Tariful pentru o consultanță medicală ar putea crește de cinci ori

medic-de-familie

Într-un proiect de lege al Ministerului Sănătăţii se regăsesc servicii medicale noi, dar şi mai scumpe. Autorităţile spun că majorările sunt vitale, deoarece instituţiile medicale nu-şi pot acoperi cheltuielile după ce şi-au achiziţionat aparate performante. Pentru fiecare investigaţie preţul s-ar putea modifica în mod diferit, cert este că toate vor suferi o creştere, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

„Ministerul Sănătăţii a ajustat practic toate tarifele pentru serviciile medicale existente. Cu siguranță că rata de ajustare este diferită în funcție de serviciile acestora. Odată cu aprobarea acestui proiect de lege, consultația medicului specialist repetată urmează să coste 56 de lei comparativ cu 11 lei”, explică șeful Direcției finanțe și asigurări, Denis Voloc.

Ministerul Sănătăţii precizează că a luat decizia de ajustare a tarifelor pentru serviciile la solicitarea managerilor instituţiilor medicale, unii dintre care ameninţau că nu vor mai face anumite investigaţii din motiv că actualul preţ al acestora nu le acoperă cheltuielile.

În plus, Ministerul Sănătăţii propune introducerea în catalogul tarifelor unice a încă 1.500 de servicii noi, printre care screeningul la colul uterin sau transplantul. Totuşi numărul celor care vor putea beneficia de aceste servicii va fi limitat întrucât preţurile sunt foarte mari.

Autorităţile speră că aceste modificări vor contribui la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale.  Ministerul Sănătăţii a definitivat proiectul cu privire la modificarea catalogului tarifelor unice şi urmează să-l prezinte cabinetului de miniştri spre aprobare în viitorul apropiat.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)