Tarhnişvili are 40 de ani, dar nu se retrage

PERFORMANŢĂ // Are 10 titluri de campion al Republicii Moldova, şapte cupe, patru supercupe şi două cupe CSI la fotbal

Georgianul Vaja Tarhnişvili, care deţine şi cetăţenia Republicii Moldova, continuă să fie cel mai în vârstă fotbalist care joacă în Divizia Naţională. La 40 de ani, Vaja a semnat un contract valabil pentru un an cu FC Sheriff, devenind unul dintre puţinii jucători din lume care joacă fotbal profesionist la o asemenea vârstă.

Vaja Tarhnişvili este căpitanul celor de la FC Sheriff de mai bine de opt ani, la fiecare sfârşit de sezon anunţa că îşi va pune ghetele în cui. Şi la începutul sezonului 2010/2011 a promis că va renunţa, dar s-a răzgândit. Surse apropiate de la FC Sheriff au dezvăluit pentru JURNAL că Vaja vroia chiar să se retragă la finele acestui sezon, dar, în cele din urmă, a fost convins de conducerea clubului să mai continue un an.

Nu vor să rămână fără lider

„FC Sheriff nu a făcut un sezon tocmai bun. Şi faptul că FC Dacia şi FC Zimbru devin adversare de temut i-a determinat pe şefii echipei să-l păstreze pe Tarhnişvili. Chiar dacă are o vârstă respectabilă, Vaja este un adevărat lider al echipei, care o poate conduce din teren. Acesta stăpâneşte de minune vestiarul. Şi cum în ultimii ani nu s-a evidenţiat niciun potenţial înlocuitor, conducerea clubului a decis să-i prelungească contractul”, ne spune sursa noastră.

Vaja Tarhnişvili s-a născut la Gori, Georgia, a venit la FC Sheriff în iarna anului 1999. Gruzinul s-a acomodat repede la FC Sheriff, a devenit în scurt timp un simbol al echipei şi cel mai titrat fotbalist din Divizia Naţională. Acesta are în palmares nu mai puţin de 23 de titluri, inclusiv 10 titluri de campion al Republicii Moldova, şapte cupe, patru supercupe, dar şi deţinătorul a două cupe CSI la fotbal.

Corneencov se retrage la 29 de ani

Dacă Tarhnişvili continuă să joace la 40 de ani, fostul său coleg de la FC Sheriff, Andrei Corneencov, a decis să-şi încheie cariera la 29 de ani. Acesta şi-a început cariera la Tiraspol, iar la 19 ani a ajuns în curtea FC Sheriff. A jucat zece ani pentru tiraspoleni, a cucerit cinci titluri de campion şi trei cupe. În vara anului trecut, a fost transferat la echipa Tobol din Kazahstan, dar nu s-a acomodat. La începutul anului curent, a revenit la FC Tiraspol, unde a jucat şase meciuri şi a marcat un gol. În unul din acestea, s-a accidentat şi, din acest motiv, a ales să-şi încheie cariera. Corneencov are şase selecţii la echipa naţională.

Casetă

„Nebuni frumoşi”

Tercão, brazilianul născut la 31 decembrie 1921, a intrat în Cartea Recordurilor după ce a jucat în câteva partide oficiale, la 87 de ani, pentru Goiandira Esporte, club la care a fost legitimat 50 de ani!

Salvador Reyes Monteón, fostul internaţional mexican, a jucat timp de două minute, în ianuarie 2008, la 71 de ani împliniţi, în partida de primă ligă dintre Chivas şi Pumas. El a atins mingea de trei ori, după care a fost înlocuit.

Sir Stanley Matthews. Faptul că a jucat până la 55 de ani în meciuri oficiale se ştie deja, însă puţini cunosc că celebrul fotbalist englez a jucat ultima sa partidă în Brazilia, în 1985, la 70 de ani, când s-a şi accidentat grav. „O carieră promiţătoare s-a curmat brusc”, a făcut apoi haz de necaz fotbalistul.

Vitalie Hadei