Tarife draconice pentru şcolile româneşti şi angajaţii lor din stânga Nistrului

Eugenia Halus: „S-a început cu mine… Energia termică o achit lunar cu vreo 15 dolari mai mult, şi pentru un metru cub de gaz, cu circa 8 lei mai mult”

Constantin Sucitu, directorul Gimnaziului din Corjova

Constantin Sucitu, directorul Gimnaziului din Corjova şi colegele sale

Instituţiile moldoveneşti situate în regiunea transnistreană, zonă controlată de reprezentanţii statului, sunt supuse la tarife discriminatorii, de 3-4 şi chiar de 5 ori mai mari decât cele care sunt achitate la tarif normal. Şi asta se referă nu doar la instituţii, ci şi la angajaţii care muncesc în aceste instituţii – penitenciare, poliţie, şcoli şi alte structuri”, a declarat pentru JURNAL de Chişinău, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan. „Tiraspolul depune eforturi pentru lichidarea acestor instituţii de învăţământ”, susţine directorul executiv „Promo-Lex”, Ion Manole.

„De la 1 ianuarie 2016, pentru un metru cub de apă achităm de 3,5 ori mai mult decât a fost până acum. Un cub de apă costă 85 de lei. Pentru 935 de metri pătraţi achităm arenda în valoare de 599 mii de lei anual. Cu toate că reparaţia interioară, acoperişul le-am făcut noi. Celelalte servicii comunale urmează să se majoreze de la 31 martie 2016”, a relatat pentru JURNAL de Chişinău directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev. Potrivit lui, pentru celelalte şcoli din regiune preţul este de vreo cinci ori mai mic. Ion Iovcev spune că şcolile româneşti din regiune au rămas în aceeaşi postură. „Suntem ostatici aici, în stânga Nistrului”. De la el aflăm că administraţia de la Tiraspol are intenţia de a majora plata serviciilor comunale şi pentru angajaţii instituţiilor care se subordonează Chişinăului.

Cu 12 mii de lei lunar mai mult pentru arendă

Şi directorul gimnaziului din satul Corjova, Constantin Sucitu, a fost înştiinţat încă în decembrie 2015 că va achita servicii comunale şi chirie majorată de la începutul acestui an. Managerul s-a adresat la Ministerul Educaţiei, la Biroul pentru Reintegrare, la OSCE, la ONG „Promo-Lex” şi discuţiile au avut parţial efect, a spus directorul gimnaziului din Corjova, Dubăsari.

„Pentru un metru cub de apă şi canalizare în lunile ianuarie, februarie am achitat câte 78,80 de lei, iar din luna martie am fost anunţaţi că se va trece la tariful vechi, de 23,00 de lei. Arenda s-a majorat de la 10,72 ruble la 11,60 ruble. Pentru întregul spaţiu pe care-l arendăm achităm lunar cu 12 mii de lei mai mult”.

Aceeaşi situaţie o are şi Liceul Teoretic „Evrica” din Râbniţa, care are sediul într-o fostă grădiniţă ce aparţine uzinei metalurgice din Râbniţa. „S-au majorat tarifele la energia electrică, de la 0,9 cenţi la 0,13 cenţi, la energia termică, de la 58 de dolari la 74 de dolari, la apă şi canalizare, de la 1,48 dolari pentru un metru cub la 3,80. Contractul încheiat între Ministerul Educaţiei şi uzina metalurgică este în dolari. Noi achităm în lei, dar după cursul dolarului”, a spus pentru JURNAL directoarea liceului, Eugenia Halus. Potrivit ei, şedinţele avute la Ministerul Educaţiei, la Biroul pentru Reintegrare cu Gheorghe Bălan nu s-au soldat cu succes.

DSC_4011f.nadea roscovanu

Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol

Tarife „speciale” şi pentru angajaţi

Eugenia Halus este una din locuitorii din stânga Nistrului care are tarife „speciale” la serviciile comunale, în comparaţie cu vecinii şi colegii săi. „S-a început cu mine… Energia termică o achit lunar cu vreo 15 dolari mai mult, şi pentru un metru cub de gaz, cu circa 8 lei mai mult”.

Directorul executiv „Promo-Lex”, Ion Manole, spune că prin aceste metode Tiraspolul urmăreşte două scopuri: să pună presiune cât mai mare pe autorităţile de la Chişinău, care, calculând ulterior numărul mic de elevi şi sumele enorme de bani alocate întreţinerii acestor instituţii, să le abandoneze, al doilea, Tiraspolul se află într-o criză economică profundă, astfel prin aceşti paşi obţine surse suplimentare pentru a-şi completa veniturile din contul celor care nu sunt de acord cu politica şi retorica administraţiei.

„Tiraspolul depune eforturi pentru lichidarea acestor şcoli”

„Observăm că toate persoanele care sunt angajate la aceste instituţii sunt supuse unor presiuni economice suplimentare prin obligarea achitării unor taxe mai mari. Ceea ce demonstrează că elevii, părinţii şi profesorii de la aceste instituţii de învăţământ rămân în calitate de ostatici pe care reprezentanţii administraţiei de facto de la Tiraspolul îi folosesc ca mod de presiune şi şantaj în presupusul dialog cu autorităţile constituţionale şi partenerii lor de dezvoltare. Nu pot să nu regret pe de altă parte că autorităţile de la Chişinău nu au fost capabile să condiţioneze cel puţin procurarea energiei electrice de respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană şi în mod special a dreptului la educaţie pentru cei ce doresc să studieze în instituţiile aflate în subordinea autorităţilor constituţionale”.

Solicitări fără răspuns

Solicitat de JURNAL de Chişinău, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a spus că în prezent s-a discutat deja cu toţi partenerii, inclusiv s-au făcut câteva apeluri şi la reprezentanţii Tiraspolului, solicitându-li-se revenirea la tarifele normale, pentru că a fost afectată nu doar prezenţa moldovenească de acolo, dar şi unele localităţi megieşe zonei transnistrene, cum ar fi Varniţa şi raionul Dubăsari.

„Între timp, s-a reuşit soluţionarea problemei în localităţile megieşe. În prezent, se examinează situaţia şcolilor şi a instituţiilor situate în stânga Nistrului. Încă nu am primit răspunsuri adecvate din partea administraţiei de la Tiraspol. Noi am solicitat la întâlnirea 1+1, care a avut loc săptămâna trecută, dar ni s-a refuzat să se ia în calcul sau să se discute pe marginea acestui subiect”. Gheorghe Bălan speră că în timpul apropiat va avea de spus mai multe despre acest subiect.