Tănase: Vor fi surprize în cazul proceselor de judecată din comisariate

„Dorin Popovici nu este unicul magistrat care a judecat protestatarii în comisariatele de poliţie. Hotărârile emise de alţi magistraţi urmează a fi studiate, iar ulterior se vor stabili sancţiunile. Totuşi, trebuie traşi la răspundere cei care au dat aceste instrucţiuni. Ne aşteaptă surprize mari”, a declarat, miercuri, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Ministrul Tănase a menţionat că se cunosc numele celor care au dat indicaţii ca tinerii să fie judecaţi ca pe timpurile staliniste. „Comisia parlamentară pentru elucidarea evenimentelor din aprilie a audiat mai mulţi magistraţi. Deja ştim cine a dat indicaţii contrar legislaţiei. Nu pot să spun numele celor care au dat indicaţiile, dar este vorba de capii de la Curtea Supremă de Justiţiei (CSJ) şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Preşedintele Judecătoriei Buiucani, despre care Popovici spune că l-a trimis să emită sentinţe în comisariate, nu a acţionat de capul său. El nu a agreat ideea, dar a primit instrucţiuni de la CSJ şi CSM”, a spus ministrul.

Tănase a menţionat că nu este mulţumit de faptul că judecătorul Dorin Popovici a primit doar mustrare aspră din partea Colegiului disciplinar al CSM. „Eu cer să fie demis. În plus, am cerut procuraturii să pornească o cauză pe numele acestuia. Să nu fi fost numele acestuia Popovici, deja era dat afară”, a precizat Tănase, lăsând să se înţeleagă că tatăl tânărului magistrat este judecător la CSJ.

Preşedintele comitetului disciplinar al CSM, Nicolae Roşca, a declarat că au fost trimişi şi alţi judecători să emită hotărâri în comisariate, dar au refuzat. „Popovici trebuia măcar să-şi ceară iertare de la Oxana Radu, dar el a continuat să spună că nu e vinovat şi că totul a fost legal. Faptul că acesta spune că i s-au dat indicaţii nu-l justifică. Corpul de judecători nu trebuie să admită în rândul lor un astfel de magistrat. O să le fie denigrată imaginea şi mai mult”, a conchis Nicolae Roşca.

Vitalie Hadei