Târg de caritate în susținerea victimelor torturii

13495623_1148086098591700_8329073306429405579_oCharity Yard Sale este una din numeroasele activități de caritate organizate anual de Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”. Acest târg are ca scop susținerea supraviețuitorilor torturii. Vizitatorii pot cumpăra și admira obiecte confecționate de către câțiva meșteri, dar și de către beneficiarii centrului.

Duminică, 26 iunie, mai multe meșterițe s-au adunat în curtea interioară a Centrului „Memoria”, unde au putut să-și expună și să vândă operele lor. La opt mese au putut fi admirate cele mai diverse obiecte:  brățări, centuri și genți Eco, flori de cameră, bijuterii, jucării și hăinuțe pentru copii. “Am fost invitată la târgul de caritate de către organizatorii acestuia, am expus câteva lucrări proprii: cutiuțe confecționate manual din lemn pentru cafea, pâine, bomboane și bijuterii”, ne-a spus Victoria Peev, o meșteriță participantă la Charity Yard Sale 2016.

13422234_1148086278591682_6246713893393506530_o

La acest târg sunt prezenți nu doar cumpărători și meșteri, dar și beneficiari ai Centrului “Memoria”. În cadrul acestui centru supraviețuitorii torturii au parte de asistență și reabilitare. RCTV “Memoria” oferă sprijin și asistență medico-socială tuturor persoanelor care pot fi considerate victime ale torturii, indiferent de naţionalitate, vârstă, sex, orientare politică sau reşedinţă. “Eu vin aici nu doar la aceste evenimente organizate de „Centrul Memoria”, dar si la doctori care mă primesc aproape în toată luna. Centrul organizează diferite excursii, noi luăm autocarul de la Biroul de Excursii, suntem anunțați în ce zi, în ce duminică plecam și ne ducem la Căpriana, la Curchi, împreună cu membrii centrului. Suntem mulți în evidență aici, sunt și migranţi din alte țări care se adresează centrului pentru ajutor. Nicăieri nu ne primesc așa cum ne primesc aici”, au mărturisit Gheorghe, Vasilisa și Panaghia, bătrâni care au fost deportați, iar acum sunt beneficiari ai RCTV “Memoria”.

13483141_1148084638591846_4935528450125062328_o

Unii beneficiari fac parte din clubul “Terapie prin Artă”, aceştia au împletit curelușe și brâulețe, de asemenea, au brodat trăistuțe ecologice care au fost expuse la târg. De vânzare sunt și picturile unui beneficiar de la Tiraspol, Andrei Cojocari. Pe lângă cutiuțe de lemn, brâulețe și trăistuțe, jucării și hăinuțe pentru copii prezentate la târg mai sunt și multe lucrări brodate, croșetate și împletite. “Acest târg de caritate a fost organizat cu ocazia zilei de 26 iunie, Ziua Internațională a Susținerii victimelor torturii, și am vrut prin acest eveniment să încercăm să arătăm că victimele torturii sunt persoane obișnuite, care au trecut prin multe traume extreme, dar care încearcă să-și trăiască viața cu demnitate și să se exprime prin diferite lucrări pe care le creează ele. Este foarte important să le ajutăm să-și dezvolte și abilitățile creativedar observăm că uneori chiar rezultatele sunt niște patimi”, a menționat Ludmila Popovici, directoarea RCTV “Memoria” și organizatoarea evenimentului.

La ora 12:00, a avut loc dezvelirea tabloului “From Horror To Healing” („De la oroare la vindecare”), care este o lucrare comună a membrilor Centrului “Memoria” cu voluntara Margarida Hourmat din Portugalia și Cesar Perales din Spania. Acest tablou reprezintă 16 ani de activitate, este alcătuit din 16 piese, care, în viziunea lui Cesar, presupun un labirint prin care trec victimele în perioada lor de recuperare și reconstruire a vieții. Din cele 16 piese o parte vor fi oferite donatorilor fideli ai centrului, iar cele ce vor rămâne vor acoperi necesitățile RCTV “Memoria”.

13528403_1148084831925160_7881407886453576063_o

Actualmente, avem circa 300 de beneficiari în lista de lucru, iar în așteptare încă 400-500 de persoane. Dar oameni care au nevoie de reabilitare în Republica Moldova sunt mult mai mulţi, din păcate, nu le putem oferi sprijin din cauza resurselor umane și financiare limitate. Noi vrem să atragem atenția că aceste persoane există, că ele au nevoie de noi, au nevoie să fie încurajate. Mai atragem atenția și la nevoile lor de asistență și reabilitare, fără aceste servicii, lor le este foarte greu, le este greu să se integreze în familii, în societate, de foarte multe ori ele nu-și pot găsi locul și atunci, ajutându-le, ele devin mai deschise, mai comunicabile, încearcă să se exprime, dacă nu prin cuvinte, atunci prin creațiile lor. Problema cu reabilitarea este că în Republica Moldova bani pentru reabilitare nu prea sunt, ne vine foarte greu, actualmente, deficitul nostru este de peste 30.000 de dolari, trebuie să-i căutăm până la finele anului, în așa fel încât să le putem oferi servicii pentru a le acoperi nevoile cele mai mari, așa cum am făcut până acum. Este foarte dureros să le spunem că nu mai avem bani și nu putem să-i mai ajutăm. Pentru ei este o lovitură puternică, deoarece ei știu că au acest drept și atunci când există un sprijin pentru ei este foarte important”, a subliniat Ludmila Popovici.

Toți cei veniți la eveniment au putut dona bani pentru cauze caritabile, iar cei care nu au reușit să ajungă până la finele târgului se pot apropia în zilele de joi, de la 17.00 la 18.00, la un ceai şi discuții de suflet, cu oportunitatea unică de a vedea și a procura lucrările beneficiarilor Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii “Memoria”.

Victoria Roman, stagiară

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)