„Tangoul de adio”, un spectacol despre iubire şi exil

Teatrul „Tudor Vianu” din Giurgiu va veni în R. Moldova la finele lunii mai, pentru a participa la ediţia a II-a a Festivalului Internaţional organizat şi găzduit de Teatrul „Satiricus Ion Luca Caragiale”. Actorii din Giurgiu vor prezenta în cadrul festivalului spectacolul „Tangoul de adio” după piesa „Avant de mourir” de Val Butnaru, a cărui premieră a avut loc la 27 aprilie pe scena Teatrului „Tudor Vianu” (fostul Teatru Valah, ce poartă de două luni numele lui Tudor Vianu, născut la Giurgiu).

După succesul de la premieră, manifestat prin ropote de aplauze şi lacrimi de sinceră emoţie de pe feţele spectatorilor, „Tangoul de adio”, în regia lui Emil Gaju, cu Vasile Toma şi Giulia Ionescu în rolurile titulare, a fost inclus în repertoriul Teatrului „Tudor Vianu”. Prezentat nu doar la Giurgiu, dar şi la Zimnicea şi în alte oraşe de pe Dunăre, spectacolul promite a se înscrie în circuitul festivalier din spaţiul românesc. „E o montare excelentă. Emoţionează şi textul, şi viziunea regizorală, şi interpretarea. Piesa lui Val Butnaru e plină de romantism şi pasiune. Este o dramă tulburătoare despre exil, despre artistul dezrădăcinat, despre momentele de cumpănă prin care trec cei nevoiţi să emigreze”, a declarat pentru JURNAL Mircea M. Ionescu, director al Teatrului „Tudor Vianu”. Însuşi Mircea M. Ionescu, remarcabil dramaturg român, câştigător al Premiului I la Concursul de Comedie Românească din 2010 (pentru piesa „Leopardul Mistreţ”), a trăit 10 ani în America şi cunoaşte din proprie experienţă fenomenul migraţiei, opţiunea sa definitivă fiind cea de a reveni în patrie, în România.

Promovarea dramaturgiei româneşti constituie o prioritate a Teatrului „Tudor Vianu”, care a iniţiat anul trecut concursul „Dramaturgie în doi” (se admit în competiţie doar piese cu două personaje). „Giurgiul va deveni o cetate a dramaturgiei româneşti. Bineînţeles, îi invităm şi pe confraţii de peste Prut să-şi prezinte piesele şi proiectele de montare”, afirmă Mircea M. Ionescu. Primul spectacol după textul unui dramaturg basarabean, „Tangoul…” lui Val Butnaru, e o reuşită incontestabilă ce-i motivează pe artiştii din România să colaboreze tot mai activ cu dramaturgi şi regizori din R. Moldova.

Absolvent al celebrei Şcoli de Teatru „B. Şciukin” din Moscova, Emil Gaju activează la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, dar este invitat să monteze şi în teatrele din România. „Eu nu am plecat niciodată din România. Eu lucrez şi acolo, şi aici. Sunt român, din părinţi români, născuţi la Cahul, pe timpul României Mari”, afirmă Emil Gaju. Cea mai nouă producţie a regizorului, „Tangoul de adio”, a fost construită „dintr-o respiraţie”, Emil Gaju îmbinând stilistica realistă cu elemente din teatrul absurdului. Tânăra şi talentata scenografă Sorana Ţopa a inventat un decor şi costume sugestive, creând imagini puternice, de o certă modernitate.

„Tangoul de adio” se va juca la Chişinău pe 31 mai, în ultima seară a Festivalului Internaţional al Teatrului „Satiricus”.

Irina Nechit