Tancurile au dărâmat drumurile de la Tiraspol

sursa foto vestipmr.info

Aşa-numita „republică moldovenească nistreană” a sărbătorit astăzi „25 de ani de independenţă”. Cu această ocazie, autorităţile de la Tiraspol au organizat o amplă paradă. Drumurile din centrul oraşului au fost traversate de 2500 de militari şi 130 de unităţi militare de luptă, în mare parte tancuri şi transportatoare blindate. La eveniment au asistat mai mulţi oficiali din Duma rusească, care, pentru a ajunge în stânga Nistrului şi a aduce un omagiu „statalităţii” „rmn”-ului, au traversat nestingheriţi Republica Moldova.

Iniţial, la Tiraspol a avut loc o repetiţie a paradei, în prima zi de şcoală a copiilor, pe o temperatură de +36 de grade. A doua zi, centrul oraşului a fost traversat iar de circa 130 de unităţi militare de luptă. Mai mulţi internauţi s-au întrebat ulterior pe site-ul Disput-pmr.ru, cine dintre autorităţi a avut „inspiraţia”, după ce s-a investit în drumuri, să mărşăluiască cu tancurile pe o temperatură atât de înaltă. Aceştia au reclamat că au fost deteriorate porţiuni mari de pe str. 25 octombrie şi altele din Tiraspol.

A venit să susţină „independenţa” Transnistriei, deputatul rus, membru al fracţiunii comuniste, Kasbek Taisaev, care în 2014 a propus în cadrul şedinţei plenare a Dumei ruse ca Transnistria să fie anexată la Rusia după modelul Crimeii. În stânga Nistrului au ajuns deputaţii ruşi Igor Morozov, Roman Hudeakov şi alţii, care anterior au lansat declaraţii dure la adresa autorităţilor de la Chişinău şi ale României. Ultranaţionalistul rus Hudeakov, spre exemplu, a pledat în 2013 pentru suplimentarea contingentului rus din Transnistria, iar despre conducătorii de la Chişinău a declarat că mulţi din aceştia au un trecut dubios, de gangsteri, iar SUA profită de astfel de lideri pe care îi poate controla.

În pofida declaraţiilor scandaloase şi a scopului vizitelor acestor persoane, ele au putut traversa nestingherit RM pentru a aduce la cunoştinţa populaţiei de la Tiraspol mesajele lui Dmitri Rogozin, Valentinei Matvienko şi ale altor „granzi” de la Kremlin.

În replică, Biroul pentru Reintegrare al Guvernului de la Chişinău a declarat că manifestațiile desfășurate pe 2 septembrie curent la Tiraspol sunt orientate spre subminarea principiilor recunoscute de comunitatea internațională privind suveranitatea, independenţa și integritatea teritorială a Republicii Moldova şi că astfel de evenimente îngrijorează prin accentul lor pronunțat militarist.

„În timp ce poporul Republicii Moldova a marcat Ziua Independenței printr-o paradă a portului popular, prin evenimente culturale, concerte şi expoziţii de artă, prin promovarea spiritului de conciliere și pace, în regiunea transnistreană iau amploare acţiunile de propagandă a urii, demonstraţiile de forţă, aplicaţiile militare. Considerăm că această retorică agresivă și de autoizolare este împotriva intereselor locuitorilor din regiunea transnistreană, mai ales pe fundalul înrăutăţirii situaţiei social-economice şi cel al refuzului de a continua negocierile pentru reglementarea politică definitivă a conflictului transnistrean”, se spune într-un comunicat al instituţiei.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)