Tarife scandaloase la „Moldtelecom”

MONOPOL // Înţelegere de cartel între instituţiile de stat

Premierul Vlad Filat a cerut să fie îngheţate majorările pe care intenţionează să le opereze S.A. „Moldotelecom” din martie 2011. Acesta a acuzat instituţiile statului de „interes de cartel”, după ce Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi-a abrogat decizia din 2007, care prevedea că „Moldtelecom” are o poziţie dominantă pe piaţa de telefonie fixă şi deci majorarea tarifelor trebuie să se facă printr-o înţelegere prealabilă cu guvernul. Compania de telefonie susţine că a majorat tarifele ca urmare a pierderilor suferite. Pe de altă parte, un studiu al companiei Estimator-VM arată că S.A. „Moldtelecom”, în 2009, a ieşit pe locul doi în domeniul celor mai profitabile companii din Republica Moldova, având un venit de 2,59 mlrd de lei. În acelaşi timp, experţii susţin că, în cazul majorării tarifelor, abonaţii vor migra spre telefonia mobilă, în detrimentul celei fixe.

După ce diaspora a scos în vileag faptul că cel mai mare operator de telefonie fixă a decis să crească tarifele în urma unui demers fals, premierul Vlad Filat a cerut ieri să fie îngheţate majorările la serviciile de telecomunicaţii. Potrivit acestuia, „avem de a face cu o înţelegere de cartel între instituţiile de stat”.

„În 2007, Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei (ANPC) a luat o decizie prin care constata că Moldtelecom are o poziţie dominantă pe piaţa de telefonie fixă şi, prin urmare, majorarea tarifelor trebuie să se facă printr-o înţelegere prealabilă cu Guvernul. Recent, însă, ANPC şi-a abrogat acea hotărâre şi iată că avem şi noi majorări de tarife la telefonia fixă”, a dezvăluit Filat. Prim-ministrul a menţionat că aşteaptă ca, în cel mai scurt timp, ANPC şi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) să determine clar poziţia S.A. „Moldtelecom” pe piaţa de telefonie fixă, iar până atunci să fie sistată orice majorare de tarife.

O cerere de stopare a creşterii tarifelor a înaintat şi diaspora moldovenească, care a ţinut să menţioneze că nu a semnat niciun demers prin care ar solicita micşorarea tarifelor la apelurile internaţionale. „Am contactat cele 40 de asociaţii de aici din Italia şi din alte ţări care mi-au spus că nu au ştiut nimic de demers. Cred că „Moldtelecom” a folosit diaspora pentru a-şi justifica majorarea tarifelor”, a declarat pentru JURNAL Olga Coptu, directoarea „Gazetei de Basarabia” din Italia.

Ajustare, nu scumpire

S.A. „Moldtelecom” susţine că nu a micşorat tarifele la apelurile internaţionale ca urmare a cererii diasporei. „Deciziile sunt aprobate în baza unor calcule argumentate din punct de vedere economic”, se arată în comunicatul trimis de compania de telefonie.
Potrivit companiei, este vorba de o ajustare a tarifelor, nu de scumpire. „Ajustarea tarifelor la costuri reale înseamnă evitarea fenomenului de compensare a pierderilor din telefonia locală cu extra-profituri din telefonia internaţională”, se mai menţionează în comunicat.

În acelaşi timp, Constantin Şevciuc, director marketing S.A. „Moldtelecom”, a declarat pentru un post tv că, pentru întreţinerea unei linii telefonice fixe de convorbiri naţionale, compania cheltuie circa 39 de lei, pe când cel mai utilizat abonament stabileşte un tarif de 6 lei lunar. Un studiu al companiei Estimator-VM arată că S.A. „Moldtelecom”, în 2009, a ieşit pe locul doi la domeniul celor mai profitabile companii din Republica Moldova, având un venit de 2,59 mlrd de lei. Primul loc al clasamentului a fost ocupat de S.A. „Moldovagaz”.

