Tănase recunoaște că 60% din judecători sunt corupți și incompetenți

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, recunoaște că mai bine de jumătate din corpul judecătoresc din Republica Moldova este corupt și incompetent. Acesta a declarat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că cel puțin 60% dintre judecători ar trebui schimbați.

„Există mai mulţi judecători care, s-o spunem aşa cum este, nu au calificarea intelectuală şi profesională necesară pentru a exercita acest mandat. Îi cunosc şi eu şi îi cunoaşte lumea”, susține ministrul la un an de guvernare a Alianței pentru Integrare Europeană.

Totuși ministrul Justiției se justifică și spune că nu este deloc ușor să fie eliminat un judecător din sistem. „Legea și sistemul sunt construite în asemenea mod încât eliminarea unui judecător din sistem este imposibilă. Aţi văzut şi dvs câte cazuri am avut când a fost necesară eliminarea unui judecător, dar ei merg şi contestă deciziile de demisie tot în justiţie şi sigur că ei îşi fac tot lor dreptate”, explică ministrul.

Mai mult, Tănase spune că au fost cazuri când clasa politică i-a solicitat ajutorul în anumite probleme și că asta este una dintre principalele probleme în calea reformei. „La ora actuală, în Parlament, în diferite situaţii, mereu sunt solicitat de diferiţi colegi, parlamentari – domnule, uite ce fac judecătorii, hai, te rog, ia şi intervină ca să mă ajute. Sau nu interveni, sau intervină ca să fac rău altcuiva. Când toţi vor înţelege că asemenea abordări sunt incorecte şi vom impune reguli de joc unice şi când vom da judecătorilor salarii bune, care sigur că i-ar demotiva să recurgă la acte de corupţie, eu cred că am putea începe o reformă în justiţie”, a mai spus Tănase.

Tot la un an de guvernare a AIE, postul de televiziune din România, TVR1, nu a revenit în Republica Moldova, cu toate că, în martie curent, ministrul Tănase a promis că acest lucru va fi posibil în două luni. Potrivit unor surse, baroul de avocați condus de Tănase asigură protecția juridică omului de afaceri Vlad Plahotniuc, care ar fi direct implicat în retragerea licenței TVR1. Totodată, acum două săptămâni, Alexandru Tănase a fost acuzat de către un grup de acționari ai hotelului „Chișinău” că ar fi implicat şi în afacerile lui Vlad Plahotniuc privind privatizarea hotelului. (jurnal.md)