„Tata” copiilor in vitro moldoveni

REPRODUCERE // “Fertilizarea in vitro (FIV) vorbeşte despre nivelul medicinei în stat, pentru că, datorită ei, se oferă o şansă reală cuplurilor ce nu pot avea copii”

Este primul doctor care a făcut fertilizarea in vitro în RM. Prin intermediul acestei proceduri a oferit în ultimii 15 ani mai multor cupluri bucuria de a avea un copil. Participant la prestigiosul program Fulbright de cercetare şi schimb de experienţă finanţat de Departamentul de stat al SUA, prof. univ., doctor Veaceslav Moşin este director al Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală (CNSRGM) din R. Moldova. Deşi este o notorietate în medicina noastră, pe Veaceslav Moşin îl poate găsi oricine îşi doreşte un copil şi nu-l poate avea pe cale naturală. „Am o satisfacţie enormă când văd oamenii fericiţi ca rezultat al muncii mele”, recunoaşte prof. univ. dr. Veaceslav Moşin.

Mirat că am venit să scriem despre activitatea sa, Veaceslav Moşin ne zice că “de fapt, facem cu toţii o muncă obişnuită”, dar îşi aminteşte cu plăcere despre primii săi paşi în profesiunea pe care o practică de aproape trei decenii. S-a născut în satul Sofia, raionul Drochia. Este al treilea copil din cei patru ai familiei. Tustrei fraţi au absolvit Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţeanu” din Chişinău, numai sora activează în alt domeniu. Fratele mai mare este oftalmolog, cel mijlociu – stomatolog şi Veaceslav Moşin – obstetrician-ginecolog. “Am învăţat bine la şcoala din Drochia, participam la câte cinci olimpiade odată”, ne spune jovial profesorul Moşin, care în adolescenţă era pasionat de istorie, biologie şi matematici.

“Domeniul medicinei a fost, este şi va fi”

A vrut să se facă inginer. “Şi în ultimul moment fratele şi cu tata m-au convins că “domeniul medicinei a fost, este şi va fi””, ne mărturiseşte Veaceslav Moşin, care crede că alegerea a fost cea reuşită. “Primii trei ani de studii luptam cu mine însumi. Exista o teamă de mirosul de spital, de medici, de operaţii, de a nu face faţă lucrurilor. Mulţi colegi au abandonat studiile. În anii terminali, când învăţam disciplinele clinice, a început să-mi placă medicina. Am absolvit cu brio facultatea în 1983”, deapănă emoţionat amintirile prof. dr. Moşin. Tot atunci s-a deschis Centrul Mamei şi Copilului din Chişinău, unde a activat după absolvirea universităţii, la secţia de ginecologie endocrinologică. “Acolo, am avut posibilitatea să cunosc cupluri infertile. Aici am început a face investigaţii endoscopice, în urma cărora obţineam diagnosticul infertilităţii la femei. În plus, făceam diferite proceduri cu tratamente hormonale pentru a ajuta femeile care-şi doreau copii”, spune Veaceslav Moşin.

După doctorantura la Institutul Unional de Ocrotire a Sănătăţii Mamei şi Copilului din Moscova, Veaceslav Moşin susţine în 1990 teza de doctor în ştiinţe medicale. Din 1994, conduce activitatea a 47 de cabinete de planificare familială din republică. În 1998, e doctor habilitat, iar în 2004 i se conferă titlul de profesor universitar. Din 2003, este director al Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală din RM. Cea mai mare pasiune a dr. Moşin este cercetarea. Acum se dedică lucrării “Farmacoterapia în ginecologie”.

“Iniţiativa a venit de la mine. Am mers la guvern. Am explicat că la Centrul Mamei şi Copilului această disciplină nu-şi găseşte implementarea efectivă. Trebuie să existe măcar o instituţie în republică care să se ocupe mai aprofundat de obstetrică şi ginecologie”, ne povesteşte îngândurat Veaceslav Moşin. Potrivit directorului CNSRGM, clădirea era distrusă şi reparaţia s-a făcut pe parcurs. Utilajul a fost obţinut prin diverse proiecte, finanţate în special de Japonia, China de la care au primit tehnică şi instrumentele necesare în domeniu. “Anul trecut, din Japonia am primit un ultrasonograf de cea mai înaltă calitate. Recent, din servicii contra plată, prestate la centru, a fost cumpărat şi un incubator american. Periodic, cumpărăm echipament pentru ramura genetică”, îşi laudă creaţia doctorul Veaceslav Moşin.

