Țarul Dodon și țarul Rahmon*

De ce moldovenii ar fi mai răi ca tadjicii? Putin s-a înțeles adineauri cu Rahmon în privința ilegalilor? Chiar s-a înțeles? Ce argumente am avea ca să îi refuzăm lui Dodon? Niciunul. Așa că, cetățeni ai Moldovei, ieșiți la vedere, ieșiți să vă vadă lumea! Acum e voie! Acum e timpul!

În curând se vor face văzute două coloane de mujici posomorâți în drum spre obținerea amnistierii. Spre secția de poliție a unei periferii a capitalei se vor scurge două rânduri formate din foști ilegalişti. Își vor anunța prezența, vor spune ce și cum au făcut și, în loc de infractori/lucrători la negru, vor deveni oameni cu acte în regulă. Se știe că orice problemă are două faţete: cauză și efect.

Care este cauza acestei decizii spontane, „un bine” făcut celor mai mari surse de gastarbeiteri? Probabil, problema e că, de la o vreme, nu ne mai ajung nici acești gastarbeiteri. Chiar și cu ochiul liber se vede că sunt mai puțini în Moscova mea, dar și în alte mari orașe, după cum se vorbește, de asemenea. Au plecat în țări mai bogate. Dar dacă ne mai complicăm cu asemenea fleacuri ca ilegalitatea, nu va mai avea cine să tăbărcească saci și să curățe zăpada. Localnicii nu s-au înghesuit nici înainte şi nici acum nu se prea înghesuie la munci grele.

O altă cauză ar fi probabil dorința de a lega mai strâns de sine aceste țări sărace. Pentru că fug de noi toți prietenii și aliații. În curând Rusia va fi ca Terra, în a cărei orbită se rotește un singur satelit, Luna. Și noi vom rămâne doar cu Abhazia, Osetia și Donbass. În asemenea companie, nu poți pretinde la mare lucru, așa că Moldova și Tadjikistanul vor fi cogeamite aliați. Îi vom primi pe ăștia toți și vom trăi ca odinioară.

Și aici e timpul să vorbim despre consecințe. Ce se va schimba? Nimic fundamental. De ce au fost scoși ăștia în afara legii? Pentru că așa le-a convenit patronilor lor. Săracilor oameni nu le arde de capricii, cum li s-a spus, așa au făcut. Trăiește în subsoluri, fără certificate și acte, primește-ți copeicile și nu fă gât! Mâine vor fi legalizați, însă poimâine aceste sute de mii se vor transforma în semirobi și vor trece treptat în afara legii. Și, în plus, vor apărea și alții.

Gândiți-vă la proporții. 250.000 de moldoveni se află acum neoficial în Rusia. Dar de fapt câți sunt? Desigur că mai mulți. Și e foarte posibil ca majoritatea să aibă acelaşi statut. Dacă nu se schimbă condițiile de lucru pentru ăștia, de ce ar trebui să li se schimbe statutul? De ce trebuie să se schimbe mediul din jurul acestor oameni? Iar climatul din jurul lor este alarmant. Pentru că aici sunt şi suficiente elemente criminale și mediu dușmănos și tot ce vrei.

Tare ne mai place să povestim la televizor ce crime fac migranții în Europa, în același tip însă amnistiem sute de mii de ilegali. Și ce va spune televizorul despre asta? Nu va spune nimic. Sau, cel puțin, nu va spune nimic adevărat.

Anton Oreh

*Emomali Rahmon este președintele Tadjikistanului din 1994, poartă titlul „Peșvoi millat” (Liderul națiunii).

Sursa: http://echo.msk.ru

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)