„Ţapi ispăşitori?”

7 APRILIE // „Investigaţiile în cazul dosarului 7 aprilie sunt departe de a se fi terminate”

Persoanele menţionate de procurorul general Valeriu Zubco ca provocatori în timpul evenimentelor din aprilie 2009 spun că sunt „ţapi ispăşitori”. Preotul Jonathan Netanyahu este plecat din ţară, Sergiu Laşcu susţine că este târât prin instanţe pentru că este membru al Mişcării Naţional Creştine, iar Anatol Mătăsaru ne-a comunicat că este anchetat pentru huliganism, şi nu în calitate de provocator. Viceprocurorul Andrei Pântea a menţionat că 900 de persoane au fost investigate ca instigatoare la violenţă.

Procurorul general Valeriu Zubco a menţionat, în cadrul şedinţei Parlamentului de săptămâna trecută, că au fost pornite cauze penale împotriva a 11 provocatori în cazul evenimentelor din aprilie 2009. Printre aceştia se numără Sergiu Laşcu, Jonathan Netanyahu, Anatol Mătăsaru şi alţii.

Tranzacţie de împăcare cu autorităţile moldoveneşti

 

Solicitat de JURNAL, Roman Mihăieş, avocatul preotului Jonathan Netanyahu, ne-a spus că acest dosar a fost încheiat. „Clientul meu a semnat o tranzacţie de împăcare cu autorităţile Republicii Moldova. În continuare, putem vorbi doar de un dosar politic”, a menţionat Mihăieş, care a adăugat că nu l-a văzut demult pe Netanyahu şi s-ar putea să nu fie în Republica Moldova. „La ora actuală, acesta nu doreşte să apară în vizorul opiniei publice”, a conchis avocatul.

 

Sergiu Laşcu, membru al Mişcării Naţional Creştine, susţine că anume faptul că este membru al acestei organizaţii este unul din motivele pentru care este târât prin instanţe. „Pe 7 aprilie, am fost la serviciu, la bancă, lucru confirmat şi de către colegii mei. În Piaţa Marii Adunări Naţionale am ajuns doar în pauza de prânz, nu de dimineaţă, când au început devastările celor două clădiri. Am stat o oră, cât a durat pauza, după care m-am întors la serviciu”, susţine Laşcu.

Nicio probă

Tânărul povesteşte că a fost reţinut de forţele de ordine pe opt aprilie. “Am fost luat de la serviciu şi dus la Comisariatul de Poliţie Buiucani, unde, împreună cu alţi protestatari, am fost maltrataţi. După aceasta, două săptămâni am stat la închisoare. După ce am fost eliberat, două săptămâni am stat în arest la domiciliu şi o săptămână am avut interdicţie de a părăsi localitatea”, a spus acesta.

Sergiu Laşcu a comunicat că procurorii au prezentat, ca probe, poze şi material video din seara de 6 aprilie, nu 7 aprilie. „În nicio poză nu se arată că aş fi cu piatra în mână, ci că am un tricolor şi că scandez, alături de ceilalţi tineri din Piaţă”, spune tânărul.

 

Potrivit lui Laşcu, deşi a invitat la proces cinci martori, unul dintre ei fiind şeful securităţii băncii, care au susţinut prezenţa lui la serviciu, aceştia nu au fost luaţi în consideraţie. „În schimb martori împotriva mea sunt doar poliţişti. Dintre aceştia, doar unul susţine cum că m-ar fi văzut pe la ora 11 printre tinerii de lângă Parlament, aruncând cu pietre, ceea ce este imposibil, pentru că mă aflam la serviciu. Cineva încearcă să mă facă ţap ispăşitor”, a conchis tânărul.

 

Raportul a fost scris de Gurbulea

Şi Anatol Mătăsaru crede că este un ţap ispăşitor. “Raportul prezentat de procurorul general este scris de fostul procuror, Valeriu Gurbulea, şi îmi pare rău că actuala guvernare lucrează cu aceleaşi metode comuniste”, ne-a spus Anatol Mătăsaru.

Acesta a menţionat că dosarul privind acţiunile din 7 aprilie nu a fost încetat, ci continuă. “În acest proces figurez ca participant la evenimentele din 7 aprilie, nu ca provocator şi sunt învinuit de huliganism, pentru că am atacat cameramanul postului de televiziune Moldova 1. În timpul investigaţiilor s-a arătat că nu am participat la devastarea clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului, deoarece am ajuns în piaţă mai târziu”, a menţionat Mătăsaru.

Bărbatul comunică faptul că dosarul se află acum la Curtea de Apel. “Am fost de acord cu amenda de 10 mii de lei, care mi-a fost aplicată, dar am făcut recurs, pentru că nu au fost luate în consideraţie cele 120 de zile de arest”, a menţionat Mătăsaru.

Viceprocurorul general Andrei Pântea ne-a atras atenţia că termenul corect este “instigator”, nu “provocator”. “În calitate de instigatori au fost depistate şi anchetate circa 900 de persoane. Dintre acestea o parte au fost declarate ca participanţi”, ne-a relatat Pântea. “Mai multe nu pot să vă spun în acest moment, pentru că investigaţiile în cadrul dosarului 7 aprilie sunt departe de a se fi terminat”, a conchis viceprocurorul.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)