Prima fertilizare in vitro (FIV)

“Fertilizarea in vitro am început-o în 1995, fiind susţinut şi de alţi specialişti din RM. Prin experimente şi specializări am început primele încercări. În 1995, a reuşit prima sarcină şi, în 1996, s-a născut primul copil prin FIV – un băiat pe numele Petru dintr-o suburbie a oraşului, după care au urmat multe cupluri care cresc copii sănătoşi. Îmi face plăcere că fac oamenii fericiţi”, spune dr. Moşin în timp ce răsfoieşte un album plin cu poze ale copiilor născuţi în urma procedurii FIV.

Gemenii la modă

Potrivit doctorului, în 15 ani de zile, au fost efectuate peste 3000 de fertilizări in vitro, în urma cărora au avut loc 1200 de naşteri. “S-au născut câte un copil, dupleţi, tripleţi dintr-o sarcină. Au existat cazuri când a fost posibil să se nască şi cvadrupleţi, dar alegerea a fost a părinţilor. Majoritatea optează pentru gemeni”, conchide doctorul. Potrivit lui Veaceslav Moşin, procedura FIV este şansa cuplurilor infertile de a avea copii şi de a păstra familia. Procedura oferă 50% de şanse de reuşită. Se face cu ajutorul unei tehnologii avansate, care are mai multe etape de pregătire. „Este unul din cele mai complicate procese efectuate în baza tehnologiilor avansate pe care le are medicina. Avem reuşite chiar la nivelul centrelor europene, după numărul de sarcini obţinute”, accentuează prof. dr. Moşin. Preţul unei proceduri de FIV este de 1500-2500 de euro. Cele mai costisitoare sunt medicamentele pe care trebuie să le administreze pacienţii (1000-1500 de euro),  însăşi procedura de inseminare nu este costisitoare, afirmă directorul CNSRGM.

50 de ani, limita maternităţii

Femeile care vin la centru au între 18 şi 50 de ani. Cea mai tânără femeie căreia i-a făcut FIV avea 18 ani, iar cea mai în vârstă – 48 de ani, care nu a avut succes. „La 45 de ani, am avut o sarcină cu succes la o femeie din România, soţul căreia avea 60 de ani. Se întâmplă că vin femei şi de 50 de ani care vor să nască un copil. Le spun că este târziu. Ultima vârstă pentru conceperea unui copil, pe cale naturală, este de 42-43 de ani, mai departe riscurile cresc pentru maladii congenitale, iar maternitatea cu donaţii de ovocite cred că se limitează la 50 de ani”, consideră prof. dr. Moşin.

Stresul, factorul primordial al infertilităţii

Pacienţii CNSRGM sunt din România, Germania, Marea Britanie, Arabia Saudită, Ucraina, SUA, Italia, Portugalia. “Se adresează aici nu din cauza preţului la procedura FIV, dar pentru  rezultatele obţinute, veste despre care se transmite din om în om”, ne încredinţează Veaceslav Moşin. Potrivit medicului, în ultimul timp mai multe cupluri au probleme în conceperea unui copil. Dacă, după o perioadă de 12 luni cu relaţii sexuale libere, femeia nu prinde sarcină, cuplul poate fi considerat infertil. Infertilitatea este o urmare a unei alimentaţii necalitative, a unui mod de viaţă nesănătos, cea mai mare pondere având-o stresul. “Cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală nu trebuie să dispere. Din mulţimea pacienţilor mi s-a memorizat un cuplu originar din Moldova,  stabilit cu traiul în SUA încă din 1990. După şapte încercări nereuşite în State, au venit la mine. Sarcina a venit după prima FIV. Acum, cresc fericiţi o fetiţă, iar pentru asta mă bucur şi eu”, ne mărturiseşte doctorul care-şi poartă numele profesiei.

Împreună cu soţia sa, care e psiholog, au un băiat şi o fată. Fiica, Cristina Moşin, dublă campioană la şah (juniori) a Europei, în prezent e masterandă la Milano. Fiul a ales domeniul medicinei.

Victoria POPA