Tată şi fiu ar fi furat banii destinaţi construcţiei unui centru de reabilitare pentru copii

Vicedirectorul şi administratorul unei firme de construcţii din oraşul Hânceşti au fost arestaţi pentru 30 de zile, la demersul Procuraturii raionului Hânceşti, fiind acuzaţi de procurori de comiterea escrocheriei în proporţii deosebit de mari, menţionează un comunicat al Procurii.

Drept temei pentru iniţierea acestui proces penal a servit adresarea preşedintelui Asociaţiei „Aktiv Hilfe Fur Kinder”, care reclamă acţiunile ilicite ale învinuiţilor care ar fi însuşit peste 52.000 de euro – bani alocaţi de asociaţia italiană de caritate pentru lucrările de construcţie a unui centru de reabilitare cu sală sportivă şi bazin pentru casa-internat pentru copii cu deficienţe mintale din Hânceşti.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală, procurorii au stabilit că, în perioadă 2011– 2012, administratorii firmei de construcţie (tată şi fiu) au încheiat cu fundaţia italiană de caritate două contracte prin care urmau să execute lucrările de construcţie până pe 1 august 2013.

Cu toate acestea, sub pretextul imposibilităţii de a finaliza lucrările din cauza insuficienţei financiare, învinuiţii au prezentat finanţatorului date denaturate privind costurile lucrărilor efectuate şi a cheltuielilor suportate, primind în total 230.000 de euro.

În realitate, însă, aceştia au executat lucrări de construcţie în sumă de 177.408 euro, restul – 52.592 de euro, i-au însuşit în scopuri personale, prejudiciind fundaţia în proporţii deosebit de mari. Până în prezent, învinuiţii nu şi-au onorat obligaţiile contractuale.

Urmărirea penală continuă, fiind dispusă o serie de expertize în vederea estimării sumei totale a prejudiciului cauzat fundaţiei italiene şi stabilirii tuturor circumstanţelor cazului.

Pentru această infracţiune, norma penală prevede până la 15 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate de până la cinci ani.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)