În aceeaşi ordine de idei, pe site-ul „Moldtelecom”-ului, ultimul raport de activitate este cel din 2008. Solicitat de JURNAL să spună când va apărea cel din 2010, angajaţii companiei au spus că va fi definitivat în martie. „Nu pot să vă spun nimic de cel din 2009”, ne-a spus o angajată care a refuzat să se prezinte.

Tarifele vor creşte dacă „Moldtelecom” nu este declarat monopolist

„Moldtelecom” este în drept să majoreze tarifele la serviciile de telefonie fixă începând cu 1 martie, deoarece nu are poziţia de monopolist oficial declarată, fie de ANPC, fie de ANRCETI.

Directorul ANRCETI, Sergiu Sâtnic, a făcut această declaraţie după şedinţa executivului. Potrivit acestuia, în condiţiile în care ANPC şi-a retras decizia din 2007, potrivit căreia „Moldtelecom” are poziţie dominantă, şi ANRCETI nu a luat deocamdată o decizie în acest sens, a apărut un vid normativ care permite operatorului să majoreze tarifele”, a spus Sâtnic.

Telefonia fixă, folosită tot mai rar

Mihai Bologan, doctor în economie, preşedintele Institutului IDEA, spune că SA „Moldtelecom” încearcă să compenseze dispariţia telefoniei fixe cu creşterea tarifelor. „Motivul invocat de conducerea acestei companii este unul de-a dreptul hilar”, a declarat pentru JURNAL Bologan. „Cu un număr de peste trei milioane de utilizatori ai telefoniei mobile, dintre care doar câteva procente sunt abonaţi Unite, S.A. „Moldtelecom” este pus în faţa faptului că serviciile de telefonie fixă sunt folosite mai rar, chiar dacă numărul de abonaţi este foarte mare”, a menţionat expertul.

Potrivit lui Bologan, pentru a-şi majora profitul, compania de telefonie a impus o taxă minimă de 30 de lei lunar pentru abonaţi. „Orice abonat la pachetul Standard, chiar dacă nu vorbeşte deloc la telefonul fix timp de o lună, trebuie să achite aceşti bani. Tariful a crescut de circa 2,2 ori, astfel că pentru 300 de minute vorbite, după 1 martie, vom achita 66 de lei comparativ cu 24 de lei”, spune preşedintele Institutului „IDEA”.

Acesta crede că, în condiţiile în care tarifele la telefonia mobilă sunt tot mai atractive, telefonia fixă va rămâne un accesoriu demodat, utilizat de un număr mic de utilizatori, instituţii de stat şi private. „Chiar dacă se va micşora numărul de utilizatori ai telefoniei fixe, S.A. „Moldtelecom” îşi va creşte veniturile din alte servicii ca internetul, televiziunea digitală, telefonia mobilă ş.a.”, susţine Mihai Bologan.

Şase abonamente

Din 1 martie se va trece la şase tipuri de planuri tarifare noi: Optim nelimitat, Optim 500, Optim 300, Standard, Înlesniri şi Social. Abonamentul Standard va costa 30 de lei şi nu va mai avea minute incluse, dar va fi taxat fiecare minut de convorbire, cu 12 bani pentru minut între orele 8:00-19:59 şi cu 6 bani între orele 20:00-07:59.

Pentru abonaţii din mediile defavorizate vor fi puse în aplicare două pachete speciale – Social cu 200 de minute incluse la preţ de 15 lei şi Înlesniri cu 750 minute incluse la costul de 6 lei. Pachetele speciale vor include minute locale şi naţionale, precum şi reducerea tarifului pentru convorbirile extra-pachet. În prezent, Moldtelecom oferă 3 tipuri de abonamente: Standard cu 300 minute incluse preţ lunar de 24 lei , Econom cu 200 minute incluse la 6 lei şi Înlesniri cu 700 minute incluse la 6 lei. În acelaşi timp se vor micşora tarifele extra-ofertă la toate abonamentele noi, iar apelurile spre destinaţii internaţionale vor fi de 2-3 ori mai ieftine.

Tarife actuale pentru serviciile de telefonie fixă
Standard – 24 lei (300 minute)
Econom – 6 lei (200 minute)
Înlesniri – 6 lei (700 minute)

Marina Lița

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)