Tată grijuliu sau monstru?

INDIFERENŢĂ // Sistemul nostru lasă copiii să facă faţă singuri situaţiilor de abuz sexual sau de violenţă în familie

O tânără de 14 ani declară că a fost abuzată sexual timp de cinci ani de tatăl său. Consătenii se arată consternaţi şi o acuză pe minoră că ar fi inventat totul. Alţii o acuză pe mama fetei, care e plecată de cinci ani la Moscova şi nu s-a interesat de soarta copiilor săi. Psihologii, la rândul lor, spun că dirigintele trebuia să observe acest caz şi să-l semnalizeze.

Marina LIŢA

Mărturiile unei minore de 14 ani au şocat locuitorii satului Balatina, raionul Glodeni. Aceasta susţine că a fost violată de tatăl său de la vârsta de nouă ani. „Joi (22 septembrie), tânăra a fost găsită de şeful de post în satul vecin. Omul legii a anunţat-o că este martoră într-un dosar împreună cu tatăl ei. La auzul veştii, minora a început să tremure şi să plângă. Şeful de post a luat-o încetişor şi fata a povestit că a fost violată de tată de la vârsta de nouă ani. Nu a spus nimic până acum pentru că tatăl său a ameninţat-o că o va înjunghia”, a declarat pentru JURNAL Dumitru Iaţuc, primar de Balatina.

„Tată grijuliu”

Acesta spune că de mama fetei nu ştie nimeni nimic de cinci ani. „A plecat la Moscova, unde s-a căsătorit cu un cetăţean străin şi are doi copii. Şi-a întemeiat familie nouă şi nu a luat legătura cu cei rămaşi în Moldova”, spune Iaţuc.

Minora este al doilea copil în familie, locuia cu alţi doi fraţi care nu ştiau prin ce trecea sora lor. „Tatăl îi trimitea să doarmă la o mătuşă”, spune primarul. Cu toate acestea, Dumitru Iaţuc spune că vestea a şocat satul pentru că părintele este un om cuminte, care are grijă de copii. „E muncitor şi se străduie să facă câte ceva pentru copii, pe care îi creştea de unul singur”, spune primarul.

Vecinii familiei afirmă şi ei că bărbatul suspectat este un tată grijuliu. „Nu cred ce spune fata pentru că este un copil cu probleme. Îl cunosc bine pe acest om, trăim într-o mahala, a lucrat de la finele lunii august la mine”, susţine Vitalie Vicol, locuitor al satului Balatina. Vicol mai spune că îi dădea bărbatului la fiecare sfârşit de săptămână banii pentru lucrul efectuat, iar duminica acesta se ducea la piaţă şi cumpăra de mâncare sau haine pentru copii.

„Situaţie creată de mama minorei”

„De ce cred că este invenţie? Pentru că fata s-a legat cu nişte tineri care fac multe prostii în Balatina. Chiar mai deunăzi nişte şoferi mi-au spus că au văzut-o la cariera de piatră după miezul nopţii”, spune bărbatul.

Galina Bosaia, o altă vecină a familiei, crede că această situaţie a fost creată de mama fetei. „Dacă nu a fost atâţia ani acasă, bărbatul a obligat-o să achite pensia alimentară, trebuia să plătească o sumă mare de bani. Fata mi-a spus că a vorbit cu mama sa la telefonul mobil şi Angela (mama minorei – n.a.) a anunţat-o că vrea să vină în Moldova. Din câte ştiu, tatăl ei a spus că o va lega şi o va duce la poliţie ca să achite pensia alimentară. Ca să scape, a pus-o pe fată să spună aceste prostii. Nu poate inventa aceste lucruri”, spune femeia.

Aceasta a mai menţionat că fata a început să spună că a fost abuzată sexual de tatăl ei atunci când ultimul a tuns-o ca să-i fie ruşine să iasă din casă şi să nu mai dispară nopţile. „O vedeam des după ora 12 noaptea pe stradă. E adevărat că tatăl o bătea atunci când trăgea târziu acasă, dar cum să o înveţi altfel minte pe această copilă care este destrăbălată”, susţine Galina Bosaia.

Decăzuţi din drepturile părinteşti

Constantin Cojocaru, procurorul care anchetează cazul, spune că pe acest caz a fost deschis dosar penal pentru abuz sexual asupra minorilor. „A fost efectuată expertiza medicală, dar nu pot să vă spun rezultatele pentru a nu prejudicia ancheta”, a declarat Cojocaru. „Marţi (27 septembrie – n.a.), pe numele tatălui a fost emis mandat de arest preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă între 10 şi 20 de ani sau chiar detenţie pe viaţă”, comunică procurorul.

Lidia Cenuşă, asistenta socială din localitatea Balatina, afirmă că a vizitat în fiecare lună familia. „Cei trei copii nu s-au plâns niciodată de condiţii grele de viaţă sau de faptul că sunt abuzaţi. Suntem în căutarea mamei. Ulterior se va decide dacă părinţii vor fi decăzuţi din drepturile părinteşti”, spune asistenta socială.

„Dirigintele trebuia să depisteze acest caz”

Claudia Durughean, directoarea Liceului Teoretic din Balatina, susţine că nu a observat nimic straniu în comportamentul minorei. „Fata absenta des de la ore, dar nu pot spune că e vorba de abandon şcolar. E o persoană mai retrasă, cu toate acestea, e apropiată de colegi”, a declarat Durughean. Aceasta susţine că tatăl fetei era o persoană cuminte. „Nu aş fi bănuit niciodată că ar face aşa ceva. Deşi unii colegi spun că minora le-a spus de mai multe ori despre faptul că tatăl ei întreţine relaţii sexuale cu ea, nimeni nu a luat-o în serios”, susţine Durughean.

Psihologii sunt de părere că prima persoană care ar fi trebuit să observe abuzul sexual este dirigintele de clasă. „Un abuz nu poate fi depistat numai ca urmare a declaraţiilor victimei, ci şi în baza comportamentului său. Este o lipsă de profesionalism din partea profesorilor, asistentului social să nu ia în serios un copil atunci când acesta spune că a fost abuzat sexual”, crede Daniela Sâmboteanu, psiholog, preşedintele Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii.

Sâmboteanu a mai menţionat că astfel de situaţii nu sunt întâmplătoare. „Sistemul nostru lasă copiii să facă faţă singuri situaţiilor de abuz sexual sau de violenţă în familie. Copilul poate fi abuzat ani la rând fără ca cineva să intervină”, spune Sâmboteanu.

„Comportament autodistructiv”

În cazul localităţilor rurale, îşi mai spun cuvântul şi prejudecăţile. „Toată lumea o consideră pe minoră destrăbălată. Nu ştiu însă că minorii abuzaţi sexual, mai ales de persoanele apropiate, îşi formează o imagine deteriorată despre sine, care se poate reflecta în comportament autodistructiv – alcoolismul, consumul de droguri, prostituţia. Este o dorinţă inconştientă a persoanei de a dăuna corpului său”, afirmă specialistul.

Daniela Sâmboteanu menţionează că este important să se adreseze specialiştilor. „Pe lângă examenul medical care este necesar, e importantă consultaţia unui psiholog ca minorului abuzat să-i fie acordat tot suportul pentru a depăşi trauma”, a spus psihologul.

Aceasta a mai menţionat că persoanele care abuzează sexual minorii au probleme de personalitate, sunt infantile din punct de vedere emoţional, fie sunt în depresie sau anxietate sporită.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)