Tatăl călău

I-a tăiat fiului său de 12 ani un deget pentru că acesta a furat nişte bani. Ce pedeapsă riscă tatăl agresor?

O cruzime fără margini! Un bărbat din satul Mingir, raionul Hânceşti, i-a tăiat cu cuţitul de bucătărie un deget propriului fiu! Tatăl îşi explică acţiunea teribilă prin faptul că a dorit să-i dea o lecţie pentru întreaga viaţa fiului său de 12 ani. Băiatul a furat de la unchiul său 3400 de lei. Oamenii legii susţin că tatăl agresor ar putea să scape de puşcărie deoarece infracţiunea săvârşită este una uşoară. Deşi în asemenea cazuri autoritatea tutelară ar trebui să izoleze copilul de familia în care îi este pusă viaţa în pericol, băiatul rămâne acasă, alături de tatăl care are metode „speciale” de pedepsire a copiilor.

Consătenii se pare că-i dau dreptate bărbatului care, fără milă, i-a tăiat un deget fiului său. Aceştia susţin că băiatul a intrat nu o singură dată prin casele oamenilor. „Ion avea darul de a pune mâna pe lucruri străine”, îşi aminteşte Ecaterina, o locuitoare din satul Mingir, Hânceşti. Ultima dată băiatul de 12 ani a furat de la unchiul său 3400 de lei. Tatăl băiatului nu a găsit altă metodă decât să aplice o pedeapsă islamică – i-a tăiat un deget. Părintele înnebunit de furie nu şi-a dat seama că fiul său nu va mai putea scrie, deoarece degetul pe care i l-a amputat pe viu este de la mâna dreaptă.

Cu toate acestea nu are remuşcări. „De câte ori i-am lămurit să nu fure, nu mă asculta. Acum va fi însemnat pe viaţă şi lumea va şti că el este un tâlhar”, insistă şi acum Ion, tatăl băiatului care va rămâne invalid pe viaţă. Medicii de la spitalul din Cărpineni, unde a fost adus băiatul, susţin că nu-i pot pune o proteză, dar au ţinut să menţioneze că deşi Ionel avea nevoie de îngrijiri medicale, inclusiv consultarea unui psiholog, mama băiatului l-a luat acasă în aceeaşi zi. Culmea e că, potrivit oamenilor legii, tatăl agresor a fost anterior cercetat pentru tâlhărie.

Psihologii sunt alarmaţi

Daniela Sâmboteanu, preşedintă a CNPAC, atenţionează: copiii, victime ale violenţei în familie, sunt potenţiali părinţi agresori în cazul în care nu li se acordă la timp serviciul psihologic necesar

Avocatul parlamentar al copilului, Tamara Plămădeală, consideră că numărul mare al cazurilor de violenţă în familie unde au de suferit în special copiii ar putea fi rezultatul unor lacune din sistemul de asistenţă socială. „Dacă măcar un asistent social ar fi tras la răspundere, situaţia ar fi alta”, a declarat Plămădeală. Contactat de JURNAL, asistentul social din satul Mingir a menţionat că acum este în concediu medical, însă când va reveni la serviciu va aduna toate familiile în care se presupune că se aplică violenţa faţă de copii pentru a le face o instruire.

„Nu trebuie să uităm că primăria este autoritate tutelară şi, în asemenea cazuri, trebuie să întreprindă măsuri pentru a elimina copilul din familia în care viaţa lui ar putea să fie pusă în pericol”, a menţionat Daniela Sâmboteanu, preşedintă a Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC). Mai mult decât atât, copiii, victime ale violenţei în familie, sunt potenţiali părinţi agresori în cazul în care nu li se acordă la timp serviciul psihologic necesar. „Unii copii pot prelua un comportament violent şi atunci ei îşi descarcă această agresivitate asupra semenilor lor, iar pe viitor ei perpetuează comportamentul părinţilor, în cazul în care nu sunt supuşi unor programe de reabilitare”, a menţionat Sâmboteanu. Doar la CNPAC este consultat anual un număr alarmant de mare de copii, victime ale violenţei în familie.

