Tânărul de aur al boxului moldovenesc

PERFORMANŢĂ // Veaceslav Gojan va încasa 60 de mii de lei de la MTS şi 10 mii de euro de la FMB pentru medalia de aur de la Campionatul European

Pugilistul moldovean Veaceslav Gojan a câştigat la finele săptămânii trecute aurul la Campionatul European de Box, pentru seniori, desfăşurat la Ankara (Turcia) în perioada 14-25 iunie. Astfel, Republica Moldova, prin Veaceslav Gojan, a cucerit prima medalie de aur la un campionat european de box.

Boxerul din Grimăncăuţi, Briceni, a cucerit titlul continental la categoria de greutate de până la 56 kg în faţa rusului Dmitri Polianski. Acest succes l-a determinat pe antrenorul lotului naţional de box, Petru Caduc, să afirme că Veaceslav Gojan este cel mai bun elev al său de când antrenează. „Moldova a cucerit prima medalie de aur la un Campionat European de box şi pot spune că este cel mai talentat şi cel mai bun elev al meu de când antrenez. Veaceslav are deja în palmares cea de-a patra medalie, după bronzul olimpic din 2008, argintul de la Campionatul Mondial din acelaşi an şi argintul de la Europenele din 2002”, a spus antrenorul emerit.

Petru Caduc a dezvăluit că nu a fost uşor ca Gojan să-l învingă cu 16-14 pe campionul Rusiei, dar datorită unei tactici gândite din timp sportivul a cucerit aurul. „Am pregătit o tactică aparte pentru finală şi văd că ne-a ieşit ca la carte. Gojan este cel mai bun sportiv din istoria boxului moldovenesc”, a precizat antrenorul.

La rândul său, eroul Republicii Moldova de la Campionatul European de la Ankara nu a vorbit prea mult în faţa presei, deoarece preferă să vorbească în ring. „Este super să am medalia de aur la europene. Am câştigat aurul pe 24 iunie şi tot pe 24 s-a născut fiica mea. Îi dedic această victorie anume ei şi familiei mele”, a menţionat Veaceslav, care a fost întâmpinat cu fanfara Ministerului Afacerilor Interne la Aeroportul Internaţional Chişinău.

Republica Moldova a mai cucerit o medalie la CE din Turcia prin Alexandru Râşcan, categoria de până la 52 kg. „Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine”, a spus Râşcan.

Ministerul Tineretului şi Sportului va aloca lui Veaceslav Gojan un premiu de 60.000 de lei, iar Alexandru Râşcan se va alege cu un premiu de 30.000 de lei. De aceleaşi premii vor beneficia şi antrenorii medaliaţilor. Încă 128.884 de lei au fost alocaţi lotului naţional de box de către minister pentru participarea la campionatul european.

De asemenea, Gojan va primi un premiu de 10 mii de euro din partea conducerii Federaţiei Moldoveneşti de Box.

Vitalie Hadei

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)