei istorii – se uitau cruciţi unul la altul. Mai ales soţul ei. „Care fiu?” „Ai înnebunit?!”

Cunoştinţa dintre tată şi fiu

Profesorul n-a recunoscut în Sofica studenta de altădată, trecuseră atâţia ani şi femeia era schimbată la trup şi la faţă. Ionuţ nu pricepea nimic. Atâta simţea: străina ceea îi jignise mama şi tot atunci a sărit să o apere. Aşa s-au văzut şi s-au cunoscut prima dată tata şi fiul.

Ce a fost mai departe? Neînţelegeri şi vorbe de ocară, durere şi neîncredere, o tentativă de divorţ, eşuată de altfel. Sofica l-a transferat pe Ionuţ la alt colegiu din Chişinău. Iar tatăl băiatului lucrează acum la o catedră a Universităţii de medicină. Şi-a recunoscut fiul, care-i poartă numele. L-au acceptat drept frate şi ceilalţi doi fii ai profesorului, numai Olimpiada, nevasta lui cea bănuitoare, nu are ochi să îl vadă în casa ei.

The following two tabs change content below.
Lidia Bobână

Lidia Bobână

Lidia Bobână

Ultimele articole de Lidia Bobână (vezi toate)