„Din an în an, numărul copiilor creşte. Anual, acordăm asistenţă în 400-450 de cazuri de abuzuri asupra copiilor. Agresorii au probleme de personalitate. Sunt persoane care prin forţă vor să-şi demonstreze sie, dar şi lumii întregi că ei reprezintă o putere şi o autoritate. Dacă e să analizăm istoria acestora, mulţi dintre ei au fost abuzaţi, neglijaţi de proprii părinţi”, explică psihologul.

Primarul e în stare de şoc

Pesemne şi Ion a vrut să demonstreze că este un părinte autoritar. „Eu nu m-am aşteptat la aşa ceva. Am rămas şocat! Ion este un om destul de cuminte, ca tată. Mama e oleacă mai… mai. Se vede că băiatul îi seamănă mamei”, a menţionat primarul de Mingir, Haralambie Lazăr. Întrebat ce acţiuni va întreprinde fiind autoritate tutelară, primarul a răspuns că urmează să clarifice lucrurile. „Vom asculta concluziile şedinţei comisiei pentru drepturile copilului şi în rest ne vom conduce de prevederile legislaţiei. Asemenea cazuri nu am mai avut. Familia este caracterizată pozitiv, dar dacă s-a ajuns la aşa ceva, înţeleg că nu e bine”, a constatat primarul. Soţia primarului, care este şi directoarea şcolii unde îşi face studiile Ionel, nu a fost de găsit. Secretara ne-a anunţat că este plecată la Hânceşti. Cât despre băiat, am aflat că frecventa şcoala, dar nu poate fi numit un elev exemplar. Deşi au fost atenţionaţi părinţii săi, comportamentul băiatului lăsa de dorit. Fiind dintr-o familie vulnerabilă, care are la întreţinere trei copii, tatăl fiind cioban, Ionel pesemne a ieşit de sub controlul tuturor responsabililor de educaţia lui.

Pe de altă parte, psihologii din instituţiile penitenciare atenţionează că o bună parte a infracţiunilor comise de minori sunt consecinţele lipsei de educaţie, a situaţiei social vulnerabile din familie şi a traumelor psihologice întâmplate la o vârstă fragedă. „Părinţii trebuie să conştientizeze că atunci când îşi bat copiii dezvoltă în ei abilităţile unui potenţial infractor. Consecinţele sunt foarte grave. Minorii devin cei mai cruzi infractori”, a menţionat Natalia Păun, şefa serviciului psihologic al Penitenciarului nr.13 din Chişinău.

Mii de copii sunt victime ale violenţei în familie

Dispozitiv terifiant folosit în Iran pentru tăierea degetelor la hoţi Doi bărbaţi mascaţi se pregătesc să-i tăie degetele unui condamnat, legat la ochi înainte de a i se aplica teribilul tratament. Tatăl lui Ionel din satul Mingir, Hânceşti, şi-a forţat fiul să privească cum îi este tăiat degetul. Pe lângă durerea insuportabilă, băiatul a suferit şi un şoc emoţional. Potrivit psihologilor, Ionel ar putea să rămână cu o traumă psihologică pentru întreaga viaţă.

De la începutul anului curent, este al treilea caz de violenţă în familie unde copiii devin victime ale cruzimii părinteşti. La începutul lunii februarie, o fetiţă de cinci ani a fost bătută de tatăl ei cu pumnii şi picioarele până a intrat în comă. Motivul – fetiţa ar fi făcut gălăgie! La câteva zile, copila a murit la spital. Tatăl-monstru a fost reţinut şi riscă ani grei de puşcărie. Un copil de un an şi opt luni din Malcoci, Ialoveni, a fost adus în stare gravă la spital. Se presupune că acesta ar fi fost maltratat de tatăl său, care şi-a pus capăt zilelor.

Potrivit MAI, în 2012, au fost înregistrate peste 1000 de cazuri de abuz asupra copiilor, însă nu este cunoscut numărul exact al familiilor unde copiii sunt maltrataţi de părinţi, multe dintre acestea rămânând ascunse de ochii lumii sau vecinii le cunosc, însă preferă să tacă. În cazul lui Ionel, mai tot satul îi fac dreptate tatălui violent şi nimeni nu acuză părinţii care de fapt sunt responsabili de educaţia copiilor.

 

The following two tabs change content below.