“Tata a făcut buba”

ŞOCANT // O fetiţă de doi ani şi jumătate a fost violată săptămâna trecută de către verişorul mamei sale
Tragedia a avut loc marţi, 12 octombrie, în jurul orei 19.00, în oraşelul Glodeni. Suspectul în vârstă de 31 de ani, după ce a consumat băuturi alcoolice, a abuzat-o sexual pe fetiţa verişoarei sale de numai doi anişori şi jumătate, de care avea grijă, crezând că este concubina sa. Copila se deprinsese într-atât cu suspectul, în grija căruia rămăsese, încât îi spunea “tata”.

În seara cu pricina, suspectul împreună cu fratele concubinei sale au consumat alcool, cum o făceau de obicei, copila se afla cu ei, după ce băutura s-a terminat, fratele concubinei a plecat, iar suspectul a rămas cu fetiţa. Acesta a încuiat uşa pe dinăuntru şi s-a culcat alături de copil, după care a abuzat-o sexual, nici chiar plânsetul copilei şi ţipetele nu-l deranjau. În jurul orei 20.00, concubina acestuia s-a întors de la vecin unde îngrijea de animale, şi a văzut ca suspectul este deasupra fetiţei, iar uşa e încuiată, aceasta a alertat unitatea de gardă a Comisariatului de Poliţie al raionului Glodeni. La ora 20.20, poliţiştii au fost la faţa locului, intrând în casă unde aceştia locuiau, l-au găsit pe suspect dormind, iar pe fetiţa însângerată plângând. Imediat, a fost anunţat Serviciul de salvare.

Suspectul era în stare de ebrietate, în aerul expirat de acesta concentraţia de alcool era de 0,42 promile. Experţii spun că într-un aşa grad de ebrietate omul îşi dă bine seama de ceea ce face. Fetiţa a fost internată în secţia de ginecologie a spitalului raional Glodeni, cu o hemoragie internă şi externă puternică.

Ecaterina Chetraru, anesteziolog, ne spune că, în momentul când a fost adusă copila, aceasta dormea superficial şi gemea mereu, era speriată şi reacţiona la orice mişcare. În timpul examinării, care s-a făcut sub anestezie locală, aceasta prezenta o ruptură de gradul IV a perineului şi o ruptură a peretelui vaginului, la fel a fost spartă membrana abdominală. Deoarece starea copilei se agrava de la o oră la alta, aceasta având nevoie de o intervenţie chirurgicală care în spitalul raional Glodeni nu se efectuează, medicii au chemat aviaţia sanitară de urgenţă, şi în jurul orei 2.00 noaptea, copila a fost transportată la Centrul Mamei şi al Copilului din Chişinău. Pe parcursul a două zile, copila a suferit două intervenţii chirugicale, una durând cinci ore, după care medicii nu îi dădeau şanse mari de supravieţuire, din fericire – se mai întâmplă şi minuni pe acest pământ –, starea fetiţei a început să se normalizeze.

A lăsat fetiţa de un anişor pe mâna verişorului care a fost judecat de cinci ori

Mama fetiţei a plecat acum un an şi ceva la Moscova pentru a câştiga ceva bani şi şi-a lăsat copila de numai un anişor suspectului, care îi este verişor de pe mamă, şi concubinei acestuia. Mama fetiţei este de origine romă, şi locuia până a pleca în străinătate în satul Duşmani, raionul Glodeni, împreună cu fetiţa, şi cu alte rude de ale sale, de asemenea de origine romă. Tatăl copilei nu este cunoscut, deoarece, din spusele vecinilor, aceasta ducea un mod de viaţă dezordonat, iar copila supravieţuia în condiţii oribile de trai. Lăsată în grija suspectului şi iubitei acestuia, fetiţa nu s-a bucurat de condiţii normale de viaţă. Aceştia locuiesc într-o casă unde mizeria predomină peste tot. Poliţiştii veniţi la locul faptei s-au îngrozit de cele văzute acolo, ei spun că nu aveai unde călca, şi în gojineaţa porcilor este mai curat.

Suspectul a fost anterior judecat de cinci ori pentru furt, de două ori a stat în penitenciare, iar de trei ori a fost amnistiat. Procurorul Constantin Cojocaru, care se ocupă de acest caz, ne spune că suspectul a povestit şi a demonstrat cu lux de amănunte toate cele întâmplate, însă nu înţelege cum a putut încurca acesta un copil ce cântăreşte 12 kg, cu concubina acestuia, care cântăreşte 80 de kg. Suspectul, căruia i se incriminează şi pedofilia, a fost reţinut pentru 30 de zile de organele de drept ale raionului Glodeni. În cazul în care va fi găsit vinovat, riscă conform alineatului 3, art. 171, o pedeapsă de la 10 la 20 de ani de închisoare sau detenţie pe viaţă.

Mama fetiţei violate se află în Rusia, însărcinată cu un alt copil
Mama copilei care se află într-o regiune din apropierea Moscovei a fost anuntaţă la insistenţa Procuraturii raionului Glodeni, de către o soră de a ei despre cele întâmplate, însă aceasta nu poate veni în ţară. În prezent, ea este însărcinată cu un alt copil şi este internată în secţia patologie în una din instituţiile medicale din Federaţia Rusă. Ea a spus că va veni în ţară, numai dacă îi vor permite medicii să părăsească Federaţia Rusă în starea în care se află. Până în prezent, ea nu a venit. În dimineaţa zilei de vineri, 15 octombrie, avocatul copilului, Tamara Plămădeală, a recomandat Secţiei de asistenţă socială din Glodeni să o decadă din drepturile de părinte pe mama copilului. Potrivit avocatului, femeia se face vinovată pentru că a dat dovadă de iresponsabilitate şi neglijenţă faţă de fetiţă, astfel ea riscă să fie decăzută din drepturile de părinte.

Pe moment, fetiţa a început să mănânce, iar medicii cred că viaţa ei nu mai este în pericol. Cu toate acestea, doctorii spun că micuţa se află în stare gravă, dar stabilă, ea necesită în continuare îngrijiri medicale şi asistenţa unui psiholog, care ar ajuta-o să treacă mai uşor de grozăvia prin care a trecut. În acelaşi timp, medicii consideră că un asemenea şoc poate să o marcheze pe viaţă.

Carolina Chirilescu